HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

I. PKT szemétszedő verseny

2009.04.07. 11:07 Shepherd

A barátaink alkotta Pannon Kenguru Team hirdetett szemétszedő akciót Szegeden, az eseményen részt vevőknek szeretnének minél több fórumon köszönetet mondani. Természetesen a Szálkának küldték el először az anyagot és persze, hogy a Szálka azonnal helyet biztosít a legkevésbé sértődős barátjának a humor Paganinijének, kissgabor-nak.

Februárban, márciusban többször jártam horgászni, néha csak sétálni, fényképezni a Szeged mellett található Algyői főcsatornán. A természet szépségei és megnyugtató csendje mellett sajnos szembesülnöm kellett az emberi gyarlóság szembetűnő nyomaival is, köbméterszám tornyosult mindenfelé a szemét. Barátaimmal úgy döntöttünk, nem szemléljük tétlenül, és április 5.-re megszerveztük az első Pannon Kenguru Team szemétszedő versenyt.

Az Algyői főcsatorna a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet része, a szegedi Fehér tó halastavait táplálja, a horgászható szakasz közvetlenül a Tisza töltéstől indul és mintegy 3 km hosszú. Ritka madarakat, fekete gólyát, bíbicet, nagy fakopáncsot is láthat itt a természetbarát, de ha csak a lába elé néz, akkor is találkozhat jó fotótémával.

Tábla jelzi a tájvédelmi körzetet


Ritka madarak is költenek itt, helyi szakértőnk szerint poszátaféle elhagyott fészke lehet


A fotótéma néha a lábunk előtt hever


Vegyük észre az apró szépségeket is

Április 5-én reggel lelkes kis csapat lepte el a csatornapartot, nem szerveztük, hirdettük túl a dolgot, mindössze a Haldorádó horgászportálon jeleztem a fórumozóknak, hogy rendet rakunk és szeretettel várunk mindenkit. Danius és Tiszaboy innen jelentkezett és lett aktív részese megmozdulásunknak. A többiek pedig mindössze jöttek, első szóra, nem kellett győzködni, magyarázkodni, jöttek csak azért mert szóltunk, és jöttek, mert egyetértettek a célunkkal. Szabaddá tették magukat, és szinte senki sem egyedül érkezett.


Tele már a hordó, mégis fér ?


Egyedi megoldása a problémának


Szemtől szemben az ellenséggel


Rövid eligazítást követően gyorsan neki is álltunk, hiszen a szemétszállításra felkért kisteherautó 10 órára ígérte magát, nem volt időnk késlekedni. Kisebb csoportokra oszlottunk, a lányok a szemét apraját szedték, a férfiak pedig a legtöbbször 120 %-an megtelt szeméttárolónak használt hordókat ürítették. Személy szerint nagyon örültem neki, hogy senki sem munkának fogta fel a feladatot, jó hangulatban, egymás ugratása mellett gyorsan haladtunk. Kék zsákok kígyózó vonala mutatta hadseregünk vonulási irányát.


Eligazítás


Kisebb csoportokra oszlottunk


Egy-egy horgászhelyen minimálisan ennyi összejött


A nagyobb, szélesebb partszakaszokon szemét is több volt


Valószínűleg a csatorna legjobb horgászhelyét találtuk meg, 8 zsák volt a termés


Kisebb zavar mindössze akkor keletkezett, amikor a hadsegédek jelentették, hogy fogytán a muníciónk, vagyis lassan kifogyunk, no nem a szemétből, hanem a szemeteszsákokból. Némi logisztikázás után pótoltuk a készletet és folytattuk a munkát. 10 órakor óramű pontossággal megérkezett a teherautó és mivel a csatorna bal partján már bezsákoltuk az összes szemetet azon az oldalon elkezdtük az elszállítást is. A jobb parton pedig megtöbbszöröztük létszámunkat, hogy az utolsó darab zacskót, sörös dobozt, pillepalackot is begyűjtsük.

 

 

 

 

 

 

120 százalékos kihasználtság
 

 

 

 

 

 

 

 

A fiúk a legsűrűbb bozótba is bemásztak

 

 

 

 

 

 

 

A lányok a nyílt terepen dolgoztak nagyon hatékonyan
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legifjabb résztvevő lelkesedése volt a legnagyobb

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

A legerősebbek pedig a zsákokat pakolták

 

 

 

 


Mire végeztünk a kisteherautó is visszaérkezett, ugyanis az gyorsan kiderült, hogy egy adagban képtelenség elszállítani a felgyülemlett mennyiséget, akármilyen púposra pakoljuk is a járművet. Szinte percre pontosan ebédidőre érkeztünk vissza a bázisra, ahol a hölgyek már előkészített elemózsiával vártak. Egy gyors csoportképre még odaálltunk a szeméthegy elé, majd búcsút vettünk tőle remélhetőleg örökre. 70 zsák szeméttől szabadítottuk meg a partot, amely legszerényebb számításaink szerint is több mint 5 köbmétert tett ki. A jól végzett munka örömével piknikkeltünk egy jó fél órát, beszélgettünk, üldögéltünk és valahol mindenkiben ott bujkált egy jó adag elégedettség, hogy tudtunk tenni környezetünkért. Nem sokat áldoztunk, nem pénzt csak egy kis időt az életünkből, egy vasárnap délelőttöt, és ahogy szétnéztünk az általunk megtisztított, tavaszi színekben pompázó parton azt éreztük megérte, nagyon megérte.


Innen indultunk…


…és ide érkeztünk


A terep horgászatra előkészítve


Ezúton a Pannon Kenguru Team (Hopp Béla, Horváth István, Kerekes Andor, Kiss István, Kiss Gábor) nevében köszönetet mondunk a szemétszedő verseny résztvevőinek:


Bordás Diána
Balázs Margó
Csordás Ildikó
Csordás Péter
Dávid Szabolcs
Fehér Balázs
Kósa Sándor
Mihály Tamás
Magyar Anita
Pomázi Anita
Szily Dániel
Tápai Csaba
Tápai Norbert
Tóth Róbert


Köszönjük nekik a szorgalmas munkát, köszönjük, hogy jöttek, és természetesnek vették, hogy itt vannak és segítenek! Az akcióhoz a szemeteszsákokat és a kisteherautót a  Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület biztosította.


Kétszer is púposra pakoltuk az autót


A CSAPAT és az eredmény


A végén azért lerántom a leplet arról is, hogy miért is e talán viccesnek tűnő elnevezés, miért Pannon Kenguru Team szemétszedő versenynek hirdettük meg ezt az eseményt. Egyszerű oka van. Vannak barátaim. Köztük néhány olyan, akikhez kissé erősebb kapocs fűz. Ez a csapat, ez a TEAM a Pannon Kenguru Team. Egy önszerveződő baráti társaság, amelyet különböző habitusú, foglalkozású, az ország különböző területeiről a Tisza partján révbe érkező emberek alkotnak, kiket a horgászat, a vízi, vízparti természet, a Tisza szeretete, az érte érzett aggodalom és tenni vágyás hozott össze, kovácsolt egy csapattá immáron lassan tíz éve. Viszonylag sok időt töltünk vízen, vízparton, így gyakran találkozunk az értelmetlen emberi pusztítás, rombolás, természetkárosítás jelenségeivel, lehangoló nyomaival. Elhatároztuk, mi megtesszük azt, amit minden jóérzésű Tisza menti ember szeretne, csak valahogy nem jut el a tettekig.

Kiss Gábor
(kissgabor)
Pannon Kenguru Team

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr111051448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Agon 2009.04.07. 12:08:58

Derék munka, gratulálok a szervezőnek és a csapatnak is!

hphp 2009.04.07. 12:09:17

ismeretlenül is gratulálok az akcióhoz!

gringo 2009.04.07. 14:25:31

Szélmalomharc ez a javából, de természetesen riszpekt minden résztvevőnek!

Voporto 2009.04.09. 11:12:29

Köszönöm a munkát mindannyiunkért! Ha nem tennétek, nem nagyon lenne példa. A példa pedig fontos. Ha másért nem, hogy a gyermekeink lássák. Jó dolgokat tenni, már önmagáért is "megéri".

gábornok 2009.04.10. 00:15:54

@csiró géza: Igen, olvdel.. Külön a fiúk, és külön a lányok..,de hogy a szelek fújtak-e közben, aszt nem tom.. :-)
süti beállítások módosítása