HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Cuba VI.

2008.04.23. 17:54 ekkerjoz

Pillanatképek

a világ egyik legszebb országából.

Három, már nem fiatal férfi, küszöbön tanyázva. Figyelmük közös, nem túl távoli pontra irányul. Mindhárman tősgyökeres Havanna lakók. Ketten mintha tapsolnának, a harmadik bölcsen szorít magához egy robotgépes dobozt. Találjuk ki, mire összpontosítanak:
1. A szemben lévő hivatal ablakában lévő tévén nézik a Romero-Herrera középsúlyú box meccset, amit a Cubavision csatorna közvetít.
2. Ha nem box, csakis baseball mérkőzés köti le őket.
3. Ha nem sport, akkor propaganda műsor, a tizenegyedik négyéves terv célkitűzéseinek teljesítéséről (ez nem nagyon valószínű).
4. Ha nem tévéműsor, marad senorita Martinez, akit ruhateregetés közben bámulnak, osztatlan közös figyelemmel.
Hétköznapi, de hatásos fotók, tovasuhanó, vagy monoton ballagó gyalogosokról, kiknek kezében talán nehéz szatyrok lehetnek.  Töröm a fejem, de turistákon kívül nem nagyon láttam senkinél nehéz csomagot. Szatyor, táska, kosár persze minden kubainál van általában, de ritkán van tele, nem dagad tőlük ki a szikár karokon az ér.



Az üres, szinte kihalt piac tartószerkezete és hullámpala fedése klasszikus népi demokráciára emlékeztető stílus, mintha nálunk készült volna. Vegyük észre az organikus építészet és a környezet iránti tisztelet jelét, a tetőszerkezeten áttörő, szabad égbe nyomuló platán akár a szabadság jelképe is lehetne.
Optimista kubai srác, "Jose Marti úttörő".  Nemzeti szín az egyenruhája, kék kendő a nyakban, hófehér ing, veres sort. Az övében lévő fázisceruza és a karján lévő táska nem része az egyen öltözetnek, sem a kezében lévő toll. Ha eszembe jut, milyen büszkén feszítettem annak idején az úttörő egyenruhámban, piros kendővel, amire az őrsünk neve volt hímezve, vállamról piros fonott zsinór lógott, a végén ingzsebbe dugott síppal, a derékszíjamon bebújtatós csattal, amin színesre festett tábortűz volt, nos, megértem, hogy vidám a legény.
Nem idegesíti, hogy Raúl lassacskán kiadja koncesszióba a mobiltelefon frekvenciákat, és hirtelen nyolc mobilmulti is élénken pályázik a forradalmi vonalakra, megjelentek a televíziós távközlési cégek is, hamarosan nagyot robban a kubai telekommunikációs piac. Ezzel együtt az információ is szabadabb lesz, jelenleg csak kevés polgár tud egyszerre telefonálni, mobillal még kevesebb. Tévéműsor van öt is, de ebből egy a nemzeti adó, kettő oktatási jellegű, kettő pedig csak a propagandát szolgálja, a szállodák zártláncú hálózatán, vagy kábelen. Az új tévés multik Kubában is a reklámból akarnak megélni, tehát viszik magukkal az áruikat is, fogkrémet, tampont, bőrradírt, hashajtót, korpássampont. A srác, a képen, rövidesen levetheti az egyenruhát.


---A fotókat don Yozuri Béla, a szalka.blog.hu állandó kubai tudósítója készítette, legutóbbi kiküldetése alkalmából. Másolni, továbbadni, felhasználni csak Yozuri Béla engedélyével szabad.---

3 komment

Címkék: portré kuba szürrealizmus illusztrációk

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr26416439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yozuri Béla 2008.04.24. 11:12:35

A világ egyik legszebb országában történnek furcs események. 20éve raboskodó politikai foglyok, Nők fehérben, ülősztrájk.

index.hu/politika/kulhirek/350221

gringo 2008.04.24. 13:15:38

Ehhh, a női tüntetést egyenruhás rendőrNŐKkel oszlatják. Szociális érzékenység kubai módra.
:-)))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.04.24. 14:47:31

Szuper fotók, kiváló poszt!

Én két éve készülök Kubába, de mindig elmaradt; ha összejönne, ezt a sorozatot előtte még biztosan átolvasom párszor!
süti beállítások módosítása