HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Tiltott módszerek II.

2009.06.10. 10:00 ekkerjoz

 

Pirotechnika 


Közkívánatra folytatom halrablásra felkészítő sorozatomat a roppant hatékony vegyi és pirotechnikai eszközök bemutatásával.

Múltkor azt írtam, hogy a fenékhorog a legeredményesebb rapsic módszer, pedig sok melóval és jelentős időráfordítással jár. Jóval egyszerűbb, bár sokkal feltűnőbb a vegyipart, illetve a haditechnikát alkalmazni, ha gyorsan akarunk tetemes mennyiségű halat ejteni.

A tetemest itten értsék szó szerint, mert az ilyen csapásmérő eszközöket kevés hal éli túl hatás-rádiuszon belül, és néha rámegy a dologra az idióta rapsic is.

Vegyünk magunkhoz pár kézigránátot, vagy az "M"-zárolt készletből, vagy a pristinai piacon vásároltak közül. Vigyázzunk, mert a különféle reguláris haderőknél más-más rendszerű gránátot alkalmaznak, így a hatásfokuk, késleltetésük változó.

Megfelelő csónakkal, biztonságos távolságra közelítsük meg a halak vermelő, vagy ívóhelyét, és határozott mozdulattal távolítsuk el a gránát biztosító szegét (gyűrűjét, huzalját). A kibiztosított gránátot hajítsuk a célba, és azonnal hasaljunk be a csónakba. Arccal lefelé várjuk meg a detonációt, de ne emelkedjünk fel közvetlenül utána, mert a sok sarat, kóbor halat a pofánkba kaphatjuk. 

Azok a kevésbé szerencsés rapsicok, akik véletlenül nem jutottak hozzá katonai eszközökhöz, ne essenek kétségbe. A neten is könnyen lehet rendelni hanggránátot például, aminek valamivel rosszabb ugyan  a hatásfoka, de még rendesen föl lehet turbózni. Például vízvezetékhez való csőbe rejtve növelhetjük a detonációt, ha elég elszántak vagyunk. Tulajdonképpen akár tűzijáték petárdából is lehet olyan pirotechnikai eszközt ácsolni, ami elműködéskor jelentős lökéshullámot indukál.

A halak ugyanis nem feltétlenül a repeszektől hullnak el, hanem a sokktól, amit a nyomáskülönbség okoz. Ezért hatásos a közönséges PET palackban összekutyult trágya, sav és alufólia kombó is, ha le van fojtva annyira, hogy a víz felszíne alatt durranjon el.

A legenda szerint különféle bányákból származó gyutacsok, gyújtózsinórok, sőt robbanó töltetek is alkalmasak halorzásra, de azokhoz nehezebb hozzájutni, mint egy föld-levegő rakétához.

Miután pár pirotechnikát kiszórtunk, rövid idő múltán a sokkolt halak fölemelkednek a víz felszínére, és csak össze kell azokat szedni. 

A legenda szerint azok fognak ezzel a módszerrel nagyon eredményesen halat, akik a fogukkal rántják ki a biztosítószeget, és homlokukon egyensúlyozzák legalább öt percig az éles gránátot.

4 komment

Címkék: állatvédelem állatkínzás halászat orvhalászat rapsic orvhorgászat

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr541135029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adrian Mole 2009.06.10. 17:50:46

Ez a "fogukkal" téma a rapsicoknál elég gyakori. A vidám dobóhálós (3 méternél nagyobb hálóval dolgozót, természetesen) rapsicot például könnyű megismerni az első fogak hiányáról. :)
Ez az öt perc egyensúlyozás azért üt. :)

gábornok 2009.06.11. 12:34:10

Nem árt ugye a páncélozott csónak sem.. :-)

Adrian Mole 2009.06.15. 22:44:50

Közben brit tudósok megvizsgálták, hogy a testmeleg kézigránát lökéshulláma erősebben hat a halakra. Darwin ajánlásával, öt percig testüregben melegítés is növeli a hatékonyságot.

egyenes labirintus 2009.06.16. 11:34:49

:o)) Egészen hülyék vagytok...

Jó pénzt tudnátok ezzel keresni, ha egy szuper intenzív elméleti és gyakorlati tanfolyam keretében, a hátrányos helyzetű kisebbségnek tartanátok felzárkóztató oktatást. Talán még uniós támogatást is adnának rá az elvtársak...
süti beállítások módosítása