HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Mobil halmészárszékkel a sporthorgászatért (ehavi szaksajtófotó-kiállítás)

2008.04.14. 20:20 Yozuri Béla

 

 

Az ehavi Arany Gébnyálka-díjas fotórészlet: "Sporthorgász"  mobil mészárszékkel, munka közben.

 

III. Prudens fárasztás hajtókar nélküli orsóval

Meglepetés mindjárt a 3. helyen, ugyanis a A Magyar Horgásszövetség Központi Lapja egész kellemes áprilisi számot tárt elénk, leszámítva a kesergőt a Tiszáról, ahol annyira nem pörög az állománymentő halászat-biznisz, hogy a Dunai és a Balatoni után létre kellett hozni a Tiszai Együttműködési Fórum nevű brigádot, melynek fő célja a horgászok érdekeinek védelme. Mindig is éreztem, hogy ehhez a feladathoz mindenképpen külön bizottság kell. A vizuális tartalomból egy egész apró baki, gondolom a háttér zavaró elemeinek kiretusálása közben áldozattá vált az orsó hajtókarja.      

Az SSH jött be a II.helyre, itt Lamer báttyánkat, és a szintén agyig (hibásan) retusált illusztrációkat megelőzve a klasszikus szemkinyomós halfogáskép lett a befutó, amit a Csillag Lacival készült képriportból semmiképp sem lehetett kihagyni. (Ez a halszemnél ráfogó technika külön szaktéma lesz a blogon, szakavatott kézzel csinálva nem biztos, hogy olyan ártalmas, majd a szakember nyilatkozik) A kép arra mindenképpen alkalmas, hogy a laikus ember igazi barbárnak tekintse a horgászt. Számos jobb illusztráció készülhetett volna a halkímélésről, például a szakáll nélküli horgokról, amit maga a horgász is használt, vagy például a kíméletes haltartószákokról, ami valóban mindenki számára erősíti azt a képet, hogy a horgászok kedvenc játéka nem az állatkínzás.

 

 

 

II. Fontos a hal kímélése, ezért használjunk szakáll nélküli horgot. Külön fordítsunk figyelmet arra, hogy a hal szemeinek száma se csökkenjen a kiemelés alatt.

 

 A régi időkhöz képest óriási változás a harmadik szereplő megjelenése a horgászújság- piacon. A már nevében is helyesírási hibát tartalmazó HV ehavi száma magasan kiérdemelte az Arany Gébnyálka-díj  győztesének járó elismerést. A képen bemutatott teszkó-gazdaságos nejlon mobil-halmészárszék és a hal széttrancsírozásától megfáradt horgász csendélete magával ragadó, ezt még állandó halcsendélet esztétánk, Gosztola Annamária is alátámasztaná. A térdekre ráragadt bélsárral kevert harcsanyálka, a fáradt tekintet mind-mind azt a képzetet erősíti, hogy a sporthorgászat fárasztó, ámde nemes cselekedet.

 

 

 

I. Az Arany Gébnyálka-díj abszolút győztese harcsanyálkán seggreülve. A lap szerkesztőjének külön gratulálunk a pompás kép lapba kerüléséhez.

Helyreigazítás!

Itt most elnézést kell kérnünk több érintettől. Megtréfált minket (és még több tucat horgásztársunkat) a nyomtatott sajtó, és tévesen azt hittük a csónakos fárasztást illuszráló képről, hogy kiretusálódott az orsó hajtókarja. Igazából a retus elég gyakori a mai sajtóban (zavaró háttérelemek , esetleg kéretlen feliratok eltűntetésére) , de a kép készítője nem élt vele, és valódi, nem manipulált képet láthatunk a Mahorban. Az olvasóktól elnézést kérünk a félretájékoztatásért. Szarvas Zoltánt megkövetjük.

12 komment

Címkék: állatkínzás apácafúró prudens szakmaiság

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr11424473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kocapecás 2008.04.15. 09:04:58

Ilyen szem kinyomás hatására még a szakálas horog is könnyen szabadítható. Ez a harcsa mintha máris meg lenne nyúzva egészen a fejéig. Hajtókar nélkül nehezebb és ez így sportszerűbb is.

Csaszi_64 2008.04.15. 12:17:53

Na végre, már azt hittem, hogy nem is olvastátok az újságokat, vagy mindent rendben találtatok! :P
Én már több mint két hete szóvátettem ezeket a vérlázító, gyalázatos fotókat!
hal-i.extra.hu/index.php?option=com_fireboard&Itemid=31&func=view&catid=15&id=1885#1885
Úgy látszik, hogy az új SSH design a szemkinyomós módszer lesz, hiszen a múlt havi címlapfotó után ebben a számban kétszer is előkerül, az általad említett 14.oldal mellett a 26.oldalon is ezt a technikát reklámozza a vízparty kommunista szaksajtó!
A MH-t én is sajnálom, mert tényleg összekapták magukat, a címlapfotó pedig egyenesen tökéletes! :-D C&R

Bugajozsinemszepgyerek 2008.04.15. 13:06:44

Április szerintem a szemkinyomás hónapja!

A c-r.hu oldalon is épp a Dunántúli Naplót fikázzák ugyanez miatt: www.catch-release.hu/2008/04/14/bort-iszik-2-fordulo-bokor-karoly-megmondja-a-frankot/

Yozuri Béla 2008.04.15. 14:36:28

Olvastam Csaszi az írást nálad. Én ugyan elhatároztam, hogy nem hagyom magam felhúzni magyar horgászujságon, de nem sikerült.
Nem is vettem őket kb. 10évig, lehet most is ezt kéne. Ezzel meg az a baj, hogy olyan a horgászat védelméért alakított MOHOSZ társaságokról , mint pl. a Tiszai Együttműködési Fórum, a WEBen egy hang sincs.

köpcöspapa 2008.04.15. 20:37:16

A rod ez valóban, a rohadt szemkinyomós állat

sultan2004 2008.04.17. 00:47:04

"Szóltak", hogy dobogós lettem. Hát, nem egy Pulitzer-díj, de gondoltam azért beköszönök. A III. helyre taksált "hajtókar nélküli" orsóm egy ABU C 503-as, fém házas, fém rotoros, fém hajtókaros kis ékszer. Bizony HAJTÓKAROS. És csillog a napfényben.

Feltettem a Magyar Horgász honlapjára az eredeti kép nagyított részletét.
www.mahor.hu/images/Cikkek/orso_hajtokar.jpg

A hajtókar annak pillanatnyi állása, és a fotózás szöge miatt fedezhető fel nehezebben. A képen SEMMIFÉLE RTUSÁLÁS NEM TÖRTÉNT.

Soha nem hittem volna, hogy valaha bizonygatnom kell, hogy az orsón, mellyel épp halat fárasztok, van hajtókar. :-)

Egyébként felmerülhetett volna a post szerzőjében, hogy vajon miért kellene retusálni egy olyan teljesen egyszerű képet, amin mégcsak hal sincs, és a horgászat egy ezerféleképp megjeleníthető, bár kétségkívűl fontos jelenetét ábrázolja; s mint ilyen, könnyedén helyettesíthető.

Szóval, megköszönném, ha a hivatkozott nagyított részletet megjelenítenéd egy kis magyarázattal. A valótlan állítás miatt bocsánatkérésre nem tartok igényt, azt viszont erősen sérelmezem, hogy ilyen összefüggésben és kontextusban szerepel a fotóm; miközben saját eszközeimmel - megjelent fotóimmal, írásaimmal -, aktívan küzdök azért, hogy a horgászlapok képanyagai tükrözzék a halakkal való kíméletes bánásmódot, a tiszteletet.

Üdvözlettel,

Szarvas Zoltán
A Magyar Horgász állandó munkatársa

Csaszi_64 2008.04.17. 05:23:25

Kedves Zoltán! Pont ezért kell megnézni, hogy mi kerül a lapba, hogy az ilyen kellemetlen magyarázkodásoktól megkíméld magad! Az tény, hogy Ti ezerszer többet tesztek a C&R-ért, mint a vízparty kommunisták "szaksajtója" az SSH, s náluk több a baki is! De mi azért vagyunk, hogy a furcsa dolgokra felhívjuk a figyelmet akár itt, akár más forumokon! Én részemről nagyon rühellem, ahogy a reklámköntösbe bújtatott horgász búlvársajtó a pénz érdekében belesulykolja a horgászokba a "tutit". Látod, a vízparty kommunista firkászfenegyereknek (Jakó L.) nem okoz lelkiismereti problémát, hogy nem odaillő fotókkal illusztrálja írását!

gringo 2008.04.17. 10:27:13

Apúúú, kezdődik! A magányos harcos és fürdőköntösbe bújtatott gaz horgászmédia küzdelme.
Muhhhahahahaaaa

(A hajtókaros témát viszont jól bekajáltuk. Vajon mennyi esélye lenne akár egy profi fotósnak, hogy direkt ilyen képet készítsen...?)

sultan2004 2008.04.18. 16:31:11

Kösz a kiigazítást. Korrekt.

C._de_Berzsián 2008.04.23. 12:55:25

1. csaszi-64 stílusa nevetséges. Ezt a kommunyzmust kissé részletezhetné, hogy tudnánk, mire gondol, ha gondol egyáltalán.
2. javaslon a blog ezen részét külön alcímmel ellátni:

Például: Keressünk! (hajtókart, vagy csomót a kákán)

Csaszi_64 2008.04.27. 10:40:18

Slejp nézz bele a tükörbe és őrizd meg a mosolyt, amit az arcodra varázsoltam! :-D
Sajnos lemaradtam a fogalom magyarázattal, de Gringo ezt tökéletesen megtette szalka.blog.hu/2008/04/25/holt_sio_berlemenybol_kivett_halbarka_1931_majus_hava
Én még az élettapasztalatomból és tanulmányaimból elétennék egy jelzőt: "kispolgári vízparty kommunizmus"!
Lapozz bele a legújabb SSH-ba és megérted, mire gondoltam. Mindenesetre dícséretes, ahogy görcsölnek a lapnál! ;P
süti beállítások módosítása