HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Védett a keszeg, de a busa miért?

2009.01.26. 21:43 csiró géza

Egy kedves Szálka-közeli médiaszemélyiség az alábbi meghökkentő területi engedély linkjét küldte el nekem:

Eszerint idén méretkorlátozással védett a horgászható keszegfélék többsége.

Emlékszem még, valamikor a nyolcvanas évek végén olvastam valamelyik magyar horgászmagazinban, hogy Svédországban tilos a templomban harangozni dévéríváskor, annyira fontos ez a halfaj. Dereng valami arról is, hogy akkoriban idiótának tartottam emiatt a Volvo őshazájának lakóit, és devianciájukat a napsütés hiányának, valamint az első Skandináviába tartó szomáliai menekülthullám sokkoló hatásának szerencsétlen konstellációjából eredeztettem.

Persze akkoriban még annyi volt az A3-as méretű lapondár, hogy Dunát lehetett volna rekeszteni velük. Hol van az már, az ember a babérlevélnek is örül. No meg annak, ha valaki fontosnak tartja a keszegnépség védelmét. A módszerekről, méretekről (15 centis menyhal, hááát...) és a várható eredményességről lehet vitatkozni, de a hozzáállás mindenképpen dícséretes. Punktum!

Némi üröm a bürökrácia-örömben, hogy a legszebb (ez szubjektív, de akkor is) alföldi hal, doktorhal, cigány- (bocsánat: roma-)hal, amely az ország címerállata is lehetne, ha nem volna az a fránya rétícsík, hiányzik a lajstromból. Igen, a compóról beszélek, amelyet emlékeim szerint Fehérvárcsurgón - például - védenek.

Na és akkor itt jön a feketeleves, félkövér Helvetica-val kiemelve: Busából legfeljebb hármat...

- ...és adjon még egy területit is, Kovács néni!

- Csomagoljak hozzá egy levél szedukszent, vagy már tetszett olvasni?

Nem mintha ez volna a leginkább kívánatos álomzsákmány, de akkor is kérdezem, csak amolyan elvi szinten: miért tetszenek búrában nevelgetni azt a szerencsétlen algahalat? 

Egy csavaroseszű horgásztársam megválaszolta az egyáltalán nem költőinek szánt kérdést:

"Ezt a jegyet halaszok aruljak horgaszoknak.
A busat biztos el tudjak adni oek is, mindaddig, amig a horgaszok nem telitik a piacot..."

Innen történt a lopás:

www.muhosz.hu/forum/keptar/1232366238/gallery_18_5_7585.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: busa keszeg területi engedély méretkorlátozás

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr17904837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása