HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Azellen nemvéd...

2008.04.25. 11:25 ekkerjoz

Ha mostanában Óballa környékén, a Tiszán akarsz horgászni, csak ezeket az iratokat kell vinned magaddal:

- Személyi igazolvány, vagy vezetői engedély, vagy útlevél és lakcímkártya















- Állami horgászjegy (az a személy kaphat állami horgászjegyet, aki rendelkezik a HALÁSZATI HATÓSÁG által igazolt HORGÁSZVIZSGÁVAL. A horgászvizsga bizonyítvány nem feltétlenül kell a vízparton.)






- - - -Horgászigazolvány  és tagsági lap                                                                                                                                                              

-Területi engedély, (néhány fontos szabály 3 oldalon át) fogási naplóval kepfeltoltes.hu/080425/ter_leti_h_toldal_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Biciklivel és gyalogosan nem kell, de ha gépkocsival akarod a vízpartot megközelíteni, szükség van Gáthasználati engedélyre is, és persze Forgalmi engedélyre, Környezetvédelmi Igazoló lapra, a KGFB befizetését igazoló csekkre.
Ha utánfutóval mennél, mert csónakot akarsz használni, ugyanez kell a futóra is, zöldkártya nélkül.

Az iratok mindegyike legyen érvényes, ez nagyon fontos. Legyen nálad egy darab 10 liter űrméretű szemetes zsák, viszont minden olyan eszköz birtoklása, főleg használata tilos, amely a védett kérész (Tiszavirág, Palingenia longicauda) élőhelyének megbolygatására, a rovar zsákmányolására alkalmas. Tehát tilos bagger, gyalogsági ásó, egyéb ásó, kapa, nagyharang vízparti használata.

Szemetes helyen, szemét közelében tilos horgászni, azonnali és végleges területi engedély bevonással jár (lásd a fenti linket).

Egyébként érezd magad jól.

Utóirat:
a post nem arról szólt, milyen sok papír kell egy vízparti kikapcsolódáshoz, hanem arról, hogy mennyi szabályba szaladhat bele a víz közelében egy mezei horgász, pedig még nem is kezdett pecázni.
Érdekes, milyen kevés hozzászóló olvasta el a területi engedély hátoldalán szereplő tilalmakat, biztosan nekem kellett volna kiemelni, mennyire agyonszabályozott a horgászat olyan vízen, ami nem horgászkezelésben van.
A területi engedély kiadója éppen csak pallosjoggal nincsen felruházva, nem látom be, hogy egy uli-buli káefté honnan veszi a bátorságot, hogy szankcionálja az esetlegesen mulasztó horgászt.
Ez a post egy sorozat első része lett volna, ahol a kívülálló (értsd: nem horgász) olvasó betekinthet a jelenlegi horgászrendbe, és a vízparti állapotokba.
Sok jogszabályt kell betartanunk és sokat kell költenünk a sportunkra, hobbinkra, de nem hiszem, hogy mindig nekünk kell alkalmazkodnunk hatalommániás gazdasági társaságok mindenkori érdekeihez.

18 komment

Címkék: baromság szervezett bűnözés világrekord életveszély fokgazdálkodás kövület aranybánya hülyehorgász

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr81441482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fervik 2008.04.25. 18:48:07

Hát ez szörnyű..........
Horgászathoz horgászengedély kell, autóvezetéshez jogosítvány, forgalmi, zöldkártya, utánfutóhoz forgalmi, félelmetes.
Ezek mellett a gáthasználati engedély is több évtizede létezik, bár régebben soha nem ellenőrizték.
A szemetes horgászhelyre vonatkozó tilalom is legalább 20-25 éves.
A magam részéről minimum három darab 100 literes szemeteszsákkal indulok el, és valahogy mind meg is telik. Már az első tíz percben - vajon miért.

ekkerjoz 2008.04.25. 19:01:53

Fervik, vigyél még legközelebb születési anyakönyvit, a legmagasabb befejezett iskolai végzettségedről bizonyítványt, tulajdonlapot a lakcímedről, katonakönyvet, igazolást a tüdőszűrésről és TBC mentességről, meg a véradó igazolványt se hagyd otthon, jóember. Hátha kéri valamelyik túlművelt önkéntes rendőrt játszó halász. Add csak neki oda bátran, hadd nézegesse. Jól ellesztek majd.

vizslancs 2008.04.25. 21:35:42

Egyrészről az probléma, hogy a kutya sem törődik azzal, mi folyik a vízen (vízparton), más részt, ha ellenőrzik, az a baj. Én speciel örülök az ellenőrzésnek, féljen az, akinek oka van rá... Bízom benne, azokra is sor kerül, akik miatt szükséges... De a szemetes zsákot nem tudom hol írják elő, minden esetre nálam szokott lenni. Gondolom téged sem tölt el örömmel a szemetes vízpart.

vizslancs 2008.04.25. 21:49:00

Bocsi, sikerült elolvasnom a területi hátoldalát (szemeteszsák), de mi ezzel a baj? Egyébként a halász ellenőrizhet?

"Hátha kéri valamelyik túlművelt önkéntes rendőrt játszó halász."

Szerintem nem, de pl. én sem bírom megállni szó nélkül, ha négy bottal nyomja valaki, stb...

Kelvin 2008.04.25. 21:54:07

Szerintem ez így természetes. Szeretek horgászni és egyáltalán nem teher ezeknek a papírokank a szükségessége. És akinek nincs azt büntessék meg mert az jóban nem sántikálhat. De hogy még az is fáj, hogy a gépkocsi vezetéshez jogosítvány kell, hát nem tudom hova tenni. Azért van jogsim mert le tudtam vizsgázni. Így vezethetek. A horgászatnál sem árt tisztában lenni néhány alapvető dologgal, mertazok minden horgász érdekeit szolgálják. Így teszi őket jogosulttá a horgászigazolvány. Egyesületi tagság pedig azért kell mert sportot űzni a legtöbb esetben csak egyesületi keretek között lehet (normálisan, halandónak).
De miért megy valaki horgászni ha nincs kedve? (aki ilyet ír az ne menjen vípartra az blogoljon).
Költői kérdés: Miért kell a hozzászóláshoz regisztrálni? Amihez miért szükséges egy e-mail cím? Felháborító, nem?

ekkerjoz 2008.04.25. 21:55:16

Nemhogy ellenőríznek, és a fenti iratokat kérik, de el is veszik, ha nem tetszik nekik valami.
A gond nem a sok irattal van, hanem az ellenőrzési jogosultsággal...

vizslancs 2008.04.25. 22:04:42

Egy dolog igaz. Ha a kéróm 800 méterre van a sólyától és ott tartom a csónakot barkácsolt ufón (utánfutó), had ne legyen már rendszám rajta... de ez más téma.

ekkerjoz 2008.04.25. 22:12:25

Kelvin 2008.04.25. 21:54:07
Nem értem, miért lenne köze egy halászati kft-nek az irataimhoz, de úgy tűnik, a többségnek természetes, ha bizgetheti egy "hatelemis hatóság". Nyálat azért nyilvánosan ne cseréljetek, egyelőre csak adjatok ki önként, dalolva bármilyen szenzitív adatot, a fenti boldog egyetértés jegyében.
Hozzá vagytok szokva, hogy mindenki hatóságot játszik veletek, akár van hozzá jogosítványa, akár nincsen.
Aztán majd néztek, mint Rozi a moziban, ha elveszik a területi engedélyeteket, mert nincs nálatok szemetes zsák...
De erről máskor.

vizslancs 2008.04.25. 22:13:17

A jogosultságot bármikor ellenőrizheted, csak a rendőrt igazolja az egyenruha, azonosító, stb.. Ha kéred (ha nem akkor is!) fel kell mutatnia az igazolványát, ami feljogosítja az ellenőrzésre. Megnézném, amikor tőlem egy "halász" elveszi a: jogosítványt, forgalmit, gátrahajtásit, személyit... Az ellenőrzési jogosítványok szigorúan kötöttek, max. a területit vonhatja be indokolt esetben, de "lepapírozva".

vizslancs 2008.04.25. 22:29:00

"Hozzá vagytok szokva, hogy mindenki hatóságot játszik veletek, akár van hozzá jogosítványa, akár nincsen."

A víz kezelőjének joga (szerintem kötelessége is), hogy a horgászat jogosultságát ellenőrizze. Spion vagyok-e, ha felhívom a halőrt, hogy a mellettem horgászó vidám, jókedvű és nagyhangú csapat az x-edik retúr csukát vágja be a szatyorba? Nem "nyálcsréről" van szó! Egyébként nekem is tele van t...-öm a helyi erők köcsögjeivel, ha rám hívják az ellenőrzést, mert a sokadik halat merészelem visszadobni, míg ők szart se fogtak. A stílus egyébként szerintem sokszor még csiszolható lenne... Mármint az ellenőrzés oldaláról.

Azamat Bagatov 2008.04.26. 13:39:49

ekkerjoz: igazad van.
de ez az idióta agyonszabályozás csak látszat.
-nem értelmesebb lenne pl. általános horgászati tilalom ívás idején?
-miért kell egyesületi tagság?
-az állandóan csökkenő halállományra való teknitettel nem lenne célszerű legalább egy időre megtiltani a hal elvitelét?
- és a halászatot?
- támogatni az igazi sporthorgászatot?
az a gond, hogy a horgászat a legtöbb pecás számára csupán arról szól, hogy hogyan tud minél több halat hazavinni (ezért nem képesek értelmezni ha valaki visszaengedi a halat). így túl sok horgász van és ráadásul a többségük húshorgász (vissza kő fogni a napijegyet)

ekkerjoz 2008.04.26. 19:12:35

Azamat Bagatov részére.
(aki megértette, mire akar kilukadni a post)

A jelenlegi helyzetből hasonló kiutat tudok elképzelni:
-minden természetes vizet horgászkezelésbe adnék;
-földrajzilag a vízhez kötődő egyesületek alapíthatnának közhasznú cégeket, amelyek ellátnák a halgazdálkodás feladatát;
-a meglévő halászati cégek részt vehetnének ebben, közbeszerzés szabályai szerint pályázva a mindenkori állománymentő, gyérítő halászati munkákra;
-a horgászok által befizetett tagdíjak, horgászjegyek értéke kizárólag a hal minőségre, telepítésre, mentésre lenne fordítva.

A megyei és országos szövetségre semmi szükség, csak a pénzt emésztik fel, önnön vízfejüket csodálva.
A gazdálkodást az FVM ellenőrízné, vannak rá elegen, fel is vannak technikázva rendesen.

Nagyon felületesen ennyi, de később külön postban átvitatjuk.

Üdv:EJ

Csaszi_64 2008.04.27. 10:15:23

Érdekes dolog ez a halőrzés: ha csinálják az a baj, ha nem, akkor meg az!
Szerintem is ekkerjoz ötlete lenne a megoldás (FVM), de akkor a sok ingyenélő miből élne meg! :S

Adrian Mole 2008.04.27. 12:36:00

Azamat Bagatov és ekkerjoz megállapításaival egyetértve azért érdekes az is, hogy kirajzolódik a mindennapi gyakorlat a rengeteg tiltás mögött:
- baltaarcúék tilalmi időben bemennek a védett területekre, lepukkant robbanómotoros csónakkal, vagy a szigorúan védett gémtelepeken és nádasrészeken a partra (ahova egyébként a lepusztult, forgalmi, KGFB, zöldkártya nélküli csotrogánnyal érkeznek, az egyik kerékkel a vízbe állva, egyébként a gáton és a vízparton száguldozva),
- a horgászatot a vízparton található kukorica dézsmálásával, kérészgyűjtéssel és horgászállásépítéssel kezdik, aminek része néhány közepes nyárfa kivágása is, karónak,
- nincs náluk engedély, fogási naplót nem vezetnek, elteszik a méreten aluli nemes halat, legalább fejenként 3 bottal horgásznak, esetleg gereblyézéssel egybekötve,
- a horgászat végén tüzet raknak a vízparton, a nádasba belekapó lángokat a sok sörtől feszülő hólyagból oltják, majd rengeteg szemetet hátrahagyva távoznak.
És visszaolvasva a humorosnak szánt képet, már nem is látom annyira viccesnek. :(

KiM 2008.04.28. 21:46:49

Azt hittem csak dolgozni nem egyszerű a jogszabályok miatt, vagy kölcsönt felvenni, biztosítást kötni a sok kisbetűs lábjegyzet miatt, de hogy ilyen bonyolult legyen kipihenni a munka fáradalmait és stresszét...........

ekkerjoz 2008.04.28. 21:50:00

Végre, tudtam, hogy a kívülállók fogják majd érteni, a horgászok már beletörődtek a szabályokba.
Köszönöm Mónika.

Adrian Mole 2008.04.29. 08:23:41

Igen, erre a nemhorgászok visszajelzései a legbeszédesebbek. Múltkor egy ismerősöm megkérdezte az éves területi kiváltásánál, hogy ezt tkp ő is kiválthatná és horgászhatna? Mondtam neki, hogy nem úgy van az. Ahhoz, hogy területit váltson ki, ahhoz rendelkeznie kell egy állami horgászjeggyel. Ezt csak horgászigazolványra adják ki. A horgászigazolványhoz meg kell tagságnak lennie egy horgászegyesületnél. Ahhoz, hogy tagságod legyen le kell vizsgázni, esetleg egyszeri halasítási díjat is fizetni. Ezen kívül az egész nem ér semmit, ha nincs nálad személyi, vagy más igazolvány. Na, itt ment el a kedve az ismerősnek a horgászattól.

Adrian Mole 2008.04.29. 10:46:15

Tényleg, az a cikksorozatban fog szerepelni, hogy ha teszem azt külföldi ismerősömet akarom meghorgásztatni, vagy olyan haveromat, akinek nincs igazolványa-horgászjegye, akkor mit kell tennem/tennie, lehet-e ilyet csinálni (állami és nem magán vizeken - utóbbi esetben nyilván money talks)?
süti beállítások módosítása