HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Ívásidőben rabolják a csukát a halászok

2009.03.08. 04:36 Shi Manó

A magyar törvények illetve a kialakult gyakorlat gyalázatos állapotban lévő élővizeinken szabadrablást tesz lehetővé a halászati jog gyakorlóinak. A jogokhoz fillérekért - nem túl átlátható rendszerben, valós verseny nélkül - hozzájutott halászati cégek tevékenységét gyakorlatilag senki sem ellenőrzni, az illetékes halászati felügyelők többnyire szoros kapcsolatban állnak ezekkel a cégekkel, sokszor azokban dolgoztak, még azokkal a szerény jogokkal sem élnek - társadalmi halőrök kinevezése, személyes ellenőrzés -, amelyekkel a törvények fölruháznák őket.

És mit tehet a horgász, az egyszerű civil, amikor azt látja, hogy ívásidőben végig van varsázva az összes lehetséges csukaívóhely? Eddig semmit nem tehetett. A Mohosz kussol, a felügyelő az ő emberük, halőrzés nincs. De 2009 van, internet van, lehet írni a Szálkának, és mi az arcába mászunk a rablóknak.

Egy dunai horgásztársunk elhatározta, hogy legalább a törvény betűjének érvényt szerez. Javasolta például az illetékes halászati felügyelőnek, hogy ne adjon ki engedélyt tilalmi időben "anyahalbegyűjtés" címén, mert kontrollálhatatlan a halászok tevékenysége. A halászoknak nem kell a helyszínen dokumentálniuk a kifogott mennyiséget, mint a horgászoknak, elég, ha akkor rögzítik a fogást, amikor beérnek a telephelyükre - esetünkben Ercsibe -, és már ez is módot ad visszaélésre, márpedig ha visszaélésre mód van, akkor tutinak vehetjük, hogy megpróbálnak okoskodni.

Horgásztársunk megpróbálta megtudni a halászati felügyelőtől, hogy mégis hány "anyahal" begyűjtésére kapott engedélyt a halászati kft. Nem mondták meg. A halászok is hallgattak, persze. Megtehetik, a kurva anyjukat.

Aztán mit láttak a Dunán az embereink, tessék: "Körbejártam a rácalmási ágakat - hogy érzékelhető legyen a helyzet súlyossága: tudomásom szerint három halászt alkalmaz a Közép-dunai Hal Kft., kb. Újváros a határ, ettől északra Kukucska Gyula, délre pedig Áron Árpád és azt hiszem Huszár Attila dolgozik - no, akkor látható, hogy a szóban forgó ráci egy apró része a működési területnek, jól tudom, hogy Kukucska ilyenkor jár a makádi Rókásba is csukáért, Adonyba, és Ercsibe is. Szóval a Duna árad, és hétfőn-kedden kitette a varsáit az öreg.


View Larger Map

Délben felnéztem találomra négy varsát (a célból is, hogy megállapítsam, nem rapsicé-e), abból a kb. 40-50!!! darabból, amit a ráci szakaszon láttunk, ezek akkora vízben voltak, ami az áradás alapján max 24 órája lehetett lenn. Eredmény: négy varsában összesen öt db kb másfeles csuka, valamint egy közel hármas, plusz egy-két keszeg és egy sügér. Evidens, hogy csukára lettek kirakva a varsák.

Nem nehéz kiszámolni, hogy ha mind a három halász - márpedik mindháromnak kell beszolgáltatni halat  és megélni valamiből - varsázik/hálózik Baracson, Kisapostagon, Apostagon, Dunaújvárosban (,,Kotrásban"), Rácalmáson, Kulcson, Adonyban, Ercsiben az mennyi csuka, majd süllő és ponty lesz, ami nem tud leívni, valamint hiányzik majd a vízből. Hát kurva sok, de maradjunk annál, amit láttam: másfél csuka/varsa/nap. Tartson az áradás tíz napig - ennyi biztos lesz - és legyen 40 varsa = 600 csuka."

Anyahalbegyűjtés, persze. Nézzünk szét a piacokon.

51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr67988630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manes 2009.03.08. 08:14:31

MItöl változna is itt bármi amikor azok ülnek a vezéri fotelokban akik életükben halat talán sose láttak.Halvény fingjuk sincs a horgászatrol,halgazdálkodásrol stb.

peca1000 2009.03.08. 08:27:32

Szedd ki a varsákat, engedd el a csukákat belőle, és utánna törd szét őket.
Megteheted, ívás idején tilos őket kifogni.

peca1000 2009.03.08. 08:29:34

Mármint a varsákat törd szét, vagy szedd szét, vagy csak vidd el őket onnan, és dobd ki a kukába.

Adrian Mole 2009.03.08. 09:10:04

@peca1000:
A csukát tilos kifogni. Halászni viszont szabad. Az általad javasolt dolog erkölcsileg oké (mert tudjuk, hogy csukaívóhelyről van szó), de jogilag az a helyzet, hogy nem megy, az így közbeavatkozó horgász lenne megb@szva. Hacsak nem akarsz egy próbapert kockáztatni, a botrányra koncentrálva.
Amit viszont a Szálka csinál, az egyfajta (hosszútávú) megoldás: nyilvánosság, "pellengérre állítás". Reméljük, lesz csuka a végén.

bolsh (törölt) 2009.03.08. 09:31:54

A képen látható "Kisduna" keskenyebb kiadású mása mellett élek, csak jó pár km-rel délebbre. Ez egy fél-holtág (zsákutca), ugyanis lefelé nyitott a Dunára, a felső része elzárt. Ott egyesek azt is megengedhetik maguknak hogy a mellékág belső szakaszán teljes szélességben lezárják terelőhálókkal, varsákkal, sőt(!) leshálókkal a medret! Mégegyszer írom; teljes szélességben! Pár éve már nem tudok horgászni "feljebb", mivel oda a sneciken kívül már semmilyen hal sem tud feljutni.

És mindezt nyíltan csinálják. Mit lehetne ellenük tenni?! Úgy tudom ezt az eljárást a halászati (horgászati?) törvény szigorúan tiltja.
(esetleg még azt is, hogy épp ezen körülmények miatt évek óta már nem váltom ki az engedélyem, tehát ez ügyben bármilyen tipusú lépést elég kényes lenne indokolnom)

Kedves blogíró (blogolvasók), úgy nézem Te tudnál erre tanácsot, de kérlek kombináld bele, hogy mindez a "rendőrüdülő" orra előtt történik.

üdv

Carpio 2009.03.08. 09:59:45

A kérdés egyszerű!
Csak azt lehet tenni, amit a terménylopásoknál csinálnak a mezőőrök a rendőrséggel. Fotózni, fotózni, fotózni. Leírni időt, helyet, és küldeni az illetékeseknek. Lehet félreteszik a levelet, de előbb-utóbb valakinek csak szemet szúr, hogy XY területén állandóan baj van.

Ez a megoldás hosszútávon hozhat eredményt, ami azért több mint a semmi. Ez kérem egy ilyen ország... :((

Adrian Mole 2009.03.08. 10:22:28

@bolsh:
Lásd Carpio kommentje.
Nem az adott terület rendőrkapitányságán kell bejelenteni, meg is indokolva, hogy miért így jársz el. De lélekben nem árt izmosodni előtte, hosszú, kemény meccsek az ilyenek...

zug_a_volga 2009.03.08. 10:27:23

Valahogy el kell kezdeni leépíteni ezt a korrupt, a természetre fittyet hányó, gazdálkodni nem akaró, csak a vizek kizsákmányolását szem előtt tartó posztkomcsi kapcsolatrendszerre épülő garnitúrát.

Ez fertőzte meg a horgászmorált is, ami talán sosem volt mélyebben, ez mutat "példát" évtizedek óta. A közösből lopni nem bűn, pláne ha személyesen kurva jól járunk.

Hatalmas, hosszú munka lesz ezen változtatni. Minden kis lépés számít! A Tisza-tavon is elindult valami. Természetesen társadalmi (horgász) kezdeményezésre.

bélaci 2009.03.08. 10:31:37

Örülök a cikknek és a hozzászólásoknak.
Nagyon régóta dühöngünk barátaimmal, horgásztársaimmal az országban legális halászat címén elkövetett halrablás miatt. Tenni mi sem tettünk még semmit...
Mi a Tisza déli szakaszát járjuk. Az is felháborító amit áradáskor művelnek - fokok, torkolatok teljes lerablása ívási időben, stb. - de egyetlen megoldás a teljes halászati tevékenység beszüntetése a természetes vizekben. Tudom, az ötlet nem tőlem ered, több európai országban év tizedekkel ezelőtt ezt már elérték civil szervezetek, természetvédők.
Még egy felháborító történet:
6-7 éve pályázaton próbáltuk megszerezni egy tekintélyes méretű Tisza holtág halászati jogát több horgászegyesülettel összefogva, hogy horgászvízzé alakítsuk. Természetesen esélyünk se volt a Halászati Rt-velszemben. Azóta mi történik? Ha a tavaszi ár akkora, hogy az élő vízből be tudnak jutni ívni a halak azok jelentős része ott is marad. Az ár visszavonultával halászat címén az Rt. dolgozói addig ütik árammal a holtágat amíg mozog benne valami.
Civil szervezet alapítása? Meglévő természetvédelmi szervezet ügyre állítása? Mi lenne a helyes, célra vezető út?
Nem tudom, de ha a fiam nem fog varsát látni csak a halászati múzeumban, valószínű elégedettebb horgászapuka leszek, mint így lennék!

caymanos 2009.03.08. 10:32:20

A vadászok mintájára kell a halászati jogot is alakítani. Csak horgászok gyéríthessék a halállományt, a halászok neveljenek halat a tavaikban. Milliárdos pénzeket kaptak hozzá, érjék be annyival. A természetes vizekről ki kell rúgni a halászokat!

2009.03.08. 10:35:53

Az országban mindenütt ez van. Ha rászólsz a varsákért és a sorhorgokért, amit a halászok raknak le--akkor a " hazai" hálaszok rád küldik a haver rendöröket. Azok pedig, mivel ök szabadidejükben rapsickodnak-rászállnak a vendéghorgászra.Utána jön a retorzió--csónak elengedése, elsülyestése, horgászhely beszennyezése, stb. Itt tartunk ma. A vezetöség pedig--már bocs, de magasan leszarja, hogy a horgászoknak mi a problémájuk. Ök elvannak a jó pénzért az irodába és a szolgálati autóval nem itthon járnak horgászni.
Elörelépés ebben nálunk soha nem lesz, igy minden halász és a haver rapsicok annyit lophatnak, amennyit akarnak--ellenörzés hiánya miatt!

tropheus 2009.03.08. 10:49:31

Üdv! az oldal felhasználási feltételeit merre találom? Mert feltenném a cikket az oldalamra teljes terjedelmében.
sunflowersdesign@gmail.com ra dobjatok egy mailt ha megoldható! Thx

manes 2009.03.08. 11:24:33

Azért sok helyen azokat a vendéglöket is jol meglehetni baszatni akik 50 kg halt vesznek számlára oszt a többszörösét adják el.Ha nem lenne kiknek eladni a rabolt halat akkor talán kevesebbet lopnának.Mondom TALÁN.

Feruike 2009.03.08. 11:28:29

Helló Mindenki!
Jó látni, hogy vannak még, akik aggódnak az élővilágért, már ami még nyomokban körbevesz minket!
3 megjegyzést tennék:
1. A Dunán évtizedekben mérhető a rablógazdálkodás!! Uncsitesóm faterja kb. 12-14 éve nem vált engedélyt mert szezonidőben naponta 3x halásszák a Dunát Nagymarosnál. Amíg 1 alkalom/nap volt, addig még a horgászok is láttak halat a horog végén sütnivaló méretben.
2. A Körös-Horgász nevű magazin olvasója vagyok, és a lap indulásakor láttam, hogy próbáltak a halászok és a horgászok irányában is mozogni, aztán a papírral rendelkező orvhalgazdák elleni cikkek fórumává vált a folyóirat.
Gyönyörű, szinvonalas és olcsó újság, amely próbálná jobb belátásra, horgász- és halászetikettre tanítani a jónépet. Kiabálnak a cikkeik a néma halak helyett is, kár hogy nem jut el a jajszó a korábban az Index hasábjain magasztalt (kukoricaügyben példásan eljáró) minisztériumig.
3. Igazat adok annak, aki azt javasolja, a halászok ott dolgozzanak, ahol a halasítástól a lehalászásig csak és kizárólag a maguk gazdái, azaz a halastavakon. Ha az ivadéktól a sütőhalig zárt rendszerben lehetne látni a halászok gazdálkodását, akkor nem kárhoztathatná senki ezt az egyébként nagymultú és szép szakmát! Legyenek a maguk urai a saját vizükön, ne a közös vizeken élvezzenek jogosulatlan előnyt!

pecás64 2009.03.08. 12:33:09

örülök a témának,sajnos nálunk bédán,mohács alatt ugyanez a helyzet, szabadrablás folyik.

Carpio 2009.03.08. 13:05:48

Öröm látni, hogy pörögnek a kommentek!
Úgy látom kellene egy olyan civil szervezet,ami felvállalja az említett problémák megfelelő fórumokon való felvetését, a természetközeli halászati jog, és hozzáállás kialakítását.
Ha jobban belegondolok ELVILEG van ilyen szervezet, MOHOSZ-nak hívják. ELVILEG, egy értelmes országban, 2009-ben, nem az ellen kellene küzdenünk, hogy természeti kincseinket ne rabolják el, és ne adják el aprópénzért!
Itt nem csak a halászat közeli közigazgatás a felelős, felelős a környezetért, és a turisztikáért létrehozott apparátus is.

Carpio 2009.03.08. 13:16:47

Minden szép, minden jó.

Hát hajrá:


www.mohosz.hu/index2.html

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ)

A megyei és területi szövetségek közös szervezete a Magyar Országos Horgász Szövetség. A MOHOSZ jelenleg 25 megyei és területi horgászszövetség szövetségeként képviseli a horgászérdekek országos védelmét, a horgászattal kapcsolatos, a horgászatot, a horgászszervezeteket érintő törvény- és rendeletalkotási munka során. Ellátja tagszervezeteinek országos érdekképviseletét és érdekvédelmét. A törvény- és rendeletalkotási, valamint az igazgatási, hatósági munkát figyelemmel kíséri a horgászatot és a horgászszervezeteket érintő témákban, javaslatokat, véleményeket, álláspontokat fogalmaz meg és közvetít a törvényalkotás, az államigazgatás, a különböző hatóságoknak, kiemelten a halászati hatóságnak.

A MOHOSZ a 25 megyei és területi szövetség közös gondolkodásának és érdekérvényesítésének színtere. Az országos szövetség testületei (elnökség, választmány) állásfoglalásainak és határozatainak megvalósítását a szövetségi iroda és annak dolgozói végzik. Az országos szövetség különböző szolgáltatásaival, szaktanácsadásával rendszeresen segíti tagszervezeteit és azok tagjainak munkáját. Nem utolsó sorban - a szövetségi iroda szakmai apparátusával - közvetlenül is hasznosít nagyobb, országos jelentőségű horgászvizeket.

kamo 2009.03.08. 13:43:12

Sziasztok!
Köszönet a Szálkának ezért a figyelemfelkeltő cikkért...elszomorító a halásztársadalom rablása. Tiszai horgászként csak a szememet dörzsölöm, mit meg nem engednek maguknak egyesek...minket, pecásokat gyakorta rettegésben tartanak, és lépten-nyomon ellenőrizgetnek (ami helyes is, jöjjenek), és tizen-huszonezrekért váltunk engedélyt, a halász meg egyszerűen lerekeszti a fél tiszapartot...
és igenis, háborodjunk fel, igenis kérjük ki magunknak, hogy akkor a halász arányosan fizessen lényegesen többet, és ellenőrizzék!!!!Ami halat a Jóisten a Tiszába rendelt, azt sem a halásznak, sem a horgásznak nincs joga lerabolni...
Igaz, az sem állapot, amit a pecások művelnek...méretenaluli halak, szeméthegy...
Mégis, akkor akár ezen fórum mentén is tegyünk valamit, mert pl amit a Berettyón is művelnek a halászok, az már vérlázító!!!!
üdv nektek, a csukáról meg szálljanak le a Dunán is, szívem szerint én is visszaengedném az összeset...

endlessRicsi 2009.03.08. 13:50:13

Az említett Duna szakaszra járok én is, nos, az utóbbi néhány évben gyakorlatilag szinte teljesen elfogytak a halak. A halászok ellenőrizetlenül és számolatlanul hordják el a halat, mázsaszámra.
Míg mondjuk tíz éve szép horgászélményekre számíthatott az, aki lement a Dunára, addig mostanában kb. mintha az üres fördőkádban horgásznánk.

Karkhedon 2009.03.08. 13:54:28

A blog felvetése jó, bár egy kicsit szétfolyik a mondandója.

Mint minden bajnak ebben az országban, a felvetett problámaknak is részben az erkölcsi állapotok (kisebb bűncselekmények megtűrése, hatóságok nemtörődömsége, korrupció, összefonódások, sógor-koma-jóbarátság, stb.) és a civil összefogás hiánya az oka. Szerintem ezekben soha nem jutunk odáig, mint a nyugati mintaállamok.

De igenis meg kell próbálni és helyi szinten össze kell fogni azon jelenségek ellen, amiket mindenki lát és amikkel mindenkinek tele van a t..e. Ezek egyike a halászati cégek és a rapsicok tevékenysége.

A rapsicokkal kapcsolatban két megoldás van:
1. Feljelentés (nem biztos, hogy eredményes...).
2. A sok százezer horgásznak ne legyen tele a nadrágja és ne érezze csúnya dolognak, hogy szétvágja a hálójukat. Mi, horgászok SOKKAL többen vagyunk. Elóbb-utóbb megunják az új hálók vásárlását.

A halászati tevékenységgel kapcsolatban pedig jó példa a képviselői juttatásokról szóló népszavazási kezdeményezés. A végén nem is lesz népszavazás, hanem megmódosítják a jogszabályt. Ezt lehetne tenni a Halászati törvénnyel is.

Bocs a hosszú commentért.

amado 2009.03.08. 14:28:07

Örömmel látom, hogy csupa feddhetetlen horgász kommentelt, akiktől bizonyosan a munkájukban is betartják a törvény betűjét. Az orvos-horgász ugye nem fogad el hálapénzt, a taxis-horgász ugye nem viszi a hosszabb úton a turistákat, a fodrász-horgász ugye mindig ad számlát, a rendőr-horgászt ugye sosem lehet megkenni?...? Mielőtt össznépi lincselésre gyűlnétek össze, gondolkodjatok azon, hogy ez a munkája, a megélhetése, amit Ti, turisták, szemrebbenés nélkül elvennétek. Még két apróság, az egyik a telepítések. Egy barátom többszáz hektáros halastavon dolgozik, ahonnan jópár horgászkezelésű vízbe szállítanak. Bevett dolog, hogy a megrendelt és kifizetett teszem azt 100 mázsa pontyból jó, ha fele eljut a helyére, a többi árán osztozik a haltermelő, a horgászegyesület vezetősége és a telepítést felügyelő halőrök. Ha felmerül a kérdés, miért nincs hal a vízben? mert a csúnya orvhalászok kilopták... Másik dolog a Tisza-tó, tavaly süllőíváskor leengedtek belőle vagy 60-80 centit, mert jön az árhullám, nos, az ár elmaradt, a sekély részekre lerakott ikrák milliárdjai pedig kiszáradtak. Aki ezt a döntést hozta, máig felelősségrevonás nélkül ül a jólfizető pozíciójában. Miért nincs hal Tiszában? mert a csúnya halászok kifogják... Köszönöm, hogy elolvastátok, most már akár mehettek is hálót szaggatni, halászt verni és feljelentgetni.

kamo 2009.03.08. 14:52:57

amadónak...

Ne haragudj, de itt nem arról a halászról van szó, aki 50 éve járja, ismeri a vizet és megél belőle tisztességgel, hanem arról az újhullámról, aki gátlástalanul viszi el mázsaszáma halat.
A hálószaggatással én sem értek egyet, ebből bajok lehetnek, de nem dughatjuk homokba a fejünket, az élővizek védelme igenis a horgász feladata is...
és azzal tudok egyetérteni, a halászatot tiltsuk be az élővizeken, ahogy sok külföldi országban is így van. Amúgy igenis van tisztességes horgász-horgász, aki a kiskörei vasútihíd pilléreinél óvatosan helyezi vissza a selyes durbincsot a vízbe, meg igazad van, olyan is, aki kidobja a védett halat a bokrosba...

bolsh (törölt) 2009.03.08. 16:53:17

@amado: Örömmel látom hogy egy feddhetetlen halász is kommentel ide. Aki még turista sem volt soha, sehol. Meg amúgy egy angyal, aki az állampolgári stikliket egy vitrinből nézi.

És még érdekes halász is, ugyanis aszongya;
""gondolkodjatok azon, hogy ez a munkája,""

-minthogy mi? Mi "a munkája"?!? Merthogy itt előtte csupa visszás disznóság volt beírva, senki egy ujjal sem bántotta az olvasókönyvből integető tisztes halászokat.

Szóval úgy fest halász vagy, és nagyon bebaszik ha ez a véleményed az idevetett galádságokról (ismételve); "ez a munkája".

Hát NEM! Cseszd meg, nem ez a munkája. Hanem pl az hogy észrevegye a sumákságokat, az élővizek lerablását, és legalább álszentségből idekommentelje;

~Tudtommal (mivel önjelölt halász vagyok a blogon) keresztbe lezárni egy medret tilos, valamint ívási időben gigászi hálókkal kirabolni a bódult csukákat a vízből nem ildomos, vagy aggályos, esetleg TILOS!~

Szevasz amado,

alulírott orv(sneci)horgász, mert a cimbijeid mára már rég kirabolták az élővizeket

silurusricsi 2009.03.08. 16:56:28

Értelmi szegény hozzászólók vagytok. A csuka már hiába ívik el. Sajnos ugy letrutymoltátok a vizet " Ti"is, hogy ott már nem fog kikelni. ha mégis akkor hamar elpusztul. A gazdálkodó meg ül az ikrák melletthogy legyen életképes ivadék ami
majd nagy csuka lessz. Ez értetek is történik. Sajnos úgy érződik a szövegből, hogy ezt már nem Én fogom ki! ( Tehát Rabló)és Bagázs stb.Sajnálatos. 300.000 sirályképű horgász az természetvédelem?

silurusricsi

rádió 2009.03.08. 16:59:00

Ez a Duna de mit csinál a Balatonon raboló gazdálkodást végző halászati(RABOLÓ)cég,mikor a nyári nyaralás alatt a pecás egy az az egy darab keszeget tudott fogni 3 hét alatt.Rohadjanak meg igyis tönkrelehet tenni a nemzeti vagyont és a nyugati horgász társakat egy életre elkedvetleniteni a mi Balatonunktól. (a csali csonti volt !)

Peter NYC 2009.03.08. 17:04:04

#1, Ne vasarolj hazai halat!
#2, Hadd csinaljak. Egy par ev mulva semmi nem lesz amit kifoghatnak. Na akkor majd mennek a kormanyhoz panaszkodva, hogy nem kepesek megelni.

(Csak keseruen viccelek...)

bolsh (törölt) 2009.03.08. 17:09:04

@rádió: Minden évben Fonyódon nyaralunk, 5-6 éve nemhogy a területi jegyet nem váltom ki, de még a szerkót is otthonhagyom. Még innen messziről is úgy látom hogy a Balaton (is!) döglött víz.

rádió 2009.03.08. 17:21:22

@bolsh: Valószinü,hogy követem a példát,és inkább szárnyast eszem mégha tömik is ,mivel a Balatonon már sült keszeget sem lehet kapni csak hekket. Persze a keszeggel munka van megkel pucolni ,kikel belezni mig a hek csak zsupsz bele a forró olajba . Apropó keszeg pedig nincs .hek meg dögivel van a nagykerbe.

silurusricsi 2009.03.08. 17:38:47

Itt vannak a becsületes horgászok, mind engedéllyel. Bár 2 éves a cikk, de azért mutat valamit még mindig.

www.delmagyar.hu/hirek/huszonot_pecast_fogtak_egyetlen_het_alatt_/2012958/

Asidotus 2009.03.08. 17:56:55

"Ez a munkája"
Akkor menjen el dolgozni egy gyárba. Senki sem kényszeríti rá, hogy ezrek elől vegye el a szórakozási lehetőséget.

2009.03.08. 17:59:44

Ugy látom egy-két horgász magára vette az inget! Gratulálok nekik. Csak nyugodtan tessenek szidni a horgászokat. Ám egy különbség azért van közöttünk és a halászok között, mi bottal és horoggal horgászunk, és nem varsákkal, hálókkal és sorhorgokkal!Abban azonban igazuk van hogy a szövetségek vezetöi, emberei, szállitói és az ellenörök eladják a halat a maszek tavaknak és a pénzt --beosztásnak megfelelöen --elosztják.

Carpio 2009.03.08. 19:06:07

gondolkodtam a cikken, hozzászólásokon...
körbe érnek a dolgok, és minden a pénz körül forog.
Moralitást és más szemléletet várunk halásztól, felügyelőtől, horgásztól egyaránt. Fel vagyunk háborodva, mert találtunk még egy dolgot hazánkban ami balkáni. Balkáni, és mindaddig az is marad, ameddig a résztvevők motiválhatóak pénzzel.
A halász, a felügyelő, a húshorgász mind mind a plusz (adómentes) pénzre hajt. Majd ha a fizetésed felét nem viszi el az állam, majd akkor/talán lesz változás.

Jakkérem, akik hörögnek azok is fizetnek adót?
Ez van.
Ebben az országban csak papíron történt rendszerváltás, a fejekben még várat magára.

Akit ez zavar, az (nem! ne menjen sehová) velem együtt várja csöndesen (néha elkeseredetten írogatva) a változást.
Ez van.
Tudsz jobbat?

Bármi Áron 2009.03.08. 19:28:52

silurusricsi!

Hánynom kell a hozzád hasonlóaktól, az összes, akinek valamiféle érdeke fűződik a halászathoz, mind azzal a demagóg dumával takarózik, hogy nem szaporodóképes az állomány. Nemrég a Balatonról olvashattuk, most meg már a Dunán sem az, mint általad kiderült. Lassan más csak a keltetőben lesz (nem pedig lessz, hasonlóan művelt lehetsz, mint egy-két kollégád) szaporulat.

De azért elmondom neked, hogy mi is az igazi ok (persze tudom, hogy tudod, de olyan jó leírni):

A halakat lefejik, eladják, mert olyat még senki nem látott, hogy visszahelyeznék. Lesz belőle x mennyiség, ezeket értékesítik, egy részét maguknak visszavásároltatják az állammal kamu pályázaton, és beteszi a hsz/kft a saját vizébe - természetesen töredékét, mint ami a számlán szerepel. Annak értékét, ami lemaradt szétosztják a felügyelő és maguk között, így még jobban jártak. Ez követően a saját halásza aztán újra lehúzza, amit a természet felnevelt. Szép kis körforgás.

Véleményem szerint kutya kötelessége lenne a halászati f-nek - ha már ilyen butaságra ad ki engedélyt - hogy vegye a fáradságot és ellenőrizze a halászokat, nap, mint nap, mikor kihágásokra ad okot. Legalább ekkor! Ellenőrizné azt a halászati őr is, ha nem a halászok főnöke lenne a megbízója. Mivel ez összeférhetetlenség, így ne is várjuk, hogy megteszik. (vagy azért, mert nem is akarja, vagy azért mert megtiltották neki)
Bár, a halászati f. is nevezhet ki illetékességi területén h-i őröket, de miért tenné, hiszen akár az is elképzelhető, hogy fizetésének sokszorosát kasszírozza az ilyen hasznosítóktól. Nekem elég könnyen sikerült elképzelni.

endlessRicsi 2009.03.08. 20:08:44

teljesen jó meglátás ...sajnos...

nan jar? 2009.03.09. 03:44:17

...a piac majd megold mindent! Így is történt, felzabált és széttúrt mindent. A bálnavadászokat akadályozók mintájára nekünk is meg kell szervezni magunkat.Én már rég nem járok a vízpartra horgászni, csak nézgelődni...úgyhog ráérek.Szóljatok! Ehhez jogosultságot a nemtanult erkölcs adhat, a jogszabályok haszontalansága ismeretes. Váljunk norma-szegőkké, anarchistákká? Erre biztatlak benneteket? Semmilyen szabály nem írja elő, hogy a tolvaj tolvajkészlete sérthetetlen, hogy a rest ellenőr nem bosszantható, hogy a lopott halból főző vendéglősök kondérjába tilos beleköpni a vendégek szeme láttára.

b0c1k4 2009.03.09. 09:12:25

Javaslom a tisztelt kolleganak hogy keresse meg a TV ugyvedjet, mert bar internet is nyilvanossag, de azert megsem egy TV.

____ 2009.03.09. 09:35:58

nincs ezzek semmi gond, jovore mar nem lesz mit lopni. majd lesz keszeg. vagy az sem.

Bármi Áron 2009.03.09. 13:43:03

Jah, ne felejtsük, hogy mind három, az írásban szereplő halásznak van halastavas érdekeltsége...
K.GY. saját tavacskát tart fenn lakhelyétől nem túl távol
H.A Préris rokonnal büszkélkedhet
Á.Á-nak, pedig valahol Bács-Kiskunban van tavacskája

Csóró halászok, szegények!

Érdemes lesz néha nyomon követni útjukat.

gábornok 2009.03.09. 15:00:25

A hal ma már elsősorban nem haszont jelentő-termelő, hanem kedvtelési(hobbi)-állat kell legyék, mint a kutya, macska, ló stb..
Szívesen aláírnék új horgászati törvényt sürgető ívet pl. most majd a feHOva bejáratánál.
A Seres M.-féle is bejött..!!

A Horgászati Törvényt pedig nyílt netes vitában kell közösen kikovácsolni. Kell egy nyersfogalmazvány, aztán bárkinek lehessen javasolnia előírásokat, szabályokat.

Akár a _Lehet más a politika_ c. friss szerveződés is felvállalhatná, hamár Sólyom a bánáti bazsarózsát is bevállalta.

A NégyMancs által megugatott libamáj és a GMO mentes kukorica után már a _hazai ellenségektől_ kellene a halainkat bevédeni.
A gazdag libások és a zöldbárók jól kilobbizták a saját érdekeiket, mink meg elég sokan vogymuk, de ulácc nem elegen.
Meddig még? ? ? ?

Blackroe 2009.03.10. 01:14:34

Mi lehet,hogy másik Dunára járunk horgászni?! Ti tényleg nem látjátok mi folyik a Dunán?! Azt hiszitek, ha a halászok elmennek, számunkra itt a paradicsom?! Ébredjetek. Nincs az a vermelőhely, amelyet ne állnának körbe kapáló "horgászok". Van, ahol váltják egymást éjjel nappal. A legtöbben rezignáltan elfordulnak,ha ilyet látnak.Felénk többen ebből élnek.És az is sokszor horgász, aki az ilyenektől átveszi a halat.Addig kapálnak egy helyet,ameddig az utolsó márnát is ki nem fogják a téli hónapokban.Ébredjünk már fel!

zug_a_volga 2009.03.10. 13:52:42

A horgászrendet is nagyon komolyan szigorítani kellene, s vele párhuzamosan a halászattal és a horgászattal kapcsolatos súlyos szabálytalanságokat bűncselekmény kategóriába kellene sorolni, ahogy Németországban, vagy Lengyelországban is van. Annak már lenne visszatartó ereje.

A jelenlegi halászati felügyelős rendszert pedig felül kellene vizsgálni. A korruptakat lecserélni...akkor vajon hány maradna a posztján?

A telepítés pedig mindig jó biznisz volt. Voltak okoskodások a minőséggel is, de leginkább a mennyiséggel. A szállító járműre vagy fel sem kerül a szerződfött mennyiség, vagy útközben máshova is jut belőle.

Aki lebuktathatna, az benne van... Aztán amikor megjelenik a telepítő autó és a csúzdán megy a hal a vízbe, senki sem tudja megmondani a végén, hogy az most 20, 30 vagy épp 40 mázsa volt...

A Balatoni telepítések pedig külön kasztot képviselnek. Ott amit betesznek, azt röviddel utána visszahálózzák...:-) Ez a legtutibb. Így lehet eladni ugyanazt a halat többször is...

m.balázs 2009.03.13. 13:28:08

Kedves horgász társak!Szívből küldöm nektek ezt a kis nótát remélem sokat fogjátok majd hallgatni!www.youtube.com/watch?v=j3gsD1yDpGw

endlessRicsi 2009.03.20. 18:47:31

Szavazzatok, hogy szerintetek rendben van-e minden a halészat körül.
pergetes.wordpress.com/2009/03/20/a-csukahalasz-valaszol/

tiszai kecsegés 2009.03.25. 14:42:44

Szevasztok sporttársak.
Sajnos úgy tűnik a becsületes horgászoknak csak a mérgelődés marad.
Itt Szolnok környékén is az a tapasztalat, hogy aki a rendet felügyeli az a legnagyobb rapsic, ők okozák a legnagyobb károkat bármennyire is hihetetlen. melléjük jön még a sok gereblyés g..i, az engedéjjel rendelkező sok barom aki néha belenyúl a 'tutiba'és akkor nincs se méret se mennyiségkorlátozás.

endlessRicsi 2009.04.02. 00:45:07

Először is, köszi mindenkinek, aki szavazott. Az eredmények magukért beszélnek:

Szerinted minden rendben van a dunai halászok körül?

Igen, szerintem teljesen tiszta minden.
4 szavazat

Előfordulhatnak kisebb-nagyobb visszaélések.
18 szavazat

Felháborító módon rabolják a halat.
91 (!!!) szavazat


pergetes.wordpress.com/2009/03/20/a-csukahalasz-valaszol/
(oldal alján)

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2009.04.02. 12:26:50

Az első négy nyílván poénból született.

Fekete Gergő 2009.04.03. 08:54:22

Az első négy talán a három környékbeli hivatásos halász és az ercsi halászati kft. ügyvezetőjének titkárnője. :)

bosyka69 2010.05.10. 08:57:58

sziasztok

lenne egy kérdésem remélem válazsoltok rá minek engedély???? ha rengeteg lejárnak engedély nélkül pecázni és ha else kapják őket ennek az engedélynek semmi értelme vagy csak a gyerekeknek ne kellene
nekem sincsen engedélyem és majdnem minden nap lejárok a dunára pecázni és eddig még nem jött oda ellenőr azt biztos ogy amikor a csukák ivnak vagy más hal azt nem lehet kifogni TILOS ha ki is fogjuk akor magunkal baszunk ki, mert jövöre szart se fogunk fogni remélem válaszolnak
elöre is köszi

Adrian Mole 2010.05.11. 21:14:46

@bosyka69:
Igazándiból igazad van, Svájcban (ha jól tudom) állampolgári jog, hogy pecázhass (valami regisztráció van). Ha az egyesületi tagsággal (egyesület használatában lévő vizek kezelésébe beleszólás, tevékenységek ellenőrzése, stb.) nem él az ember, akkor én egy, de nagyon fontos feladatát látnám az engedélynek: a fogási naplón alapuló statisztikai adatszolgáltatásnak. Tisztelet a kivételnek, ebben is nagyon rosszul állunk. A legnagyobb felelőssége itt a horgásznak van, de a szabályok sem éppen jók ebben a tekintetben. A statisztika pedig pont azért kell, amit te is pedzegetsz (mennyi hal van a vízben).
süti beállítások módosítása