HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Ősszel elkészül a cigánd-tiszakarádi tározó

2008.08.26. 03:20 Yozuri Béla

Várhatóan októberben adják át a cigánd-tiszakarádi árapasztó tározót.

Elkészült a 94 millió köbméter víz befogadására képes tározótér, amely közel 24 kilométernyi megépített gát segítségével 25 centiméteres árvízi szint csökkenést eredményez a vízbeeresztés szelvényében.

A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) néhány éve született meg az 1998 és 2001 között levonult rendkívüli árvizek tanulságaira alapozva. Az elmúlt évek vízjárási szélsőségei rámutatnak arra, hogy az eddigiektől eltérő, nagyobb hatékonyságú beavatkozások szükségesek mind az árvíz-, mind a belvízvédelem, valamint az aszálykárok elhárítása terén. A számítások szerint a tiszai árlevonulás idején másfél milliárd köbméter többletvízzel kell számolni, ez közel kétharmada a Balaton teljes vízkészletének.

Világossá vált, az árvízvédelmi rendszer védelmi képessége nem növelhető a töltések vég nélküli emelésével. Az árhullámok ellen úgy is védekezhetünk, ha lehetővé tesszük, hogy azok nagyobb területen vonuljanak le, így a folyó nem lép ki a meglévő védelmi töltések közül. A megoldást a szakemberek a reformkor híres vízügyi mérnökéről, Vásárhelyi Pálról elnevezett programban, illetve annak továbbfejlesztésében (Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése) találták meg. Az elgondolás szerint az árhullám levonulásakor a káros víztöbbletet – ellenőrzött körülmények között – a folyó mentén újonnan épített tározókba vezetik.

A cigándi árapasztó tározó a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése első létesítménye, amely négy település: Cigánd, Nagyrozvágy, Pácin és Ricse között helyezkedik el. Alapterülete mintegy 25 négyzetkilométer, töltései – füvesített földművek – átlagosan 4 és fél méter magasak, tetejükön 5 m szélesek, teljes hosszuk 23,8 km. Teljes feltöltésekor közel 94 millió köbméter vizet képes befogadni és elraktározni, ezzel mintegy 25 centiméterrel csökkenthető a Tisza árvízi szintje a vízbeeresztés szelvényében.

A cigándi tározó nem csak árvízvédelemben, hanem a mezőgazdaságban, a vidékfejlesztésben is jó szolgálatot tehet a környéken élőknek. A Tisza kellően magas vízállásakor évente kivezetett vízzel a Cigándtól Tiszakarádig terjedő térségben az egykori erek helyreállításával és belső vízkormányzással megteremthetők az ártéri gazdálkodás feltételei. Mindez tájhasználat-váltást eredményezhet. A következő évek vidékfejlesztését az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) forrásai, pénzügyi keretei határozzák meg.

A Cigánd-Tiszakarádi árapasztó tározóban és a környező területeken gazdálkodók az említett program számos támogatási lehetőségével élhetnek. A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésében érintett területek egyes célprogramok esetében kiemelten támogatandó területként szerepelnek. Az új konstrukciók megjelenésére és az agrár-környezetgazdálkodási program indítására 2009. szeptember 1-jétől lehet számítani. A támogatási kérelmek várhatóan 2009 tavaszán nyújthatók be.

A tározó a Cigándi tájgazdálkodási és árvízvédelmi program részeként, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, az Európai Unió Strukturális Alapjainak társfinanszírozásával valósult meg. Az évek óta csúszó VTT program keretében - a tervek szerint - hat víztározó készül a Tiszán a következő 4-5 évben, várhatóan a tiszaroffi lehet a VVT program keretében átadott második árvízi víztározó 2009 elején.

forrás: 

http://greenfo.hu

Most, hogy a beton és földmunka elkészül, kíváncsian várjuk, hogy lesz ebből tájgazdálkodás.  

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr52631790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Licaj Vuv 2008.10.04. 12:49:12

Sehogy!

Maga a tározó egy rossz kompromisszum eredménye. Eredetileg kettő lett volna, egy Cigándon, egy Tiszakarádon, innen a Cigánd-Tiszakarádi tározó elnevezés. A két tározó együttes működése teremtette volna meg a tájgazdálkodás műszaki feltételeit. De önmagában ez sem lett volna garancia semmire.

A kompromisszum abban állt, hogy Tiszakarád mellett elhagyták a tározót, ellenben Cigándon létrehoztak a tározón belül egy fejtározót, illetve egy tájgazdálkodási mintaterületet. Viszont a működést egyszerűen elfelejtették egyeztetni a gazdálkodókkal. 2004 tavazán kértek tőlük beleegyező nyilatkozatokat, majd feléjük sem néztek. 2007 végéig szinte semmi nem történt, csak be nem váltott ígéreteket pufogtattak, majd 2008 elejétől elkezdődött valami egyeztetés féle, de eddig nem sok eredménnyel. Jelen pillanatban volt átadás, de nincs gazdálkodási rend, nincs üzemrend, nincsenek azonos elvek alapján kidolgozott és igénybevehető támogatások. Elvben az is előfordulhat, hogy két szomszédos területen gazdálkodó egymásnak ellentmondó művelésre kap támogatást, így az egyik vizet vezetne a földre, a másik meg elvezetné onnan.

A gond az, hogy egyelőre senki sem hajlandó felfogni, hogy az Alföldön nem sok a vbíz, hanem kevés. Az árvizek azért okoznak gondot, mert az a kevés egyszerre jelentkezik, aztán hosszú ideig semmi. Olyan ez, mintha valaki kiszámolná, hogy egy embernek tíz nap alatt 20 l. vízre van szüksége, aztán sorba állítana minket, parancsba adná, hogy nyissuk ki a szánkat, és beleöntene egy vödör vizet, ami befolyik, befolyik, ami nem az mellé megy, aztán tíz napig nem kapunk semmit, mert hisz megittuk, ami kell. (Vagy nem?) A vízügy mindenesetre ma így gazdálkodik a vízzel.

Az a bizonyos tájgazdálkodás azt jelentené, hogy a mezőgazdálkodást az egykori árvizeken nem a víz levezetésére hanem ellenkezőleg: megtartására kellene alapozni. Sok haszna persze nem volna a dolognak, csak a medence vízháztartását lehetne szabályozni, az ár- és belvízkárokat mérsékelni, meggátolni, ne adj isten megfordítani a kiszáradás folyamatát.

Csaszi_64 2008.10.04. 18:16:54

Licaj Vuv ezt szépen elmagyaráztad! De szerintem biztos, hogy nagy biznic ez valakinek, amióta elkezdődtek a munkálatok Cigánd szárnyal, fejlődik, miközben a Bodrogköz lassan elpusztul! Én hetente többször elutazok az erődítmény mellett, félelmetes látvány! Ez valami olyasmi lesz, mint Szabolcsveresmart?! Mert akkor horgász szempontból nem sok jót lehet várni!

Licaj Vuv 2008.10.04. 20:15:51

Cigánd korábban is szárnyalt, ez nem(csak) a tározónak köszönhető. A tározó egyébként tényleg nagy üzlet, csak épp nem a helybélieknek, amit ki tudtak harcolni maguknak, csak apjó kenyéjdajabka (mojzsa)

Horgász szempontból a tározó nem sok változást fog jelenteni. Egy-egy árvíz idején telerakják vízzel, aztán évekig állhat üresen.

Csaszi_64 2008.10.07. 07:46:15

Hát az a sportcsarnok az én szívemet is megdobogtatja!:) A fiatalok már nem igazán emlékeznek rá, a történelem könyvek pedig még nem írnak róla, de a "pozsgaikultúrpolitika" betett a Bodrogköznek is! Vétek egy ilyen természeti értékekkel gazdag helyet így lepusztulni hagyni!
süti beállítások módosítása