HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Tibet

2008.03.21. 09:12 ekkerjoz

A világ teteje

Sosem értettem, miért ragaszkodik Kína mindenáron Tibethez. Egy olyan országhoz, ahol egy épület szintkottája négyszámjegyű, magyarul többezer méterre magasodik a tengerszint fölé. Mi lehet olyan vonzó, nincs tengerpartja, különösebb ipara főleg nincsen, se nyersanyagai, hacsak a juhokat, meg a lámát utánzó jakot, és a sziklával is jóllakó kecskét nem tekintjük fontos stratégiai nyersanyagnak. Nincsenek utak, hiába van India és Kína között, sosem bonyolítottak különösebb tranzitforgalmat, inkább tengeren szállítják egymás között az árút, Tibetet kihagyják, olcsóbb hajózni, mint leküzdeni 4-5000 m magas hágókat. Nem túl nagy a népsűrűség, mindössze 3.5-4 millió tibeti él 1230000 km2 területen, bár ez az adat elég bizonytalan, mert sem a népesség nem egységes, sem a terület nem tisztázott. A mai napig vitatja India és Kína a tibeti határokat, éppen a tibeti népnek nincsen ebbe beleszólása.
Valamilyen felfoghatatlan ok miatt Tibetre sokan fenték a fogukat, pedig a mi népvándorlásunk idején Tibet még szinte agresszor volt, az akkori kínai fővárost is elfoglalták a tibeti csapatok. Ez a dicsőség évszázadokra eltöltötte a sebezhetetlenség érzetével a tibetieket, boldog vallási áhítatban forogtak az ima-malmok, csak a buddhizmussal törődtek. Mikor Dzsingisz kán letarolta a fél világot, Tibet inkább téríteni kezdte a behatoló mongol törzseket, szinte beolvasztotta magába. Később, ahogy gyengült a mongol, és erősödött a kínai hatalom, Tibet is jobbnak látta a kínai protektorátust elfogadni, hogy a nomád, sehová nem tartozó hordák ellen védve legyen. A párizsi kommün idején lépett először kínai katona tibeti földre, kiépült kínai közigazgatás intézménye, megmaradt ugyan a lhásszai kormány és Tibet függetlensége, de a kínai császár követe (helytartója) érvényesítette az államapparátusban Kína érdekeit, illetve elsősorban a sajátjait.
Azokban az időkben a vallási vezető, a dalai láma ritkán érte meg a nagykorúságát, a korrupt világi vezetés és a kínai helytartó érdeke más volt, mint az egyházé. A gyarmatosítás kora váratlan fordulatot vett, az angolok ugyan megvoltak szinte egész Ázsiával Tibet nélkül is, jelentős befolyásuk volt Kínára, Indiára, mégsem hagyhatták, hogy más nemzet tegye rá a kezét Tibetre, megállapodtak a kínai császárral a tibeti kereskedelmi jogokról, és be is vonultak gyorsan, hogy megvédjék érdekeiket. Ezután roppant bonyolult hatalmi egyezkedések kezdődtek, a 13. Dalai Láma őszentsége sok nyúlkáló kézre kellett, hogy rácsapjon, az angolok, mongolok, kínaiak, bhután és az indiaiak, sőt még az oroszok is beleszóltak volna, hogyan alakuljon Tibet sorsa. A diplomáciai manőverek végére kiszorították Tibetből a kínai csapatokat, és született egy megállapodás, ami kimondja Tibet autonómiáját, de elismeri Kína (vagyis az angolok) védnökségi jogát. Na, ez a világon soha, sehol nem működött jól, Tibetben sem. Ennek ellenére a 13. Dalai Láma őszentsége megpróbált modern közigazgatást, vasút és úthálózatot, távíróvonalat, iskolákat építtetni, de a reformjai komoly ellenállásba ütköztek a maradi egyházi vezetőknél. Halála után majd húsz évre ismét a régensek uralták az egyházat és az államot.

Mire az angolok lemondtak Indiáról, Kínában is véget ért a polgárháború, az új Kínai Népköztársaság első dolga volt Tibetre mászni, csatlakozási tárgyalásokba kezdtek, sikertelenül, ezért csapatokat küldtek Tibetbe, fegyveres harcban a kínaiak elfoglalták a fővárost. Gyakorlatilag azóta folyamatosan ott eszi őket a fene, hiába születetett jónéhány megállapodás, egyezmény, Kínának esze ágában nincs lemondani Tibetről. Az ötvenes évek végén a tibeti nép egy része fellázadt ugyan a kínai elnyomás ellen, véres zavargások törtek ki, ezért a Dalai Láma őszentsége 1959.03.17.-n emigrálni kényszerült, jelenleg is külföldön él.
A napjainkban zajló tibeti zavargásokat a kínai vezetés szerint a Dalai Láma őszentsége szervezte, hogy lejárassa Kínát az olimpia előtt. Milyen szép tiszta logika, tipikus komenista gondolkodás. Annak idején Mao Ce-tung kulturális forradalma nem hagyta, hogy a buddhizmus jelképe, a buddhista állam fennmaradjon, a materialista világképbe nem fér bele az egyház. De most feszelegni egy ezerszer elnyomott, elmaradott kisebbséggel, miközben Kína lassan gazdasági nagyhatalommá növi ki magát, lehetnének kicsit nagyvonalúbbak. Még hogy az olimpia...
A Dalai Láma őszentsége viszont elébement a komenista praktikáknak, és inkább lemond a vallási vezetői méltóságról, de több vér nem folyhat Tibetben.

18 komment

Címkék: kína buddhizmus vallás szabadság tibet ázsia kommunista diktatúra világpolitika kommunisták

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr73388405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.03.21. 11:04:54

Kiváncsi leszek, ha tényleg lemond (amit leginkább standby állapotként tudok elképzelni - lévén nem pozíció, hanem egy személy), akkor az miben befolyásolja a dolgokat? Rejlik ebben a kijelentésben valamilyen burkolt fenyegetés, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy nem akarja magára venni a vérontás felelősségét?

ekkerjoz 2008.03.21. 11:28:26

Nézd, ha lemond, az egyházi régensek lesznek a vallási vezetők, és valószínűleg végleg beleegyeznek, hogy hivatalosan is Kína része legyen Tibet, ne csak autonom terület. Ez egyébként teljesen mindegy, mert a Dalai Láma korábban is felajánlotta a területet, cserébe azért, hogy szabadon gyakorolhassák a vallást, de Kínának éppen ez izéli a csőrét, nem szeretik a buddhistákat.

Dr.Agon 2008.03.21. 12:42:08

Úgy vártam a végére legalább egy icipici halat, de ezt még Ekker Józsi se tudta átkötni :)

Fujj, komolytalan vagyok, mars a sarokba...

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2008.03.21. 12:45:18

Akár hiszed, akár nem, gondolkodtunk Yozurival azon, hogy Tibetben micsoda pisztráng-peredájz lehet. Hiszen ott nem esznek ugye halat (se) és nem túl gyakran lakott vidég. Viszont patak van bőven.

ekkerjoz 2008.03.21. 12:48:48

A Szálka nem csak a halakért szól, hanem a proletárdiktatúra ellen is.

gringo 2008.03.21. 14:11:45

A tágabb értelemben vett proletárdiktatúráért is, ugyebár.

Hogy miért olyan fontos Kínának Tibet? Egy tipp: hogy állnak pl. ásványkincsekkel? Nem tudom, Tibetben mi a helyzet ilyen szempontból, de ez elég nyomós érv szokott lenni. Ekkora területen csak van valami érték. Koszovóhoz sem csak pár templom miatt ragaszkodott annyira Szerbia...

Összeesküvés-elmélet ide vagy oda, az olimpia előtti lejáratás azért sikerült többé-kevésbé. Ha már itthon is szóba került a bojkott...

gringo 2008.03.21. 14:12:24

Mármint diktatúra ellen, bocsánat.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.03.21. 21:35:34

A legsúlyosabb az, hogy a világ szarik az egész Tibet-kérdésre. Sokkal fontosabb az, hogy Kínával minden rendben menjen az üzleti kapcsolatok terén. Még Tajvanra is nagy ívben tojnak, sőt piszkálják, hogy ne húzzon ujjat az anyaországgal. Eleve röhej hogy ők kapták az olimpiai rendezés jogát. Persze ezzel van a legkevesebb bajom. Szemét rendszer a jelenlegi kínai, az biztos!

v0m1t 2008.03.21. 22:31:43

tibet magyarországon van?

ekkerjoz 2008.03.21. 22:41:43

"Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Ébredő horgászok a halászat, a Mohosz és a többi kommunisták ellen."

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.03.22. 11:21:23

v0m1t,
igen, gyakorlatilag Tibet van Magyarországon is. Csak egy hangyányit kifinomultabban.

amc 2008.03.22. 15:29:43

"Dalai Láma őszentsége"?
Ne bazz, ezt az indexen le lehet írni háromszor büntetlenül?

ekkerjoz 2008.03.22. 16:01:16

Kedves amc,
köszönöm megtisztelő érdeklődését.

BakterHouse 2008.03.22. 19:53:29

amc, ha a pápának jár ez a megszólítás (és alkalmazzák is), akkor a dalai láma miért lenne kivétel?

amúgy az olimpia rendezésének jogával inkább közelebb akarják hozni kínát a nyugati világhoz, nyilván a teljes elszigetelés abszurd és igen előnytelen is lenne, tekintve kína egyre növekvő gazdasági hatalmát. persze az ember több megértést, eleganciát és humánus gesztust várna egy ekkora hatalomtól, de ez egyelőre még vágy marad. azért a bojkottfelhívások és a konzulátusok előtti tüntik elég nagy visszhangot váltanak ki, vitára késztetnek sokmindenkit. persze itt is megjelennek a balhés szélsőségesek, elég csak a budapesti konzulátus előtti f@szparasztokra gondolni, akik miatt a tüntiszervezők idő előtt fel is oszlatták az egészet.

BakterHouse 2008.03.22. 20:00:06

"nyilván a teljes elszigetelés abszurd és igen előnytelen is lenne, tekintve kína egyre növekvő gazdasági hatalmát"

kieg.: az elszigetelés előnytelen mivolta nem feltétlenül és kizárólag gazdasági, mielőtt még bárki a piacért, anyagi előnyökért eladott szabadságjogok transzparensét kezdené lóbálni itt veszettül, hanem elég csak arra gondolni, h egy elszigetelt autoriter vezetés mennyivel kiszámíthatatlanabb, pl. a saját kisebbségeivel szemben, (mint jelen esetben a tibetiek), vagy a nemzetközi politikában is. a kölcsönös gazdasági érdekek és sikeres együttműködés mellett megfogalmazott javaslatok, elvárások stb. jóval hatékonyabbnak tűnnek, mint a kívülről, az elzárkózást kikényszerítők részéről bekiabált kemény elítélő nyilatkozatok.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.03.22. 20:47:02

Ja, egyébként Lhászáról, mármint a palotáról nem semmi az a fotó! Jó választás volt.

Pap János · http://humor.blog.hu/ 2008.03.23. 01:00:30

Adjátok vissza a hegyeimet!

Dalai Láma s.k.
süti beállítások módosítása