HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Sanyibá

2008.07.19. 08:02 ekkerjoz

Mikor pár hónapja belekezdtem Szalacsi idézetekhez címzett postjaimba, egy olyan sorozatra gondoltam, ami az agyonszabályozott horgászatra, a vízfejű vízkezelőkre, és a halászati jogot gyakorló vállalkozások baromságaira hívja fel a figyelmet.

Az egészhez azért fogtam hozzá, mert nálunk, Szolnok vármegyében feltűnően nagy offenzívába kezdett a halász, hogy valami rendet csináljon a vízen. A sportosabb, eredményesen horgászható természetes vizek jelentős része fölött egy kft gyakorolja a halászati jogot, elég drágán mérik a területi engedélyeket, pl. az élő Tisza hatvan kilométeres szakaszára egy napijegy majdnem két rugó. Az éves területi zsugák sem olcsók, ha minden természetes vízre jegyet akarok váltani, ami negyven kilométeres sugarú körön belül van, hatvanezer alatt nem úszom meg.

Szóval, költeni kell a dologra, de hát ez máshol is így van, nincs is ezzel semmi baj. A gond akkor kezdődik, mikor ez a bizonyos kft belefeledkezik saját vízfejének csodálatába, és a kommunista retorika szabályai szerint kommunikálja, sőt, kommunista színvonalon és módszerekkel, végre is hajtja saját maga által alkotott rendelkezéseit.

Idén a halász feltechnikázta magát, "felszítta a púpját", és intenzív igazoltatásba kezdtek. Ez nagyon rendben van, még örültünk is neki, hogy már januárban járőröztek a vizek mellett, kérték az engedélyeket, ellenőrízték a fogási naplót, horgászezközöket, ha volt köztük rendőr, nézte a gépkocsi iratait. Teljesen jól van ez, végre, legalább a gereblyézőket majd eleszi a környékről a fene, lesz haszna ennek a minden átmenet nélküli keménykedésnek. Akinek rendben vannak a dolgai, nem kapálja a vizet, annak nincs oka megsértődni, ha vegzálják.

A dolog egyre rendszeresebbé vált, hallani lehetett, hol az egyik, hol a másik víznél fogtak gereblyézőt, a horgászboltban ugye mennek a hírek. Aztán jöttek érdekes infók is. Egyre többet hallottuk, hogy a kelleténél alaposabbak voltak az ellenőrök, sok cimborának elvették az engedélyét, területi jegyét is. Volt aki ellen szabálysértés miatt feljelentést tett a kft, de senkinek nem adták vissza a területi jegyét, amit a balga horgász már év elején előre kifizet, persze egész évre. Mentek mindenféle ellenőrízhetetlen hírek, elképesztő sztorikat meséltek a sporik. Shepherd mesterrel megbeszéltük, végigjárjuk ezt a dolgot, de addig nem írunk róla, amíg konkrét esetbe nem botlunk.

Először egy régi cimboránk írt, hogy elvették a területi jegyét, mert "szemetes helyen" horgászott. Nem akarta, hogy nevesítsük, nem panaszkodós fajta, esze ágában nincsen a halászokkal vitatkozni. Nem szemetelt, nem tud. Régóta ismerjük, sporthorgász. De az ellenőrök találtak tőle 4-5 méterre üres üveget, PET palackot, és ez szerintük elég volt ahhoz, hogy bevonjanak egy 13000.- Ft ára engedélyt. Vegyen újat a "vétkes", ha pecálni akar. Vett is, úriember, nem fog vitatkozni, de nem esett jól neki a dolog. Versenyhorgász. Nem keveredhet ilyen méltatlan ügybe.

Aztán az én "öreg" cimborám járt hasonló módon, mikor a Tiszán pecázott, minden szabályt betartva. Nyugdíjas lévén, kismotorral öregesen kiballagott hetente négy-öt alkalommal, elvolt a víznél egész nap, ha valamit fogott akkor örült, ha nem fogott halat, legalább jó levegőn volt. Nem kímélte a bajság, alig lábalt ki a rengeteg kemoterápiából, amíg pecál, legalább gyógyul. Egy éve tünetmentes. Sanyibá egy derűs pecás, negyvenöt évet melózott azért, hogy nyugodtan pecálhasson, amikor neki jólesik.

Persze ez nem ilyen egyszerű. Elmesélte Sanyibá, hogy egy terepjáróból figyelték, aztán oda is mentek hozzá az ellenőrök, felszólították, igazolja magát, adja át a szükséges engedélyeket. Az én komám szó nélkül odaadott mindent, teljesen biztos volt benne, hogy az összes létező szabályt betartotta. Kiderült, hogy mégsem, mert a horgászhelyétől hat méterre, egy bokorban, és tizenkét méterre a szántóföldön, foszlott tápos-zsák, nejlon bevásárlószatyor maradványok vannak. Sanyibá odaballagott, megnézte, tényleg, jó ideje ott lehettek már, benőtte a fű. Kérdezte, mi a gond, a vak is látja, hogy évek óta ott lehet a szemét, nem ő rakta oda. Az ellenőrök közölték vele, hogy de bizony, köteles lett volna a szemetet összeszedni, mielőtt pecázni kezd. Szabálysértést követett el, ezért bevonják a területi engedélyét.

Sanyibá először azt hitte, viccelnek vele, aztán kiderült, hogy nem. Írtak egy jegyzőkönyvet, elmodták, hogy nem köteles aláírni, de ők, mivel hárman vannak, tanúsítani fogják a szemetelés tényét. A kisöreg nem nagyon jutott szóhoz, visszaballagott a partra, leült a botokhoz. Az ellenőrök nézték egy darabig, aztán az egyik lement szólni, hogy most már indulhat Sanyibá haza, mert területi jegy nélkül nem szabad horgászni. Hát, ez tette be az ajtót. Összepakolt, hazamotorozott, és első dühében írt egy levelet a megyei sajtónak, elmesélte, hogy járt. Életében még nem panaszkodott az öreg, én dolgoztam vele két évet, az első bétémben még kültag is volt, ismerem eléggé. Ha valakivel gondja volt, odament, megbeszélte, eszébe nem jutott volna feljelenteni.

A megyei lapnál foglalkoztak a dologgal, egy egész korrekt cikk született, innen olvasható.

Egy mondatban annyi a lényeg, hogy a kft hatóságot játszik, nem csak azzal, hogy igazoltat, személyes adatokat kezel, és elvesz olyan értéket, amiért az állampolgár pénzt adott (egy évre előre, na ez milyen fineszes), hanem saját hatáskörben azzal büntet, hogy a "vétkes" majd vásárol új éves területi jegyet. Ráadásul mindezt a Hortobágyi Nemzeti Parkra való hivatkozással, mintha ez a tetű cég tartaná karban a Nemzeti Parkot.

Hát a jó kurva anyjukat, ez milyen patkány dolog, jelentsék fel, ha valakit környezetszennyezésen érnek, van annyi hatóság ebben az országban, hogy eljárjon. Gazdasági társaság honnan veszi a bátorságot, hogy egyszemélyben legyen első és másodfokú szabálysértési hatóság, nem érem föl ésszel.

Ez a bekezdés a saját véleményem, ha esetleg sajtóperen godolkodna a kedves HALÁSZ KFT, engem keressenek.

Shepherd komám rendesen körbe van véve jogász, ügyvéd spannokkal, meggyőztük Sanyibát, hogy adja a nevét egy olyan perhez, amit figyelemmel végig tudunk kísérni itt a Szálkán, mások okulására szolgál majd a dolog. Az öreg nem nagy örömmel, de megírta a megbízást, olyan ügyvéd vette kézbe az ügyet, aki sokkal komolyabb jogsértésekben is sikerrel járt el, elég sokszor szerepelnek a médiában, erről ennyit.

Első körben felszólította a kft vezetőjét, hogy haladéktalanul adja vissza a jogtalanul bevont területi engedélyt, és kérjen bocsánatot azért, mert túllépte a hatáskörét.

Persze, dehogy válaszoltak, ahhoz gerinc kellett volna, meg írástudás. Ez is a patkányságukat bizonyítja, meg a gőgös kommunista mentalitásukat, tudják nagyon jól, hogy jogtalan, amit csinálnak, de sokkal egyszerűbb a mezei pecást basztatni, meg újabb területi jeggyel lehúzni, mint megírni pár sorban, milyen jogszabály alapján járnak el. Semmilyen rendelkezés nem igazolja  a faszságukat, ezért nem is válaszoltak.

Most itt tartunk, az ügyvéd úr keresetet nyújtott be, polgári per keretében követeli vissza a jogtalanul bevont területi engedélyt.

Sanyibá viszont ennek már nem tud örülni, tegnap délután temettük. Nem állítom, hogy éppen a halászok dermesztő baromsága miatt, de kiújult a betegsége, és pár hét alatt el is vitte. Senki nem tudja megmondani, meddig pecázhatott volna, ha nem kötnek bele a taknyok.

12 komment

Címkék: idióta tisza horgászat kommunisták szürrealizmus halász halászat

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr30575354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2008.07.19. 11:07:59

Sok mindent írtam volna de inkább mégsem. Remélem, megfingatjátok őket.

rognork 2008.07.19. 12:20:06

Húbazmeg, pont ugyanez bassza a csőrömet jó ideje az RSD-n. Gyakorlatilag mindenkitől el lehetne venni, mivel több éves csikket bárhol lehet találni. Ennek örömére legutóbb össze is szedtem amit értem, nehogy valami barom ez alapján szopasson meg. Csakhát itt más szelek fújnak. Ellenőrt nem láttam, csak egyszer. Közben íváskor gereblye, Francia öbölben rabsic, versenypályán nincs kvóta.

Adrian Mole 2008.07.19. 12:29:22

Sanyibának sok halat az örök vadászmezőkön!
Egyébként tipikus esete a "melyik ujjamat harapjam le mosolyogva" történetnek. Örülni kellene, hogy "kemények" a legények, de az ilyen esetekben nem igaz, hogy nem lehet az emberi szóra alapozni, nem szivatni az embereket. Ezen az alapon az egész Tisza ártéren be lehetne szüntetni a horgászatot. Bármely négyzetméteren elő lehet túni az iszap alól legalább egy nejlondarabot, petpalackot. Akiben van jó érzés, összeszedi, amit lehet és látható, azokat tán nem kellene basztatni.

amos 2008.07.19. 13:28:29

A rend betartatása,a rend betartásán alapul.Nem bizgatjuk a szabálykövetőket,akik meg nem követik azt, a figyelmeztetéstől az Isten tudja milyen szankcióval marasztaljuk.A vízparton,meg a vízen is.
Ez így van rendjén.Persze ez olyan ország,ahol a jogállamiságot is úgy lehet forgatni,ahogy akarom.Pláne,ha volt miniszterelnök a barátom...Valamikor még rendőri kíséretet is kaptak,amíg nem történt valami.Valami érdekes.

babsz 2008.07.19. 13:46:36

Civil kurázsi! Csak így tovább. Remélem, az összes posztkommunista maradványnak előbb-utóbb a nyakába akaszt egy ilyet valaki.

ekkerjoz 2008.07.20. 09:30:13

Remélem, mindenki érzi, hol megy át a halász patkányba. Nem az a gond, hogy ellenőriznek, próbálják visszatartani a szemetelést, sőt, ez fontos.
Még az sem izgat, hogy személyes adatokhoz jutnak, ki nem szarja le, egy ocsmányirodában is mindent tudnak rólad, családi viszonyokat, ingatlanvagyonodat, autóidról, kutyádról, örökségedről, útleveledről, mindent.
Az a gondom, hogy teljesen csak abban következetesek a halászok, hogy minél több területi engedélyt adjanak el.
Ha annyira a környezetvédelem lenne fő céljuk, akkor szemetelős horgásznak vonassák be az állami jegyét (feltéve, hogy erre van jogosítványuk), és a szemetelés évében ne tudjon már horgászni sehol a vétkes.
De nem, elveszik a jegyet, aztán tessék újat venni, lehet újra szemetelni. Ez a faszság, és teljesen sztálinista, idióta szemlélet.

Azt pedig őszintén remélem, átjött, hogy elsősorban olyanokat basztatnak, azokkal bátrak, akik egyedül horgásznak, és nem takarítanak ki maguk körül látótávolságban. Úgy járnak el, mintha létezne objektív felelősség vízközelben szemetelők és az éppen horgászók között.

Petike82 2008.07.21. 09:56:34

remélem "kinyírjátok" ezeket a HALÁSZ KFT-t a bíróságon! Szorítok Nektek!

nem azért mert kommunisták, vagy akármik, hanem azért, mert patkányok.

pisces 2008.07.21. 14:15:01

A helyi tv horgász műsorában láttam, amikor a Halászékat arról faggatták, hogy ha valaki lemegy horgászni, akkor mekkora területért felelős, hogy ne legyen szemetes. Halász illetékes et azt mondta, direkt nem szabályozzák méterre, mert a magyar ember a kibúvókat keresi és ha ők x méterben szabályoznák a felelősséget, akkor a magyar ember x méter + 1 centire horgászna a szeméttől.
Ezt nem kívánom cáfolni, mert ha lehetőség lenne rá sokan meg is tennék. De aki már horgászott a Tiszán, Zagyván, stb, az tudja, hogy sok lehetőség nincs arra, hogy válogassunk a horgászhelyekben, mert a part és a meder eléggé behatárolják a lehetőségeket. Pláne, ha valakinek etetett helye van az biztos nem hagyja ott más szemete miatt.
Nagyon sok olyan helyet is fel tudnék sorolni, ahol nemcsak a horgászok szemetelnek vízparton, olyan helyeken, amit csak gyalog lehet megközelíteni, de szemét szó szerint zsákszámra van. Ha horgászni akarnék, (a hely alkalmas lenne rá) akkor fogjak hozzá kubikolni?
Szvsz Halászék korlátlan jogokat adtak maguknak arra, hogy a horgászokat cumiztassák, amiről elég sokat hallani minden féle fórumon.
Ezért nem merem a gyerekemet egyedül leengedni horgászni, pedig a kora miatt már mehetne.
Ehhez kapcsolódik, hogy a Szolnoki Önkormányzat is hasonló színvonalúan oldotta meg a szemét szállítást is. Hetente egyszer viszik el, ráadásul a kukák eléggé limitált térfogatúak. Volt már rá példa, hogy összeszedtünk másfél zsáknyi szemetet egy árhullám után, de nem tudtuk hol letenni, mert a saját kukánkba nem fért bele, mással kitolni nem akartunk, a jelzett Önkormányzat pedig a gyűjtő konténereket felszámolta. Maradt a hulladék átrakó, ami a város másik végén van és csak munkanapokon van nyitva.
Van és lesz is még ezek miatt összezördülés.
A pontos szabályozás mindenféle képpen segítene.
És a KORREKT ellenőrzés is.

Chuk Sal Mho 2008.07.21. 14:15:32

Ekkerjoz,

Nem ertek a joghoz (sem) a per igy mehet tovabb, van jogalap?

Adrian Mole 2008.07.21. 14:50:54

pisces:
Nem biztos, hogy a pontosabb (hány méter?) szabályozás segítene. A jelenlegi elég egyértelmű: szemetes helyen nem lehet horgászni. Márcsak a jóérzés miatt sem lehet belekötni (*erről mindjárt bővebben). Ezért sem értem, hogy írod: "Pláne, ha valakinek etetett helye van az biztos nem hagyja ott más szemete miatt." Vagy ott kell hagyni, vagy el kell takarítani. Ha etetett hely, amúgy sem értem, hogy ha többször mész oda, nem zavar a mocsokban tapicskolás (lásd jóérzés egyszer)? Egyébként meg fotó, feljelentés. Azzal egyetértek, hogy nem teljesen egyértelmű a helyzet és ezt pro (horgászok) és kontra (ellenőrzés) is kihasználják.
De mondok nem megoldható példákat is: partról pecázom, egy messzi csökön fel van akadva egy nejlonzsák, vagy elérhetetlen helyen, de észrevehetően a fáról lóg egy feldobott, beszakított wobbler - na, akkor szemetes helyen horgászom, vagy nem? Na, és itt jön a jóérzés és nem csak a horgász részéről (az is olyan fontos legalább), hanem az ellenőrzés részéről: Ha te mint horgász megtettél minden tőled telhetőt, hogy ne szemetes helyen horgássz (teletömted a nálad lévő üres zacsikat a talált szeméttel, igyekszel magad körül normálisan kialakítani mindnet és a szemetet el is viszed a horgászat végeztével), akkor ne buzeráljanak már. Egyetértünk, kell a korrektség. Kölcsönösen.

rognork 2008.07.21. 18:11:08

Vajon mi az esélye, hogy magad után rendet téve nem ugyanaz a retek fog fogadni a következő alkalommal? Én is összeszedős fajta vagyok, de azért egy komplett műszerfal már kicsit nagy falat...
Az a baj az egyértelmű szabályozással, hogyha ezt szépen betartatnák, akkor nem lenne horgász. Úgysem a szemetelőt fogják beszopatni, hanem azt a balekot, aki ott üldögél egyedül, és amolyan balek módra kívánja az ellenőr urak büntetését.

pisces 2008.07.22. 12:10:04

Adrien Mole:
Én sem a pontos centire - méterre történő szabályozást várom.
A Sanyi bá esetéből is úgy érzem, hogy a van sapka, nincs sapka esete forog fenn.
Szemétben nem szokásom tapicskolni, összeszedem mindig, bár sokszor nehéz megszabadulni tőle.
Volt már úgy, hogy nem vettünk észre szemetet a bokrok alján, a nagy fűben, a csősz meg keménykedett.
Megmutattam neki, hogy mennyi szemetet szedtünk össze, nyugodtan bele dobhatja a többi közé, ha már észre vette. Nem vette fel, megtettem én. Próbált keménykedni, de nem hagytam magam.
Azt hiszem ez elmond valamit a hozzáállásukról.
süti beállítások módosítása