HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Hardcore szakmaiság: Csontisdobozok 1.

2008.03.11. 03:20 Yozuri Béla

A horogravaló akár több hétig való életbentartása, vízpartrajuttatása,különösen, ha a csali élő, nem mindig egyszerű feladat. A hardcore szakmaiság rovat most a csontitartókat veszi górcső alá.

A több esetben literben mérhető mennyiségű csontkukaccal vagy pinkivel kiglettelt hűtőszekrény, a kétkézzel kinyithatatlan csontisdoboz, a kinyitható, de a nyitás pillanatában a kukacok nagyrészét az arcunkba küldő, a pinkit távozni engedő dobozokkal való találkozások mind-mind a téma fontosságára hívják fel a figyelmet.

 

 

Csontitartó "típus"-dobozok, csontiszsák.

Sajnos a nálam fellelhető készlet korántsem teljes, a legutoljára általam kb. 6-8 éve látott zsinóros, nyakbaakasztható típus pl. hiányzik. Bár a hőskorszak horgászversenyzőjének egyik státusszimbóluma volt a nyakban levő csontis csalizó, nekem a  "pályám" elején nem volt meg a bizalom iránta,  később versenyeken nyakamba került gumin a horogszabadító-gubancoló tű, és az épp elég volt. (Persze ízlések és pofonok. Feltűnően sok pornócsillag hord például keresztet a nyakában, mégsem biztos, hogy a legjobb szakmabeliek.)

A csontitartókat (amelyek itt bemuatott típusválasztéka remélhetőleg az olvasók jóvoltából is bővül) az alábbi szempontok alapján vizsgáljuk és osztályozzuk egy 5pontos skálán:

-praktikusság, használat

-védelem a szökések ellen, zárhatóság "oldható" kötéssel

1. A csinos Talján

A versenyhorgászkörökben népszerű olasz márka lepte meg a vásárlót ezzel a típussal. A méretkompatibilis keretbe 2-4 efféle dobozt helyezhetett el a versenyző, és tárolhatta a különféle színű és méretű nyüveket. A tárolás jobb,ha a verseny időtartamára szólt, mert az amúgy csinos doboz szellőzőrésein a pinki (kisebb légy  pirosra színezett lárvája) hajlamos volt távozni, másrészt a doboztető nap hatására erősen deformálódott és képes volt abszolut nem zárni. Lelkes , a világot állandóan jobbá tenni akaró kollégák befőttesgumival átfűzve is használták. Értékelés: 3.2pont

 

2. A kis féreg de luxe edition

Talán a legolcsóbb típus, a tartódobozt a vásárolt csontival kapjuk. Egy "kisadagnyi" kapacitású, ami elég is lenne egy alaphorgászathoz, ha nyitáskor néha nem dobná az arcunkba tartalmának egy részét, amit a szorosan záródó fedő a tégelyről való leválasztása közben okoz. Mivel "ingyen van", egyes kollégák vízparton vetés gyanánt szórják szanaszét a kb. 300év alatt elbomló műanyagot, nem kis elkörcsi és anyagi  kárt okozva ezzel. Több színben ismeretes, a régebbi szériák típushibája volt, hogy a szellőzőlukon a pinki csak akkor nem lépett meg, ha egy-egy kövérebb példány beszorult a lyukba. 1.8pont, van rosszabb...

 

3. Csontiszsák, a kakukkotojás

 Ő bizony nem doboz, ezért talán elsőre idegenkedhetünk tőle, de nagyobb mennyiségek kezelésénél ez a légáteresztő vázonból készített zsák teljesen jól használható. Bolti áru, a varrások tökéletesek (elég egy rossz öltés, és a pinkik meglépnek, ez a hátránya a házilag, kézzel varrott, nem tökéletes kivitelezésű vászonzsákoknak) Egyetlen hátránya, hogy ipari mennyiségű (min. negyedliter) csontit érdemes tárolni, pár szem nyitáskor-záráskor megléphet vagy sérülhet. Én előszeretettel használok nagyobb mennyiséget, ezért az egyik kedvenc tartóm. Fontos záráskor a jó csomózás. Értékelés: 4.4pont

 

Folytatás hamarosan.

19 komment

Címkék: apácafúró csonti totalcájg

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr78375267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringo 2008.03.11. 07:32:22

Betaláltál a témába, Béla!

A csontisdobozokról sokat tudnék mesélni. Egyszer pl. baráti társasággal, csajainkkal felszerelkezve indultunk horgászni. Ha valaki a társaságból fogékony lett volna a horgászatra, az is megutálta egy életre, ugyanis a csontik birtokba vették az autómat, és a szőrme üléshuzatból csipesszel kellett kiszedegetnem a kalandvágyó állatkákat - mármint azokat, amelyeknek nem sikerült befúrniuk magukat az ülés szivacsába. Utána furcsa módon senki nem akart az én kocsimmal jönni... Pár nap múlva pedig előjöttek a klasszikus kis zöld legyek...

A legrosszabb doboz amúgy kimaradt: egy időben divatos volt a hengeres zöld csontitartó dizájnos változata: a hatszögletű doboz. Ennek ugyebár nem lehetett lecsavarni a tetejét, viszont lepattintani sem, csak a csontik kiborításával. Sajnos nem tudok képet küldeni róla, mert már apró szilánkokra törtem...

Csaszi_64 2008.03.11. 08:02:04

Valóban beletaláltál a témába, így a horgásszezonszezon kezde előtt! Speciel nekem a nagy zöld kerek van, s meg vagyok vele elégedve, s a csontik sem panaszkodnak a helyszűke miatt! :-D Ami aggasztó, hogy ezek a műanyag dobozok a horgászat befejezése után általában a vízparti fák, bokrok aljában végzik pályafutásukat: :S
Én is szeretném felhívni a figyelmed egy "spciális tárolóedényre: a nejlon zacsira", mert a magukra mit sem adó horgászboltokban sajnos így forgalmazzák ezeket a jobb sorsra érdemes és a peca szempontjából kihagyhatatlan élőlényeket!
Nejlon zacsi - 40 fokos meleg az autóban - mire kiérsz a vízpartra, szegény csonti úgy néz ki, mint a lakodalmi húslevesben a szétfőtt csigatészta! :S ;P

gatsy 2008.03.11. 09:24:22

Műanyag doboz sűrű szúnyoghálóval, az a tuti.
Nem fér ki rajta senki, jól szellőzik és ha az ember úgy érzi a saját elemózsiáját is megszórhatja a csontik komfortérzetét szolgáló forgácssal vagy darával!:)

vagoj 2008.03.11. 10:18:58

Igazán szép, hálás téma, látszik, hogy sok munkaórát fektettél a gyűjtésbe.
Egy kiegészítéssel hadd éljek: mifelénk vidéken elsősorban régebben, a csonti elterjedésének hajnalán nagy divat volt a "LIBAZSÍR" "LIBATEPERTŐ" "NATUR VAJKRÉM" feliratú műanyag dobozok alkalmazása.
Elsősorban a kiporciózott csontit-pinkit mérték efféle dobozokban. Különlegessége volt, hogy kézzel lyuggatott, passzentos fedővel rendelkezett, amit a doboz sérülése nélkül elég nehéz volt visszazárni, ezáltal szinte garantált volt a nyüvek szökése.
Arról nem is beszélve, hogy egyszer anyám natur vajkrém helyett a hűtőből az ugyanolyan feliratú csontis dobozt vette ki, de szerencsére megértő volt, és csak arra a hétre száműzte a csalis dobozokat a hűtőből, aztán elrendelte a dupla nejlonzacskóba történő csomagolást.
A mai korszerű dobozokkal persze ilyen malőr nem fordulhat elő :)

Yozuri Béla 2008.03.11. 10:44:24

Gringo:
3x gletteltem hűtőszekrényt anno versenyek előtt. A 2l pinkis glettelés durvavolt. Ha lefilmezem, dokumentumfilm kategóriában biztos kapok valami díjat, de anyósom nem hagyta, meg erősen túlüvöltötte a surrogó csontizajt.
Gatsy: egyetértek, tizenpárév közös munka után tegnap adtam fel a kiszöld felkutatására tett kisérleteket.
Vagoj, és mindenki, folyt köv.

Hardcore szakmaiság!

gringo 2008.03.11. 10:53:16

Nem teljesen hardcore szakmaiság, de mi lesz régi óhajommal, a diszperzites vödrön ülő öreg pecások divatirányzatainak kivesézésével?

gringo 2008.03.11. 11:12:37

Béla: A hűtőszekrény beterítéséről szerintem mindegyikünknek lenne minimum egy rémtörténete...

Vagoj: A libazsíroshoz hasonlító dobozok most is léteznek, kimondottan csaligyártásra készítve (vagy átalakítva). Kedvencem a fehér tetejű "Bait Factory" feliratú tünemény, amire ráadásul egy aranyos mosolygó kukacot is rajzolt az ismeretlen grafikus mester. Ebben egyébként gilisztát szoktak tárolni, csontit még nem láttam benne.

gatsy 2008.03.12. 11:49:18

Nekem az egész pincehelységet sikerült legyesítenem egy alkalommal.
Lemenés - furcsa zümmögés hallás - gyanú fogás - ennek ellenére ajtó kinyitás - légy csapat kiengedés:D:D
Még szerencse, hogy társas házban lakunk:D

gringo 2008.03.12. 12:26:48

Én biztos nem engedtem volna ki őket.
Csak leraksz egy darab rothadó húst, és máris megvan a saját csontitenyészet. Kicsit csökkenne a népszerűséged a házban, de ennyi áldozatot megér a dolog szerintem.

Ismerve a sporttársak lelkületét, most gusztustalanabbnál gusztustalanabb sztorik következnek. Állok elébe, engem szórakoztatnak az ilyenek.

Amúgy tudjátok, hogy a természetes úton kikelt, rothadó húson szocializálódott csontik mérete akár a duplája is lehet a boltiaknak? Én láttam a saját szememmel...

Csaszi_64 2008.03.12. 14:07:57

"Amúgy tudjátok, hogy a természetes úton kikelt, rothadó húson szocializálódott csontik mérete akár a duplája is lehet a boltiaknak? Én láttam a saját szememmel..."

Gringo, nekem meg van saját "csontigyáram", imádják a szomszédok! :) Egyébként légyfüggő a csonti mérete, de sokkal egészségesebb az otthon keltetett csonti, mint a bolti.

Chuk Sal Mho 2008.03.12. 14:08:14

gringo,

viszont a boltiak csak ritkan terjesztenek jo kis betegsegeket. De lattam mar ra peldat, eleg csunya dolog egy ilyen fertozes.

Csaszi_64 2008.03.12. 15:35:42

Chuk Sal Mho ne finnyáskodjunk, szerintem a szakszerűen kikeltett csonti semmivel sem veszélyesebb, mint a bolti! :D

LaCiKa 2008.03.12. 23:57:39

A Bait Factory konkrétan a csalinagyker neve,ami
árulja a dobozolt gilisztát.

A nejlonba beledöglő giliszta:vigyél magaddal a
horgászoltba csontisdobozt,biztos lehetsz benne,hogy megkapod bele a csontidat,
vagy vegyél minden alkalommal 1-t és így a poszt is színesedik.
Esetleg vegyél 1 hideg üdítőt/vizet és tedd a csontiszacsi mellé.

Aztán van pl. a vízben gázolok és az övemen hordom
a csontisdoboz variáció is.

Sancho_ 2008.03.13. 10:35:08

Sziasztok!
:)
Autóstörténetem nekem is van, meg panel-pinceajtó-mözötti-zümmögéses meg hűtőben-szabadulósos is.
ez utóbbi vezetett rá a talán legjobb tárolási technikára:
A hűtős tárolás ugyanis önmagában nem elég a huzamos megőrzéshez. A normál dobozban (amin apró, "pinkinek átjárható" szellőzőlyukak vannak, egy-másfél hét alatt csak-csak bebábozódnak a kis aranyosak.
Mivel az Konyha Úrnője ultimátumot adott "utoljára találtam hernyót(!) a hűtőben!", kínomban az üvegemet beburkoltam alufóliával, majd az egészet több réteg folpackkal hermetikusan lezártam!
És lássunk csodát: Ebben a felállásban egy hónapig(!!!) is megmaradt a kukacok nagy része életképes állapotban! Mondjuk ez jelzi a peca-lehetőségeim gyakoriságát is.
Az elmélet: a hermetikusan elzárt, sötét és hideg környezetben a lárvák élet-folyamatai szinte teljesen leállnak, a kukacok az általuk kibocsátott széndioxid és ammónia hatására hibernálódnak. Ha az ilyen adagból csak az egy alkalomra szükséges mennyiséget viszem magammal, azok az utazás során a meleg és a levegőztetés hatására szépen feltámadnak, és fogják nekem a keszegeket!
Ezt a módszert használtam már nyáron kánikulai utazáshoz is. Egy alkalommal a frissen vett csonti délutánra a Csaszi-féle csigatészta-állagot vette fel. A következő alkalommal előző este becsomagoltam őket, és csak a helyszínen, másnap, utazás után vettem ki a dunsztból. És valóvan, kb negyed óra múlva bizony frisen nyüzsögtek.
(Ebből az is következik, hogy nem feltétlenül hülyeség a hermetikus nejlonzacskó a csomagoláshoz, csak talán kell a hideg is, hogy ne megdöglés, hanem hibernálódás útján nyugodjanak le.

Ami még a fertőző voltukat illeti: én inkább megfordítanám a fentebbi tételt: a "bóti" csonti sem kevésbé egészségtelen, mint a házi. Bár állítólag a nagyüzemben EU-s élelmiszer-minőségi előírások szerint történik a termelés - de hát egyen csontit az, akinek két anyja van... Meg nem is a csonti a veszélyes, hanem a bomló "takarmányban" élő baktériunok, illetve azok toxinjai. Ezektől viszont a házi tenyészetekben talán nehezebb távol maradni.

gatsy 2008.03.13. 10:55:54

Chuk Sal Mho,

Mellesleg a csonti maximum a rothadó húson tenyésző baktériumokat terjeszti. Mint látjuk a csonti azonban ezeekt túléli, tehát immunrendszere kicsit erősebb a miénknél.
Sőt, mivel csak a rothadó húst eszi meg, az alternaív gyógyászatban fehsználják a sebek megtisztítására is.
Bár azért elötte fertőtlenítik kívülről:)

gringo 2008.03.13. 15:01:43

:-) Éreztem, hogy fel kell dobni a témát...

Sancho: Mindenképp kipróbálom az okosságodat. Legfeljebb okádok egy embereset, amikor egy hét múlva kinyitom a dobozt...

Ha most egy nemhorgász idetéved, utána még a böngésző előzményeiből is kiirtja a Szálkát :-)

Yozuri Béla 2008.03.13. 15:55:55

Én meg elmentem a horgászboltba, és vettem a klasszikus szellőzőhálós kivitelből. 2. rész hamarosan...
Gringo: Divatirányzat ügyben előbb sajnos meg kell tanulnom az írást, kicsit jobban, mint HA-nak a Furukawa leúszást, aztán képanyag, aztán cikk.
Türelem Amigo, a HC szakmaiság oltárán nem áldozunk akármit...:-)

gatsy 2008.03.14. 09:51:32

Chuk Sal Mho:

Nem ertem:)
Én is szt mondom, hogy a baktériummal van a gond:)
süti beállítások módosítása