HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Eleven ünnep - A Tisza Élővilágának Emléknapja

2008.01.31. 08:10 csiró géza

Kovács Imodzsen, Nagy Imogén, Szabó Innocencia és Szőke Tisza. Tegye fel a kezét, aki tudja, mi a közös bennük!
Hogy csupa gyönyörű név? Az olyan kisiskolás megoldás volna... Elárulom: mindannyian ma ünneplik a napjukat. Első három a név -, negyedik pedig az ...

...emléknapját. Történt 2000. február 1-én, hogy az idióta bányászati megoldások világbajnoka, az ausztrál-román Aurul, akinek főprofilja a hegyek és patakvölgyek ciánsavban való feloldása, csíramentesre mérgezte a Szamost és a Tisza majdnem teljes magyarországi szakaszát.

Erre az eseményre  - talán csak a legfiatalabb olvasók lehetnek kivételek - mindenki emlékszik, de arra már vélhetően kevesebben, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000. június 16-án elfogadott határozatának 10. pontjában február 1-jét a Tisza Élővilágának Emléknapja-vá nyilvánította.

Ezt ünnepeljük holnap (Shi Manó esküszik, hogy ma), és a Legmagyarabb Folyó idén ajándékot is kap, nevezetesen a Fehér Megyei Bíróság néhány nappal ezelőtt gyakorlatilag tíz évre felfüggesztette a Verepatakon készülőben lévő "ciánozós" aranybánya előkészületeit.

Lehet, hogy drágább lett a fuksz, de mi holnap ünneplünk.

 

6 komment

Címkék: környezetvédelem cián élővilág állatvédelem arany szamos fuksz fokgazdálkodás a tisza élővilágának emléknapja szőke tisza

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr91319101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.01.31. 08:58:47

Emlékszem, annak idején azt írtam a Pecalistára, hogy akármilyen nagy volt a környezetpusztítás, a vétkesre nem lesz következménye. Az akkori bányatulajdonos Aurul cég román tulajdonosa (az állam) hamar kiszállt az üzletből, az ausztrál tulajdonosok új céget alapítottak, amely elég arcátlan módon a magyarokat tette felelőssé a mérgezésért. Azt állították, hogy a vízügyesek próbálták túladagolt és rossz vegyszerekkel semlegesíteni a vízbe került ciánvegyületet. Nahiszen.
Aztán még volt több mérgezés, minden nagyobb eső kimosott pár tonna ciános szennyvizet az aranybánya puffertavából, amíg bé nem zárták. Aztán újranyitottak, újrazárták, átmentek Misztótfalura, és az ott termelt kőzetet is Nagybányán, Verespatakon mosták ki, tehát a termelés nem csökkent, inkább kicsit nőtt.
Szomorú, hogy az állam három fő feladata közül ebben az esetben csak a törvényhozás működött (emléknap, köszönjük), az igazságszolgáltatás és a végrehajtás viszont nyolc év alatt nem produkált eredményt.
A Tisza anyácska viszont kiheverte a sok erőszakot, amit a harmadik évezred okozott rajta, 2000-2001 ben és tavalyelőtt is jól megáradott, megtisztult.
Ősszel láttuk CSekén, meg Kóródon, szebb, mint valaha.

gringo 2008.01.31. 09:48:38

A pusztulás képei akkor is tovább rontják a napomat, amikor már azt hiszem, hogy ennél nem lehet szarabb.

Nagy a felhajtás az Aurul körül, de azt mindenki elfelejti, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Tudtommal több cég is foglalkozik azon a vidéken aranybányászattal. Valahogy meg fogják oldani, hogy ebben a bányában is folytatódjon a termelés.

Reménykedjünk, hogy többet nem történik ilyen mocsadékság. Szerencsére a vészmadaraknak nem lett igazuk, és tényleg hamar magához tért az élővilág.

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2008.01.31. 10:20:26

Elnézést kérek minden szerkesztő nevében, csak a kontrasztot szerettük volna erősíteni 2000 és 2008 között. Valóban szernecsétlenkedett a Magyar Állam, de erősebb érzelmeket vált ki belőlünk az, hogy a Tisza szépen felépült sejtszintlégzés-problémás, kizsákmányoló betegségéből.

ekkerjoz 2008.01.31. 10:42:37

Igen, ezért egy csoda a Tisza, ahogy túlél minden barbár támadást, ciánt, Kiskörét, folyamszabályozást.
Lehetne a fónixmadár helyett a feltámadás jelképe.

Yozuri Béla 2008.01.31. 16:28:51

Sajnos a mérgezés pillanatában is már igaz volt, a képek tanusága szerint is a halállomány döntő része , a Kinából betelepített halfaj a Busa. Nem igazán felmért még az a környezeti kár, amit ennek a halfajnak a jelenléte nálunk okoz, de a véleményem, hogy ma egy nagyon beteg folyóra emlékezünk, aki 2000-ben majdnem meghalt.

De így, nagybetegen is gyönyörű...
süti beállítások módosítása