HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Kula a Bodrogban

2008.06.26. 09:10 Shepherd

-MTI- A zöldhatóság azonnali tájékoztatást kért a szlovák társhatóságtól, miután szennyezést észleltek a Ronyva patak és a Bodrog folyó torkolatánál, a felügyelőség vízmintát vett, eredmény péntekre várható - közölte Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) szerdán.


A közlemény szerint az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szerdán reggel helyszíni szemlét tartott a Bodrog folyó érintett szakaszán. A Ronyva patak Bodrog folyóba torkolásától felfelé körülbelül 300 méterre - Szlovákia területén - a Bodrog folyóba egy csőből időszakosan tisztítatlan szennyvíz ömlik. A felügyelőség vízmintát vett a Bodrog folyóból a szennyvíz kivezetés alatt, a laboratóriumi eredmények péntekre várhatóak.
A KVM szerint elképzelhető, hogy a szlovákiai Borsa település szennyvíztisztító telepének próbaüzeme miatt kerül be időszakosan szennyvíz a folyóba.
Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatást kért a szlovákiai társhatóságtól.
Az MTI kedden számolt be arról, hogy feltehetően kommunális szennyet, fekáliát is tartalmazó víz vonul le a Bodrogon. Lakossági bejelentő arról tájékoztatta a sátoraljaújhelyi önkormányzatot, hogy a Bodrogon, a Ronyva-patak torkolata fölött szennyezést észlelt. Halpusztulást még nem észleltek a folyón, ám környezetvédelmi szakemberek szerint a nagy meleg miatt ez a veszély fennáll.

A BODROG
A Bodrog a Tisza egyik mellékfolyója. Szlovákiában ered az Ondava és Latorica folyók találkozásából, és Felsőberecki községnél, Sátoraljaújhely közelében lépi át a magyar határt. Partjára épült Sárospatak városa, a „Bodrog-parti Athén”. A Bodrog Tokajnál folyik a Tiszába.
Szlovákiai szakasza kb. 15 km, magyarországi szakasza 52 km hosszú. Vízgyűjtő területe 13.579 km2, ebből Magyarországon 972 km2 található. A folyó halban igen gazdag. Magyarországi mellékvizei a Zemplén-hegység K-i oldalán lefutó bővizű patakok: a Ronyva, Bózsva és a Tolcsva. A folyó a Hegyalján végig folyva Tokajnál, a Kopasz-hegy lábánál torkollik a Tiszába. Homokos partot alig találni, gyakran sáros, iszapos, de általában jó a kikötési lehetőség. A meder a felső szakaszon 50 m-re összeszűkülhet, Sárospataktól a szélessége 60-180 m között változhat. A víz mélysége 1-5 m. A vízállás 1-2 nap alatt néhány métert is áradhat.
A víz hőmérséklete 24-26 °C lehet a nyári időszakban. A víz tisztasága I. osztályú. ( volt ?! ) A Bodrog mindkét irányban bármely csónakkal járható. Duzzasztóművet, keresztgátat nem találunk. Hajó forgalomra a Tiszától Sárospatakig kell számítani. 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr78539980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2008.06.26. 09:45:41

A folyók általában könnyen eltüntetik az ilyen típusú, nem vegyi szennyeződést. Viszont vannak olyan vizek, ahol ez nem mindig tud működni, és megint az RSD-t kell felhoznom példának. A sokosári szennyvíztisztítóból éjjel-nappal ömlik bele a habos kula, plusz még 50 km hosszan ott vannak a többnyire csatornázatlan nyaralók az okosan megoldott pöcegödrökkel (Sajna nekem is van ilyen, de rögtön rákötnék a csatornára, ha lenne...). Ilyenkor nyáron - dunai árhullám vagy nagyon alacsony vízszint esetén - mindkét zsilipet faszányosan elzárják, így a gyakran 25 fok feletti hőmérsékletű vízben kellemes kis szennyvízdugók keletkeznek akkora halpusztulásokat okozva, amekkorákat folyóvizen ritkán lát az ember... Ez megszokott jelenség minden nyáron, ezért nem is foglalkozik vele senki.

(Mindig az RSD-vel jövök, de én sajna csak azt ismerem, annak viszont majdnem minden folyamkm-ét...)

rognork 2008.06.27. 20:07:39

ha olyan jól ismered, adnál nekem tippet, hogy hova menjek pecázni? csőhidi környékére szoktam járni. olyan hely érdekelne igazából, ahol szinte semmi áramlás nincs.

gringo 2008.06.29. 22:42:58

Milyen módszerrel lógatsz?
Ha zavar az áramlás, az alsó fele való Neked, Szigetcsép / Majosházától lefelé. A csőhídi frankó hely, de én inkább a vadregényesebb környékeket szeretem.

rognork 2008.06.30. 07:10:10

fenekezni szoktam általában, meg a hínár melletti rablásokra rádobálok pilkerrel, de eddig nem volt eredménye. az a bajom, hogy elég nehéz (és sok időbe kerül) feltérképezni a mederben lévő árkokat. eddig egy helyen sikerült, az 1. rajtszámnál. szeretem én is a vadregényes helyeket, csak elég nehéz odajutni.

gringo 2008.06.30. 07:39:13

Az odajutás az RSD-n általában egyszerű, viszont a vízhez lejutni közönséges halandó horgásznak szinte lehetetlen. A középső szakasztól lefelé tele van a part vízparti nyaralókkal és/vagy stégekkel, szabad partszakasz nélkül. Lehet próbálkozni üres stégek elfoglalásával, de a helybeliek rosszalló pillantásain túl még a halőr is kötözködhet. Ha az embernek van lehetősége, inkább összehaverkodik egy ottani pecással, vagy marad az a pár rövid partszakasz, ahol kihalásos alapon örökölheted a pecahelyet. Ha érdekel, írok pár környéket, ahol van esély helyet találni.

Fenekezni amúgy mindenhol jól lehet (ezt teszik az ottaniak is), a pergetés csónak híján már macerásabb, inkább a mellékágakon, különösen a csatornákon érdemes. Vagy csónakból a középső szakasz nádlabirintusaiban.

Csak lábjegyzetként írom, hogy miközben a pestiek legkedveltebb horgászvizeként emlegetik az RSD-t, a 70-80-as években gyakorlatilag megszüntették a horgászturizmust a partok lekerítésével és az egymást érő stégek engedélyezésével. Gyönyörű helyek vannak mindenfelé, de ha elindulsz az orrod után, tuti nem találsz helyet, ahova letelepedhetsz.

rognork 2008.06.30. 07:51:36

na ez az, ami nekem is piszkálja a csőrömet. átnézel a csőhidivel szembe, és látod azt a rengeteg stéget. oda ugye elvileg a tulaj jelenlétében, az engedélyével mehetsz. nomármost hogy a fenébe adtak ki építési engedélyeket állami vízre? voltam nézelődni a cshe alatt is (szigethalom üdülőterület asszem), ott is a nyaralótulajok stégei állnak szépen. az egyszeri horgásznak meg marad a csőhidi, mivel a francia öbölhöz lejutni elég nehéz. de ott is láttam kiépített helyet. a csőhidivel már csak egy bajom van: legutóbb reggel 5re mentem ki, és beszartam a meglepetéstől, amikor láttam, hogy a csomagtartósok és az öregek már rég befoglalták az egész partot. szerencsére az 1-es rajtszám körül van hely, mivel jó hínáros előtte a meder, és ha a szokásos 40-50 métert dobálják, sárgavégűvel garantáltan nem mennek semmire (a sodrás teljesen kifeszíti a zsinórt).

szóval lszi írj nekem egy-két tippet, már kezdek eljutni arra a szintre, hogy inkább bevenném magam valahova egyedül.

köszi

gringo 2008.06.30. 09:20:31

A stégek nem magántulajdonban vannak, hanem a KDVVIZIG-nél kell valamilyen mederhasználati engedélyt igényelni, amit X évente meg kell újítani. Mivel a felépítmény saját tulajdon, jogász legyen a talpán, aki megoldja a problémás helyzeteket. Asszem, a hivatalos állásfoglalás az, hogy nem szabadna lezárni, és a tulaj érkezéséig bárki használhatja, ezzel szemben a területi jegy szerint csak a bérlő jelenlétében vagy írásos engedélyével lehet stégen pecázni...

Viszont a fentiekből következik, hogy akár le is lehetne dózeroltatni az összeset, ami a környezetnek is jót tenne.

gringo 2008.06.30. 09:32:07

Szabad partszakaszok az alsó részen:

- Szigetcsépen, a hókony betorkollása felett fél kilométerrel egy pár száz méteres szakasz. Viszonylag csendes, változó méretű szeméthalmokkal. Mostanában ide szoktam kiülni pár órára feederezni, de akár többnapos sátras pecára is megfelel.
- Ráckeve, a híd töltése, a piactér és a túloldali sétány. A piactér szerdán és szombaton felejtős.
- Dömsödön a Petőfi-fa körül van néhány rövidebb szakasz.
- Makádi parkerdő (fizetős, jó magyar forintért sátorozni is lehet).

Ha nincs autód vagy csak nem szeretnél messzire menni, a Molnár-szigeti főágat ajánlom, elsősorban a komp alatti üres részt.

Ezeken a helyeken 2-300 méterre is kiszélesedik a meder, sodrás gyakorlatilag nincs. Mindenhova javaslom a korai érkezést.

Szívesen segítek bármiben, de szerintem privátban intézzük, mert kissé elkanyarodtunk a témától, bár erre nem túl finnyásak a srácok.
süti beállítások módosítása