HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Áldás a Gardára

2008.10.27. 08:03 ekkerjoz

Kérem, marketing nélkül sehova...!

Ezt először Kató Gabitól hallottam, még 1986.-ban, egy elhanyagolt kastély egykor kápolnának használt termében, sok más fiatal tehetség jelenlétében, mikor is meg akartuk váltani a világot és a létező szocializmust azzal, hogy mi most aztán kikupálódunk a modern merkantilizmus vívmányaiból.

Gábor akkoriban a megyei KISZ bizottság egyik (Gazd-Pol...?) titkára volt, így aztán komoly felvilágosult ember látszatát keltette, ráadásul hozott magával egy vhs kazettát, hogy a nyugati fogyasztói társadalom vívmányait, az előlünk politikai okokból is titkolt reklámokat lejátszhassuk, és a cocom listán lévő, de feketén Bécsből hozott ITT-Nokia monitoron keresztül eljusson tudatunkba a hatékony kereskedelem összes tiltott módszere.

Nálunk akkoriban szigorú elosztási rendszer működött, nem volt ám minden, sőt mindenből tizenkét fajta az üzletekben, dehogy. Sorbanálltunk autóért, tévéért, mosógépért, vagy mindezt megvettük az új (hatósági) árak duplájáért, használtan, jobb esetben csúsztattunk az illetékesnek nyitott borítékban néhány színes papírlapot, szerencsénk kovászaként.

Így aztán a kápolnában jelenlévő, fiatal értelmiségiek jó része nem nagyon értette Gabit, mikor a marketingről beszélt, hogy is érthettük volna, mit akar mondani, bennem például csak annyi maradt meg, hogy sötétkék öltönyös férfiak púderkék ingben sokkal könnyebben rábeszélnének egy Opel Kadettre.

Nagyjából ez jutott eszembe, mikor reggel Hinta cimborám felhívott, hogy amíg átadtuk magunkat a soknapos ünnepek punnyadásának, közben bizony kedves barátunk, de nem példaképünk, Szakál Tamás esmét domborított a balatoni horgászturizmus frontján. A horgászturisztikai csúcsmenedzser sikeresen bizonyította, hogy az általános balatoni horgászvélemények minden alapot nélkülöznek, a horgászok állítása (en bloc) nem ér egy kalap melegített dinnyemagot, bizony a Balaton telis-tele van gardával.

Lássuk, szó szerint, miként a Somogyi Megyei Online cikkében megjelent:

"A látott halnak is nevezett gardából ezúttal mintegy 50 kilónyit sikerült kifogniuk a halászoknak – mondta el Szakál Tamás, a Balatoni Halászati Zrt. horgászturisztikai menedzsere, aki arról is beszélt: méretes keszeg és süllő is szép számmal akadt a hálóba, így a népes vendégsereg láthatta: van hal a Balatonban.

Szombat reggel, a tihanyi hajóállomásról indult gardahalászatot az érdeklődők kísérőhajókról nézhették végig. A halászat végeztével a zsákmányát a parton fogadták, majd a Bencés Apátsághoz vonultak vele, ahol Korzenszky Richárd tihanyi perjel adta áldását a halakra. Az őszi, hideg vízben, a vízfelszínhez közel úszó gardarajoknak nemcsak a mozgását figyelhették meg a rendezvény vendégei, de mint minden évben, meg is kóstolhatták az 77-szer beirdalt, paprikás lisztbe forgatott ízletes halat."

Mondom, horgászturisztikai menedzser, ez igen szép titulus, én nagyon irígylem érte, komolyan. A magyar nyelv szabályai szerint vélném, tán valami horgászok érdekében ügyködő személy volna, de sajnos nem. Csak marketinges a jóember, aki úgy akarja a horgászoknak megmutatni a balatoni gardát, hogy hálóval kerít fél mázsát. Gratulálok.

A tihanyi apátság nagyjából úgy rímel az egykori kápolnára, mint a Halászati Zrt. erőlködése Kató Gabi előadására. Nem Korzenszky Richárd tihanyi perjel úr imáin és munkáján múlik (sőt mint egykori ateista, megkockáztatom, az áldásán is csak kicsit), hogy lesz-e garda, vagy bármilyen hal a Balatonban. Áldását köszönjük.

Ora et labora. Ez a bencés rend jelmondata. Imádkozz és dolgozz. 

Szakál Tamás uram, és Halászati Zrt. Kendtek is.

7 komment

Címkék: balaton garda busa kommunisták szürrealizmus természetes vizek balatoni halászati zrt

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr7733709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2008.10.27. 10:07:11

50 kiló? Ha ez a figura igazi marketinges lenne, legalább FÉL MÁZSÁ-t mondhatott volna, az sokkal komolyabban hangzik.

Különösebben nem ismerem a Balatont, de sok régi történetet hallani a hatalmas gardarajokról, amelyek a tihanyi apátságtól nézve ezüstös csillogásukkal visszaverték a Nap sugarait. Akkor mennyi is az az 50 kiló? Nem kell ehhez szakembernek lenni, csak néha kimozdulni a Hungária körúton kívülre.

Persze gardából leginkább semennyit se kellene kifogni. Miért nem inkább 40 kilós busákkal dicsekednek???

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.27. 16:53:20

Mondjuk nem vagyok pápista, ebből kifolyólag bizonyos körítések is távol állnak tőlem, ezzel együtt most kicsit megvédem a jó pápistákat :)))
Szerintem a bencések az egyik legfrankóbb rend a katolikus egyházon belül. Korzenszky Richárd meg egy kifejezetten jó arc, igazán felvilágosult figura a katolikusok között.

Mondjuk könnyen lehet, hogy a gardák szaporodásában és a halászok sikerében nem oszt, nem szoroz némi áldás, ezzel együtt láttam hasonlót Svédországban (minimalista lutheránus előadásban) és láttam ilyet a Tirrén tenger mentén (maximalista előadásban).
Mondom, nem vagyok egy púderolós típus, de engem ennek ellenére nem zavarnak az ilyesféle dolgok. Sőt!

ekkerjoz 2008.10.27. 17:15:53

Gasper,
valamennyire ismersz, elhiheted, hogy egyedül a perjel úr áldását és imáit tartom hatásosnak.
Az összes többi szereplő munkája és közbenjárása teljesen haszontalan, sőt fölösleges, jó ha nem árt.
Üdv:EJ

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.27. 19:00:47

ekkerjoz,
persze, értettem én a mondandód lényegét.

cheflaszlo · http://cheflaszlohun.blogspot.com/ 2008.10.31. 08:42:03

olvastam és nagyon érdekesnek találom, csak tanulni tudok, szégyen balatoni gyerek révén alig tudok valamit ezekrôl, köszönöm

neménvagyok 2008.11.05. 13:00:59

Régi SZOT-os időkben, 1982-ben, amikor jóanyám beutalójával a Siófoki üdülőben hédereztünk egy hetet, egy szimpatikus 35 éves körüli bácsi bevitt engem csónakkal a tóra (horgászni!!).

Két-két bottal horgásztunk, kenyérgombóccal, és úgy fogtuk a gardát, hogy amíg az egyiket csaliztuk, a másikkal már be is kellett rántani.

Én még annyi halat nem basztam, de komolyan.

Csodálkozva hallom, hogy ez már nem egészen így van.

sóskatáska 2008.11.13. 21:36:12

Ide most már Krisztus urunk kell, mint tudjuk annak idején 7 db. hallal jóllakatott egy népes társaságot. Na most mi mint horgászok , mi is népes banda vagyunk, tehát ez a csoda ránk is ránk férne. Itt Mohácson is.
süti beállítások módosítása