HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Cuba XV.

2008.08.18. 08:10 ekkerjoz

Ha szokásos módon rosszindulatú cinikus akarnék lenni, összehasonlítanám a politikai foglyok helyzetét a madáréval (tudja-e valaki, miféle jószág ez?), hiszen elég sok rabot kezelnek Kubában, akik ugye nem tartották a csőrüket. Dumáltak, véleményt mondtak ha kell, ha nem, és most ülnek, néznek ki a rácson. Alakult egy mozgalom is emiatt, azok az asszonyok, akiknek a férje politikai okokból került börtönbe, mozgalmat szerveztek "Damas de Blanco" néven. Minden vasárnap összejönnek, és fehér ruhában próbálnak tüntetni férjeikért. Néha elég csúnyán szétzavarják őket, vagy éppenséggel begyűjtik, és fogva tartják, pedig 2005.-ben Szaharov díjat kapott ez a szervezet, így aztán a fél világ figyel rájuk.

Nagyon kevés dolgot büntetnek jobban a kubai bíróságok, mint az ellenzéki propagandát. 2003.-ban hetvenöt másként gondolkodó férfit csuktak le, többségük ma is börtönben van. Volt, akire 18 éves büntetést mértek. Nem robbantottak hidat, vagy óvodát, nem törtek az állami vezetők, sem mások életére, dehogyis. Csak arról beszéltek nyilvános helyen, vagy a munkahelyükön, hogy meg kéne tán próbálkozni a demokráciával, többpártrendszerrel, esetleg a szabad választásokkal.

Náluk azért kicsit szélsőségesebb volt a képeslapok sztárja, a forradalmi romantika ikonja, a polókra batikolt hős, Ernesto "Che" Guevara de la Serna, a Commandante. Nem titkolhatom el, nekem példaképem volt, sőt. Régi álmom, hogy egyszer, ha végképp nem lesz más dolgom, végigmotorozom Dél-Amerikát, kenyéren, boron, kávén és banánon élek, lesz ami lesz. Aztán akár forradalmat is ráérek csinálni. Amúgy komoly kötődésem van a parancsnokhoz, politikailag.

Úttörőként bizony Che Guevara őrs tagja voltam, és Lőrinczi Imi komámmal megnyertünk valami kresz versenyt, ezért aztán bejutottunk a Marczibányi téri országos döntőre, 1976. sűrű évének elején. A minket kísérő tanárnő eltévedt, rossz villamosokra szálltunk fel, sokat késtünk, mire a művelődési házig jutottunk. Közben már kezdődött a megnyitó, de a kapusok nem akartak beengedni, na erre tanárnő sikítva magyarázta, hogy minek jöttünk. Végül a portás beengedett a nagyterembe, odaosonkodott a dísztribünhöz, ahol valami főelvtárs tartotta a beszédét. Sutyorogtak kicsit, a szónok ezután így szólt: "...szerencsére megérkezett Szolnok megye csapata, köszöntöm a pajtásokat, és Gecse Vera tanárnőt." Nem akarok dicsekedni (dehogynem), másodikak lettünk, és ezért jutalomból két hetet üdültünk a Balatonnál,  Ábrahámhegyen.

Bár ez lett volna Che Guevara neve alatt a legrosszabb, amit el lehetne róla mesélni. A doki (tanult mestersége bőrgyógyász), elég izgága természet volt, nem nagyon értékelte a polgári hagyományokat, a Castro fívérekkel cimborált. Hatalomra kerülésük után embertelen tisztogatásba kezdett. A katonai börtön parancsnokaként leszámolt a Batista rezsim titkosrendőrségének tagjaival, besúgókkal, korábban kommunistákat üldöző szervekkel. Persze csak azokkal, akiket el tudott kapni, sokan megléptek, mikor az első lövések eldördültek. Statuálni viszont nagyon kellett, így aztán bekerült a szórásba néhány szálloda, kaszinó, éjszakai bár főnöke, személyzete is. Nagyon sok halálos itéletet hozott Che a forradalom nevében, de saját emblematikus szakállára. Mellőzte a tárgyalásokat, viszont minden ítéletet alátámasztott politikai indokkal. Volt olyan éjszakai klub főnök, akit azért végeztetett ki, mert pornográf műsorokkal "mérgezte" a kubai népet.

Később megszervezte a munkatáborokat, meg a nehézipart, de volt jegybank elnök is, sőt diplomáciát épített, bejárta nagykövetként a fél világot. Valamiért beleszeretett Mao Ce-tung kommunista rendszerébe, jobban szerette volna a kínai stílust követni nemzetépítésben, mint a szovjet módszert. Viszont Kuba fő támogatója politikai és gazdasági vonalon a Nagy Szovjetúnió volt, éppen nem voltak különösebben nagy spannok Kínával, határviták, ideológiai viták miatt. Így aztán Che nemkívánatos személlyé vált Kubában, és könnyen manipulálható lélek lévén egyszerűen rábeszélték, robbantson ki világforradalmat Bolíviában.

Bolívia akkoriban már nem az ezüstbányáiról és még nem a kokainról volt híres, katonai junta uralkodott, Che a destabilizált politikai helyzetet szerette volna méginkább zilálni gerilla seregével. Az őserdőben bújkáltak, néha lecsaptak bolíviai katonai egységekre, próbáltak valamilyen szimpátiát kicsikarni a lakosságtól. Ez nem sikerült, a lakosság bármely lelkifurdalás nélkül segített a CIA által instruált bolíviai katonáknak, egyszerűen beköpték, hol láttak szakállas-fegyveres harcosokat. Végül négy-öt hadosztály bekerítette Che partizánjait, majdnem mindenkit agyonlőttek az erdőben. Che megsebesült, próbálták kihallgatni, hátha kiszednek belőle valamit, hányan bújkálnak még az erdőkben. Guevara nem vallott, nagyjából tudta, hogy előbb-utóbb lelövik. Így is történt, később közszemlére tették, hogy a civilek is láthassák, vége a mítosznak.

Pedig éppen akkor kezdődött.

Namost azt végképp nem tudom, mit csinálhat ez a kisgyerek, valamivel játszik, az szinte biztos. Valószínűleg nem legó, vagy pléjsztésön, nem tetriszes-csipogós izé. Nagyon gagyi egy dolog lehet, ha nem kell hozzá tévé, energia, de még két nyomorult ceruzaelem se, pedig azzal összesen tíz köbméter talajvizet is el lehetne fertőzni, ha csak úgy kukába dobnánk véletlenül. A srác meg csak nyomja itten, figyelmet összpontosít, koncentrál, hátán izmok feszülnek, még nézője is akadt. De ez a játék, ennél egyszerűbb alig létezhet. Gyerekkoromban sárga irígység fogott el, mikor Lólé Feri és testvérei olyan biciklifelnit kergettek, amiben nem volt küllő, kilométereket futottam utánuk, de nem adták ide, nem vettek be a buliba, persze, heten voltak testvérek, nekik is kellett.

Nincsen jövőd, gyermekem...

 

13 komment

Címkék: kuba kommunisták szürrealizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr48571341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Martian (törölt) 2008.08.18. 11:29:35

Azért Bush elvtárs a demokrácia nevében biztosan több civilt bombáztatott már halálra, mint ahányat Che kivégeztetett... nem mintha ezért az utóbbi egy pillanatig is szimpatikus lenne.

Attilajukkaja 2008.08.18. 11:42:43

Szep iras. Tetszik.
Ernesto Guevararol kevesen tudjak az igazsagot. Meg a miniszterelnokunk sem. Legalabbis remelem, hogy csak butasagbol hord neha guevaras polot. Kedvelem a Fekete-feher sorozatban Horvath Gyula-Anderke Adam "Peron-Che Guevara" konyvet. Jo osszehasonlitas a ket diktatorrol.
Ami a kis srac jovojet illeti, az valoban kerdeses. Mi lesz vele, ha Fidel meghal? Meg tudja Raul tartani a hatalmat? Egy idoben nalunk is eleg kilatastalan volt a helyzet, de aztan jott Gorbacsov es a nemzetkozi helyzet fokozodott. A dolgok, amiknek meg kell tortenniuk, egyszer csak megtortennek! Az en legtobb kubai haverom mar Floridaban, Kanadaban es Spanyol honban el. Akik otthon maradtak, mar azokkal is tudok kommunikalni e-mailben. Kevesebb mint egy eve, de ez is nagy szo! Persze csak semleges dolgokrol irunk, de ez akkor is egy nagy nyitas.
Szerintem annak a kis kolyoknek a kepen van jovoje, csak meg o sem tud rola.

KopaszMercis 2008.08.18. 12:00:38

Gecse Vera Csege Vara noje volt?

kerenszkij 2008.08.18. 12:17:04

Jó az írás, különösen Gecse Vera :).
Che sosem volt diktátor, éljen a funkcionális analfabétizmus!

Attilajukkaja 2008.08.18. 12:18:56

Szerintem Veronikanak hivtak, Csege Veronikanak es hajadon volt, az "uddoro mindenre nadon odafidel" mozgalom kissze nathas megalapitoja. Utana SzaBoLivia keze ala kerult, aki nekivegezte a munkat. Majd jott a hapCIA es vegett vetett a mokanak.
(Jaj, konyorgom, erre ne irjatok semmit!!!!!!!!!!!!! En kerek elnezest.)

Attilajukkaja 2008.08.18. 12:24:28

Kerenszkij
Nalad mi a diktator fogalma? Nalam az, aki vakon koveti az elkepzeleseit egy eszme alapjan es atgazol mindenen es mindenkin a cel erdekeben. Nyilvan ezt a szintet egy falusi tolvaj is meguti, tehat a diktator csak egy bizonyos nyilvanos megmerettetes utan valik azza. El kell fogadtatnia az eszmeit egy reteggel, hogy vezetove valhasson.
Lehet, hogy nem tul tudomanyos a definiciom (biztosan nem az),...de TE mire gondolsz?
Nem a bantas szandekaval, hanem egy ertelmes diskurzus remenyeben irtam soraimat.

Attilajukkaja 2008.08.18. 12:29:27

Ekkerjoz
Te mostanaban jartal Kubaban,...gondolom.
Aruld el nekem, hogy mrnnyire voltal ott turista?

kerenszkij 2008.08.18. 12:35:17

Attila: Azt a könyvet én is olvastam, tetszett is de mégsem ugyanazt szűrtem le belőle:)
"Diktátor olyan !államfő!, aki a megszokottnál több hatalommal rendelkezik. A dictator tisztség a Római Köztársaságban keletkezett, azonban nem azonosítható a modern értelemben vett diktátor fogalmával."

Attilajukkaja 2008.08.18. 12:41:16

Ez a blog annyira hidegen hagyott mindenkit, hogy boven van idom korrigalni a helyesirasi hibaimat.
Nem keresek vissza, hanem itt kerek elnezest az osszes elirasomert.
Kuba egy elfekvo nyaralasi lehetoseg a legtobb ember szamara. Pedig ott kb. ugyanannyi ember el/sanyarog, mint nalunk. Ferge Zsuzsanak van igaza: az magyarnak ma NULLA az egyutterzes/szocialis erzeke!
Nalam ez a dec. 5.-ei magyar allampolgarsagra torteno szvazaskor derult ki vilagosan.
Azota szegyenlem a pofam...

Attilajukkaja 2008.08.18. 12:46:25

Kerenszkij

Ha olvastad a konyvet, mar rossz ember nem lehetsz :o)

"Diktátor olyan !államfő!, aki a megszokottnál több hatalommal rendelkezik."

Nekem nagyon tetszik ez a definicio!!! De nem hiszem, hogy csak allamfokre kellene korlatozni a fogalmat.
Ja,...es van meg egy apro problemam: mi az, hogy "megszokott"?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.18. 21:32:06

ekkerjoz,

riszpekt a posztért!

Che annál azért összetettebb személyiség volt, semhogy egyszerűen bezsuppoljuk a diktátor vagy szabadságharcos fiókba és rácsapjuk a fedelet.

www.youtube.com/watch?v=PEj7jnR--Dg

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.18. 21:38:44

És ezt persze a legkevésbé a szerzőnek címeztem, mert ő legalább annyira tisztában van vele, mint alulírott...

pisces 2008.08.22. 06:56:51

Szintén JNKSZ megyében történt, (bár akkoriban simán Szolnok megye volt), hogy a KISZ valamelyik megyei gyűlésén a KISZ KB útmutatása alapján a "Rab nemzetek hetét" kellett tartani.
A vezérszónok ezt simán az "Arab nemzetek hetének" mondta.
Persze lehet, hogy ő már akkor belülről bomlasztotta rendszert.
Egy ismerősöm, aki kubai-magyar szülőktől származik az úttörő koráig kinn éltek Kubában, majd sikerült Mo-ra költözniük (nem volt egyszerű).
Azt mondja gyerekként jó volt Kuba, az úttörő mozgalom hasonló volt mint a miénk, sok mindent szerveztek az ifjúságnak. Ez a része szép emlék.
De a központi ünnepségeken a Jeffét hallgatni az eléggé gáz volt gyerekfejjel is.
Elérzékenyül, amikor feljön ez a korszak. Minden évben haza látogatnak a rokonaikhoz.
Az ifjúság mindent megszépít, még ennyi idő távlatából és egy ekkora szemlélet váltás után is, amit néha talán sokként kell megélnünk.
süti beállítások módosítása