HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Gyerekekkel a szemét ellen

2008.06.02. 14:22 Shepherd

A következő egy hétben az ország 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatósága segítségével 32 különböző helyszínen tisztítják meg a folyópartokat iskolás csoportok és vízügyi szakemberek a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság és a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett "Takarítsuk együtt vízpartjainkat" elnevezésű szemétszedési akciót keretében. Ma mintegy 20 helyszínen kezdték meg az akciót. Olvassuk a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján. A tervek szerint az akció alatt 150 km-nyi folyószakasz partját tisztítják meg közel másfél ezer ember részvételével. A szemétszedésre ma többek között a Duna és a Tisza partját, a tatai Öreg-tó, valamint a Séd, Gaja és a Holt-Szamos partját takarítják az önkéntesek egyebek mellett Dunaharasztiban, Kalocsán, Dusnokon, Bácsalmáson, Kunszentmiklósban, Tassnál, Akasztónál, Soltszentimrénél, Fülöpszállásnál, a tatai Öreg-tónál, a Rába szabadstrandján, Érppataknál, Tuzséron, Tunyogmatolcson, Székesfehérvárnál, Veszprémben, Mezőtúron, Kiskörén, Karcagon, Tiszagyulaházán, Balmazújvárosban, Berettyóújfalunál és Pocsajnál kerül sor. Itt a menetrend

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr21499434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.06.02. 15:59:48

Ez a tendencia rendszerfüggetlen, mi is szedtünk szemetet az úttörőben, eleget. Az volt a mottó, ha látja a gyerek a sok szemetet, eszébe sem jut majd szétszórni.

Nem vált be az elgondolás. Minden főút sárrázóján, minden országúti parkolóban tonnaszám van a szemét, pedig elvileg mindenütt bevezették a kötelező kukaedényeket, és a rendszeres ürítést.

Másrészről viszont embertelen pénzbe kerül a szemét leadása lerakóhelyen, nem csoda, ha kukába nem rakható szemét előbb-utóbb közterületek félreeső zugában köt ki.

A vízparti szemetelést egyértelműen a horgászokra kenik, tényleg van köztünk pár idióta, aki képtelen a sörösüveget, etetőanyagos zacskót, meg csontisdobozt hazavinni. Na de kibelezett tévé, régi bútor, műtrágyás zsák, szarospelenka azért nem jellemző, márpedig ilyeneket is szedtünk össze nemrég az óballai tengerszemnél. Csak azt tudnám, melyik barom képes lerakni ezeket, tíz kilométerre a legközelebbi településtől...

fbal 2008.06.02. 17:00:49

Az a probléma, hogy hiába van mindenhol szeméttároló ha azt nem űritik rendesen, akár naponta.
Számtalan frekventált, turisták által is kedvelt tereken, parkokban szinte csordultig vannak a tárolók. A mentalitásról pedig még nem is beszéltem. Sajnos nálunk még az a menő ha kipöckölöd az autóból az elszívott csikket, vagy gondolkodás nélkül eldobod az utcán. Aztán ott vannak a kirándulók, akik szinte kényszert éreznek, hogy ott hagyják maguk után a sok szart, de közben meg önmagukat nagy környezetvédőnek tartják.
Akit érdekel itt vannak az hulladéklerakó udvarok címei (BP.), itt ingyen lerakhatod a szemeted:
www.fkf.hu/portal/page/portal/fkf/szolg/Lakossag/Hulladek/Szelektiv/Hulladekgy_udvar

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.06.02. 17:41:20

Sajnos a menetrendet elnézve, ez túlnyomó többségében már csak múltidejű esemény. Pedig magam is több helyen vettem részt ilyesmiben, víz alatt is, az is kalandos tud lenni. Biztos vagyok benne, hogy az ócska biciklit, kályhát és hasonlókat nem a horgászok hajítják a tavakba, mert ilyeneket is láttam ám eleget kiemelve.

gringo 2008.06.03. 08:31:13

Fbal: Úgy tudom, hogy csak a szelektíven gyűjtött szemetet lehet ingyen leadni, a szelektív gyűjtés pedig a birkanép 90 %-a számára megoldhatatlan feladat. Pedig a háztartási szemétnek minimum a felétől ingyen meg lehetne így szabadulni (én is ezt teszem), és kettő helyett pl. elég csak egy kukát fizetni. Gondoljunk csak arra, hogy a szemetünk mekkora részét teszik ki az üres ásványvizes és egyéb palackok...?

ElChe: Sajna a horgászok is ludasak a dologban. Régebben már értekeztünk arról, hogy miket képesek elsüllyeszteni süllőtartás gyanánt. Az emberi találékonyság határtalan.

Ekkerjoz: Ártani azért nem árt a szemétszedés, ráadásul kitűnő társasági programot lehet belőle csinálni. Ilyenformán akár hálásak is lehetünk a szemetelő kőbunkóknak.

Adrian Mole 2008.06.03. 11:57:49

Azért a környezeti nevelők (mert ilyen is van) nem mindig lelkesednek az ötletért, hogy gyerekekkel szedetnek szemetet:
- más után takarítás (rossz üzenet - mindenki takarítson maga után) - igaz, ezt is meg kell csinálnia valakinek
- a lelkesedés könnyen átcsap elkeseredettségbe, ha azt látja a nebuló, hogy a következő évben is mehet és ugyanakkora vagy nagyobb a kula
- vannak veszélyes hulladékok, gyerekek által nem mozgatható cuccok (tipikus: hűtő, traktorgumi), nem gyerek kezébe valók.

ekkerjoz 2008.06.03. 17:33:01

Vannak jobb társadalmi programok, mint más szarát szedni a Tisza mellett, inkább nem hálálkodnék. Viszont a tanulság kedvéért, találtunk olyan iratokat, amiken egyértelmű volt, ki szemetelt, de a hatóság szerint nem bizonyítható, hogy nem a szél fútta oda, vagy nem valami rosszakaró tette le.
Na?

Adrian Mole 2008.06.03. 18:59:53

ekkerjoz:
Na, ez viszont egy gyerekeknek való feladat. Helybéli gyerekek (esetleg olyanok, akik segítettek kulátlanítani a vízpartot) fotózzák le a szemetelőt, fgyeljenek oda, hogy mi történik a környezetükben. Bizonyíték beszerzése és játék egyben. Igaz, nem árt egy "hogyan kerüljük el a konfliktust a baromarcúakkal" gyorstalpaló, mert ma már erre is lehet számítani, illetve egy megbeszélés a szülőkkel (ha mégis bírósági/hatósági ügy lesz a gyerekek odafigyeléséből, meg vegyenek csak részt a szülők is). De az is igaz, hogy ha már van "gazdája" a területnek, nem is nagyon szemetelnek oda.

ekkerjoz 2008.06.03. 19:51:37

Adrien, nagyon rossz ötletnek tartom a gyereket spiclinek nevelni, így is tele van minden hatóság, bíróság munkával, mert a felnőttek mindenféle piszlicsáré dologban feljelentgetik egymást, beszéd helyett. Magánemberként soha nem jelentettem föl senkit, most is az egyesület kezdeményezett eljárást, teljesen fölöslegesen, mert nem is indult semmi, bizonyíthatóság hiányában. Csak a tettenérés számít olyan bizonyítéknak, ami államigazgatási, vagy bírósági eljárásban ér valamit. A tettenérés is csak akkor, ha legalább eggyel több tanú van az elkövetők ellen.
Szóval, ne ezt tanulják a srácok, inkább focizzanak, most csináltunk nekik két új, EU konform kaput a focipályára.

Adrian Mole 2008.06.05. 17:26:21

Jó, igazad van, nem jó spiclit nevelni. De az, hogy figyeljenek oda, mi történik körülöttük, szerintem fontos, meg hogy tudják, mit kell csinálni, ha azt látják, hogy valaki éppen ganajoz lefele egy teherautót az ártéren.

ekkerjoz 2008.06.08. 17:28:03

Adrien, egyetértünk.
süti beállítások módosítása