HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Kormorán

2009.02.04. 22:28 Kérész

Brehm: Az állatok világa c. mű a következőképpen írja le madarunkat:

Valamennyien falnak, amíg csak tudnak s még teli gyomorral is mohón kapnak a zsákmány után, ha szemük elé kerül. Csakis azért pihennek, hogy ismét halászhassanak és falhassanak és csupán addig nem zabálnak, amíg tollászkodnak vagy alszanak. Torkuk tágulékonyságánál fogva jó nagy halat is elnyelhetnek, de igen gyorsan emésztenek és a gyomruk új töltelékért korog. Emberlakta helyen nem türhetők, mert a halászatnak mérhetetlen károkat okoznak.

Ez az oka annak, hogy egy horgász (halász) meghallja ennek a madárnak a nevét, nem varázsolja el annak szépsége. Azonnal a fölöslegesen védett kártevő jut eszébe, aminek túlszaporodásáról és kártételeiről évek óta csak gyűlnek a szomorú hírek és tapasztalatok.

Nagy alkalmazkodó képességére jellemző, hogy Közép-Norvégiától kezdve Európában mindenütt honos; tél idején nagyon sok van Afrikában; gyakran költ Közép-Ázsiában, keleten Japánig, délen Birmáig, valamint Grönlandtól Észak-Amerikán át Nyugat-Indiáig, de Dél-Ázsiába, Malakkába, Ausztráliába, Tasmaniába és Ujzélandba is elvándorolgat.

Arról, hogy gyéríteni kéne, már sokszor sokan szóltak. Úgy néz ki, hogy idén végre történt valami a vermelő halak érdekében is. A Halász Kft megszerezte az engedélyt a gyérítésre, és a befagyott tavaknak köszönhetően sikerült is a Tiszára áttelepült madarak ritkítása.

Részletesebb információk:

http://www.peca.hu/video/kormorangyerites/

www.halaszkft.hu/hirek.html

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr97923367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lovechild 2009.02.06. 14:49:27

"a befagyott tavaknak köszönhetően sikerült is a Tiszára áttelepült madarak ritkítása."

ritkítása?

mi ez a szépelgés?

miért nem írjátok úgy ahogy van, euphemizmus nélkül:

irtása, gyilkolása, lemészárlása

Adrian Mole 2009.02.06. 17:22:22

Azt csak félve kérdezem meg, hogy ha annyi energiát fektetnének a halak őrizői a rapsicok pofánvágásába, mint a kormorándurrogtatásba, akkor az mit jelentene a halállomány számára?

Kérész 2009.02.06. 23:29:19

Az irtás és a ritkítás között mennyiségi különbség van. A ritkítás és a gyérítés a jobb szó jelen esetben. A gyilkolás és mészárlás használható, ahogyan a felkoncolás, vérontás, öldöklés is ha tetszik, hangzatosabb, de csak a módszerre vonatkozik, így kisebb az információtartalma.

Ha a rabsicok elleni harcba ennyi energiát fektetnének, az a semmivel lenne egyenlő.

vilheim 2009.02.07. 14:55:50

Annak idején a Horvátok jól kezelték ezt a problémát: közel kétezer kormoránt mészároltak le a Dráva mentén. Megelégelték a károkozást. Lett is belőle madárvédelmi felháborodás!
Jómagam közel húsz éve hadakozom ellenük. Nem akarok itt senkit a részletekkel untatni, csak annyit tanácsolnék a madárvédőknek: holnaptól kezdve tartsák el saját pénzükön a felduzzadt állományt! Úgy védeni könnyű, hogy közben a természetes vizeket és a halászati telepek halastavait fosztogatják a "fekete seregeik".
Nem kevés halról van itt szó, ráadásul a halállománynak döntően azon részéről, mely még a termelő és vásárló (halász és horgász) részéről nem hasznosítható.
Sajnos, a fent említett gyérítési tevékenység csak csepp a kormorántengerben. A szaporodóhelyeken kell beavatkozni!

Üdv: Vilheim

zug_a_volga 2009.02.08. 12:45:59

A Tisza-tavon, mielőtt befagyott volna, az Óhalászi Holt-Tiszára gyűltek be a kormoránok. Mintegy 1200 darab (hozzáértők szerint).

Számoljatok!
süti beállítások módosítása