HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Angolnapaprikás

2009.06.17. 11:30 ekkerjoz

Arra gondoltam, lehúzok még egy bőrt a halpaprikás témáról.
Ugyanis.

Vitában vagyunk Hintamesterrel, aki nem hisz nekem "paprikás" ügyben. Szerintem azok az ételek viselhetik a paprikás jelzőt, amelyeket zsír-hagyma-paprika szaftmachináció után tejföllel dúsítanak. Hintamester szerint a tejfölnek nincs perdöntő szerepe a "-paprikás" utónév használatában.

A vita eldöntéséhez én Venesz Józsibára hivatkoztam, nála olvastam. Legalábbis úgy emlékeztem. Meg is volt valahol a "Nagy Venesz Könyv" pdf-ben, de fél napja hiába keresem. Nem mintha túl nagy kár lenne, ha elveszne, de most jól jött volna.

Szóval, segíthetnének eldönteni, mitől lesz egy étel alkalmas a kitüntető "-paprikás" rendfokozat viselésére. Addig is beszéljünk az angolnáról.

Kedvelem ezt a rejtélyes halat, ami első ránézésre inkább formáz kélgyót. Csak közelről nézve lehet felismerni az apró pikkelyeket nyálkás bőrén, meg következtetni a kopoltyúira.

Nem bonyolódnék bele részletesen a rendszertanába, meg az ívási és vándorlási szokásaira. Elvileg a Sargasso-tengerben ívik, aztán vonul a sok ivadék a Golf áramlat hátán Európa édesvizeibe. Olyanokba is, amiket nem köt össze folyó a tengerrel, szóval, ügyes egy fírög. Azt se nagyon értem, hogyan lett japán csemege a fiatal angolna, hétszáz éve eszik, pedig Japán kiesik a vonulási tervből.

Mindegy, szerencsére nálunk előfordul, még akkor is örülök ennek, ha tudom, hogy a telepített jövevények eleszik a kishalat mondjuk a süllőfélék elől. Szeretem ugyanis fogni az angolnát, régebben a Peresi-holtágon, a Vakota zugban majdnem annyit fogtam, mint süllőt. 

Az angolna remek csalihal csukára, de asztalon sem rossz. Magam nyers, kétágú húshorgász vagyok, a rablóhalakat szeretem nagyon. Szerintem annak a halnak van jó íze, ami maga is halat eszik, hát így működik a dolog.

Az angolnát snecivel tűzött, mederfenék közelében tartott horoggal fogjuk. Elég idegesítő kapásokat tud produkálni, mintha törpeharcsa basztatná a csalit, aztán viszi, harcol kicsit, gubancol mindent. Általában "egy angolna-egy szerelék". Kiemelés után legjobb elengedni, de ha méretes, és haza akarod vinni, azonnal öld meg. Különben megtréfál, szákból azonnal kitör, de láttam már üresen azt a patent zárható mosógép dobot, amibe a Peres vizébe merítettem. Kijött valahogy, elszökött.

Megölni sem egyszerű, agyönütni nem lehet, célszerű a tarkóján átvágni a gerincét, attól leáll. A "csúszik, mint az angolna" kifejezés nem szépirodalmi termék, tényleg csúszik. Újságpapírral fogták régen a szakik, és nem menekült a jószág.

Az angolnát nyúzni kell, finom mikropikkelyei annyira beleágyazódtak bőrébe, hogy kaparászni lehetetlen. A lefejezett, lenyúzott, kibelezett test még órák múlva is képes mozogni, akár a forró olajból kiugrani, ez ilyen.

Érdemes hát karikára vágni, és zsíron üvegesre pirított hagymára helyezni. Felönteni kevés fehérborral, s midőn a hagyma szétfőtt, meghinteni őrölt paprikával. Mehet bele csípőspaprika, egyesek lecsósra főzik, sok zöldpaprikával, paradicsommal. Az angolnát olyan 50-60 percig kell nyugisan főzni, addig elkészül a sztrapacska is mellé.

Reszelt nyers krumpliból, lisztből, tojásból kemény nokedlit gyúrsz, és forró vízbe szaggatod. Le köll szedni a víz tetejéről, ha kanállal elvágva már látszik, hogy kész. Közben fasza rózsaszín metszetű szalonnát célszerű serpenyőben kiolvasztani, miután kockára vágtad. A szalonnazsírba kell forgatni a lecsöpögtetett sztrapacskát, friss túrót, juhtúrót, sőt akár kecsketúrót törni kell reá. Díszítésnek szórjuk oda a szalonnapörcöt is.

Az angolnás fazékból merjünk ki forró szaftot. Keverjük át olvasztott tejföllel, és ha csomómentes, mehet vissza a mártás a fazékba. Még egyszer hadd pöffenjen össze a hal és a tejfölös habarás, készen áll minden az ebédhez.

Azért valami alföldi fehéret még bátran tegyünk az asztalra.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr481185624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adrian Mole 2009.06.17. 12:33:57

Gasztronómiai szempontból nincs mit hozzátennem. A "paprikás" vitára sem tudok megoldást, nekem gasztro-szómágiának tűnik. Legyen finom, tökmindegy. A démonológia szerint azért kell nevet adni valaminek, hogy ne árthasson. Nekem pörkölt és paprikás még nem ártott, angolnából sem, tehát szerintem zakson minősített esete.

A japán angolna másik faj, ezért tudják ők is enni, halászni. Azon még a rendszertanászok is vitatkoznak, hogy az északkelet-amerikai, illetve az európai angolna egy faj-e, vagy milyen rendszertani kapcsolatban vannak, illetve, hogy ehhez a kettőhöz hogyan viszonyul a japán. Mindenesetre az ázsiaiból is hoztak be anno kísérleti céllal, ettől ugrott rá az úszóhólyag galandféreg a balatoni állományra, ami az enemy No1 volt a nagy pusztuláskor (nem ám a tó túltömése angolnával).

t.peter 2009.06.17. 12:54:38

Biztosan nem ezzel oldom meg a kérdést, de levettem a polcról Gundel Károly Kis magyar szakácskönyv című könyvét. Ebből idéznék a 9. és a 10. oldalról:
„A mi étlapjainkon a paprikával készült ételek négy fő csoportja a gulyás, a pörkölt, a paprikás és a tokány. (Meg kell jegyeznem, hogy ezeket az elnevezéseket az idők folyamán a vendéglősipar alakította ki, mely egységes ételnevekre és meghatározásokra törekedett. Ezért a különböző vidékeken a népi elnevezések sok esetben nem jelentik ugyanazt.)
A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével.
A pörkölt ugyancsak paprikával készült, itt azonban az apróra vágott hagyma nagyobb szerepet játszik, leve sűrű, mártásszerű, maga az étel raguhoz hasonlítható.
A paprikás lényegében abban különbözik a pörkölttől, hogy csak fehér húsú állatokból, tejföllel vagy tejföllel elkevert tejszínnel készül, némileg kevesebb hagymával és paprikával. Úgy is mondhatnánk, hogy ez a pörköltnek finomabb, szalonképesebb változata.
A tokány az előző kettőhöz hasonló, de ennél a húst nem kockára, hanem többnyire kisujjnyi csíkokra vágjuk. Néhány tokánynál a paprika csak aláfestő szerepet játszik, esetleg el is marad, viszont előtérbe kerülnek egyéb fűszerek és segédanyagok, például a bors, a majoránna, illetve a paradicsom, füstölt szalonna, kolbász, gomba, zöldborsó, stb.
A székelygulyás az egyetlen étel, mely nem felel meg a fenti meghatározásoknak. Ez egy ragu, mely sertésből tejföllel, paprikával és savanyú káposztával készül.”
(Gundel Károly: Kis magyar szakácskönyv. 8. kiadás, Corvina Kiadó, Budapest. ISBN 963 13 5309 5, 87 p.)

Talán Doki kérdezte meg a paprikás vs. pörkölt kérdés feszegetése közben, hogy mi újság a gombapaprikással? (Lehet, hogy nem Doki volt.) Minden esetre a fentiek figyelembe vételével ez tényleg érdekes kérdés, hacsak a gomba nem tekinthető fehér húsú állatnak.

tp

ui.: Itt is megköszönöm a hétvégét, nagyon jól éreztem magam, jó csapat vagytok tik! Remélem, lesz ilyen összejövetel még!

Vincenzo90 2009.06.19. 10:28:48

Krumplipaprikásba ki rak tejfölt? Szerintem hülyeség ezen vitatkozni. Nálunk a faluban minden pörkölt, a tejfölöcs csirkepörkölt is pörkölt, partiumban élő rokonaimnak minden paprikás, amiben hús, meg paprika van, míg egy székelynek a krumplipaprikás is pityókaTOKÁNY. Szerintem csak és kizárólag az dönti el, hogy az ember hogy tanulja meg otthon.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.06.19. 14:04:23

veled értek egyet: pl a paprikás csirke tejfölös, a kakaspörkölt meg nem

de egy igen nagyon komoly metagasztronómiai léfilozófiai kérdésbe botlottál

itt a bevezetőben érintem:
gasztrogiccs.blogter.hu/56815/az_igazi_lecso

plasztikjozsi 2009.06.19. 15:57:35

Ilyen baromságon vitatkozol, egy normális cikket képtelen vagy összeizzadni.
Remélem, hogy semmi más problémád nincsen,
süti beállítások módosítása