HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

A lövőhal gyorstüzelője

2008.02.03. 08:00 Shepherd

Német kutatók tárták fel a Science című szaklapban a rejtélyt, hogy "agyilag" hogyan sikerül a lövőhalnak a zsákmányát egy célzott vízsugárral "lelőnie". A kutatás során egy elképesztően hatékony idegi hálózatra bukkantak, amely lehetővé teszi a halak villámgyors döntéseit és támadásait.

 

 

 

 

 

 

 

A lövőhal (Toxotes chatareus) arról ismeretes, hogy a szájából kilövellt magasnyomású nagynyomású vízsugárral vadássza le a rovarokat a levegőből. A vízbe hullott rovar ezután könnyű zsákmány. A folyamat azonban jóval összetettebb, mint amilyennek hangzik, ugyanis a halak gyakran még négyméteres távolságból is eltalálják zsákmányukat. Ezen kívül még számításba kell venniük a rovar becsapódási helyét és a konkurenciát is - ugyanis a leggyorsabb halé lesz a finom falat.

Még ha a zsákmány kiszámolt becsapódási helye manipuláció következtében meg is változik, akkor is villámgyorsan, másodpercek alatt reagálnak a lövőhalak. Az Erlangen-Nürnberg-i Egyetem kutatói, Thomas Schlegel és Stefan Schuster kísérletek sorozatának segítségével kitalálták, hogy ezekhez a gyors számításokhoz nem szükségeltetik az idegsejtek különösebben nagy hálózata. Sőt, a legrövidebb döntési út akár hat neuronon keresztül is lefuthat. Az első számítások már valószínűleg a hal ideghártyáján bekövetkeznek - vélik a biológusok.

 

 

 

forrás: MTI

7 komment

Címkék: tudomány lövőhal köpködő kommunista

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr19322886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbocs 2008.02.03. 10:47:25

magyar műszaki nyelv, 1. szabály:
nem "magas"nyomású, hanem nagynyomású!!!!!!!
magasfeszültség helyett nagyfeszültség stb

persicsbalint 2008.02.03. 11:31:12

Létezik olyan, hogy magasnyomás, csak az nyomdászati eljárás.

Shepherd · http://www.hinta.hu 2008.02.03. 11:34:31

köszönöm, javítottam. ( francba, itten figyelnek...)

ekkerjoz 2008.02.03. 21:09:40

Félelmetes dolog az evolúció, ahogyan minden élőlény igyekszik alkalmazkodni a környezetéhez, ahogy zsákmányt ejt, vagy éppen azt igyekszik elkerülni, hogy zsákmány legyen.
Hihetetlen, hogy egy ilyen kicsi gerinces is mennyire tud alkalmazkodni a többiekhez.
Nem úgy, mint némely más gerinces, aki böszme autójával a sérültek parkolójába áll be. Vagy zebrára. Vagy bárhová, ahová nem illik, sőt tilos. De köpködni ők is pontosan tudnak.

gringo 2008.02.03. 21:24:15

Darwinnak kétségkívül igaza volt, de az ilyen különleges képességekkel megáldott állatokat figyelve mindig megfogalmazódik bennem a kérdés: hogy kezdődött? Úszkált a kishal, oszt egyszer csak jó magyar szokás szerint pökött egyet parasztosan? Vagy hogy lehet ezt fokozatosan megtanulni? Az első valószínűleg nem sikerült, akkor meg mi a rákér' köpködött volna tovább? Vagy először csak kicsiket köpködött, és csak néha sikerült? De akkor is hogy kezdődött?

Palinta 2008.02.04. 07:42:20

Szerintem igazán egyértelmű, hogy kezdődött. Egy fiú hal, mert mi is lehetne más, véletlen folytán egy fürdővárosi strand csúszdás medencéjébe pottyant. Ez úgy a 60-70-es évekre tehető. Magányosan úszkálttomboló hormonokkal. Egyetlen szórakozása volt csupán, a körülötte lubickoló srácok, csajok megfigyelése, akik különös módját választották az ismerkedésnek. A fiúk markukba vették a vizet és tenyerüket összeszorítva a lányokra spriccelték . A csajok visongva arrébb úsztak, de ez nem azt jelentette, hogy nem tetszett nekik az incselkedés. Na és itt lép be az evolúció. Lövőhalunk látva a párválasztás eme technikáját, próbálkozni kezdett. Természetesen nem ment ez olyan könnyen, és gyakran mellétrafált. Pontosabban egy-egy finom falatot talált el. Hamarosan rájött, hogy nagyobb sikere van a repkedő rovarok elkapásában, mint a visongó csajok köpködésében. Tehát nem a létfenntartás vezérelte lövőhalunkat, hanem a fajfenntartás. Mindig keresd a nőt.

gringo 2008.02.04. 09:38:54

Amúgy nem hiszem, hogy ez a fejlett idegrendszer olyan nagy különlegesség lenne. Valószínűleg a ragadozó halak többsége rendelkezik ilyennel, hiszen mindenhol szükség van a gyors döntésekre és az ellenfélhez való alkalmazkodásra.
süti beállítások módosítása