Van egy halétel, amit duzzogva eszek, ha elémkerül. Na jó, ízlik is, mégsem készítettem még soha.
Valahogy olyan kínnal-kiagyalt ételnek tűnik, biztosan vendéglősök találták ki, és romantikus szakmai okból egy kisebbséghez kötötték. Persze, nem ismerem a rácok szokásait, délszláv ortodox katolikusok ugye, akik a halat főleg böjtidőben ehetik, de akkor hogyan kerül bele szalonna, ez itt a kérdés (és a szigorú szimbólumról nem is szóltam).
Azonban és mindazonáltal, ha mégis ősi rác étel volna, akkor természetesen elnézést kérek a vendéglős szakmától, amiért a kreativitás gyanújába kevertem őket.
Hát. Lássuk akkor a receptet, ahogy találtam a neten:
Hozzávalók:
150 dkg ponty,
1 kg burgonya,
15 dkg füstölt szalonna,
2 fej hagyma,
8 dkg zsír,
1 kk.pirospaprika,
só,
1 k.liszt,
3 dl tejföl,
3-4 zöldpaprika, és ugyanannyi paradicsom
Elkészítés:
A pontyot megmossuk, megtisztítjuk,feldaraboljuk. A haldarabokat bevagdaljuk, a nyílásokba vékony szalonnaszeleteket teszünk. A halszeleteket besózzuk,meghintjük pirospaprikával. Egy tepsit kikenünk zsírral, az aljára karikára vágott főtt burgonyát teszünk, rárakjuk a halszeleteket, beborítjuk a karikára vágott hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, megöntözzük olvasztott zsírral, és a forró sütőbe tesszük. Ha a hal félig megsült, megöntözzük a liszttel elkevert tejföllel, és készre sütjük.
A képeket tőlük loptam:
http://www.flickr.com/photos/bitingfrost/
http://www.flickr.com/photos/norcisuti/