HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Cuba XI.

2008.06.16. 05:00 ekkerjoz

Kuba lakossága a marxista forradalmi hevület ellenére idealista, legalábbis nehezen ellenőrízhető adatok szerint a teljes népesség kilencven százaléka vallásos. A hívők jelentős része római katolikus, míg protestánsok, a santeria gyakorlói és a muszlimok nagyon kevesen vannak. Érdekesség, hogy a héber vallási közösség lélekszáma mára alaposan lecsökkent, nagyon sokan kivándoroltak Kubából, és máshol kezdtek új életet.

Az alkotmány ugyan rögzítette a  szabad vallásgyakorlás jogát, de az állampárt addig mesterkedett, amíg sikerült a katolikus egyházi ünnepeket, a karácsonyt, húsvétot és pünkösdöt munkanappá nyilvánítaniuk.

Egészen Őszentsége, II. János Pál pápa kubai látogatásáig háttérbe szorult a hitélet az állam fokozott figyelme miatt.
Egy időben szinte ellenzéki cselekménynek minősült a rendszeres vallásgyakorlás, ráfogták az elkötelezett hívekre, hogy  a munkájuk rovására megy az állandó áhítat.
Ez mára enyhült, mindenki szabadon járhat templomába. Szigorúan munkaidőn kívül.





A perspektíva nagyon érdekes, felülről nézni egy piacot nem mindennapi látvány. Igaz, turista ösvények mentén oszlik meg a kínálat, a preparált tengeri ízeltlábúaktól a sakktábláig, szőttesektől a faragott műtárgyakig széles a választék. Aminek biztosan azonnal hasznát lehet venni, az nem más, mint a trópusi puhakalap, nem parafa, mert az nincsen, hanem tengeri sásból szövik, erős, könnyű, szellőzik, ez negyven fok felett és tűző napon nem hátrány.                                                                                       Volt egy régi-régi mozi, Párizsi háztetők címmel. Most valamiért ez jutott eszembe, pedig még hangulatában sem passzol a film a Havanna feletti fotóhoz. Ez a fotó, ez kérem, maga a karibi nyugalom, pálmák, pasztellszínek, kovácsolt korlátok, kovácsolt bútorok, a tetőkön nincs ugye kémény, se antennacsúfság, viszont klasszikus kolostorfedéssel héjalták  a házakat. Megérinti az embert az időtlenség érzése, akár Columbust, mikor először kikötött, a karibi partokon. Szegény azt hitte, Indiában van, és örült kicsit, sosem jött rá, milyen csodás vidéket fedezett föl. Végül, utolsó útján megzakkant kissé, összekötözve hozták haza a fedélközbe zárva. Barcelonában később emlékművet állítottak neki, szoborba dermedve nézi a tengert. Hát, ja. 

1 komment

Címkék: kuba kommunisták szürrealizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr50511295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.20. 22:27:29

Vallásosságról jutott eszembe, hogy közismert dolog az is, hogy hét évtizednyi Szovjetúnió után gond nélkül tért vissza az oroszoknál, ukránoknál, bjeloruszoknál is az ortodoxia a normális kerékvágásba. Na persze ehhez a szláv lélek is kellett nyilván. Mint ahogyan a karibi néplélekhez is hozzátartozik a katolicizmus a spanyol hódítások óta.
süti beállítások módosítása