HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Öveges professzor nyomdokain a horgászsajtó

2008.10.14. 15:41 Yozuri Béla

 Októberben sem kímél a nyomtatott horgászsajtó a reklámáradattól, az elektromos halászat okozta gerincsérült, bevérzett halak látványától, az álszakmai (még csak nem is olvasmányos) álcikkektől, és az álszépirodalomtól. Állatkínzás már csak a "tudományos" cikkekben, ez jelentené, hogy fejlődik a horgászsajtó?

 

Az úszó teherbírásának megállapításához elengedhetetlen kellékek (kommentünk: rá van írva...)

Ehavi szaksajtóelemzésünk címét egyik havilapunknál (Mahor) a hardcore álszakmaisággal előadott úszó, ólmozás és víz által létrejött gordiuszi csomó kétoldalas cikkben való átvágása ihlette. Fontos, hogy a "csomót" , az úszósúlyozás problémakörét, ami kb. tízévesen már minden nagyobb erőfeszítés nélkül feldolgozható, kisebb kalandozásokat téve a csónakok, hadihajók, hajóroncsok világába a cikkíró maga kösse, így biztosítva az "átvágás" sikerét. Az Archimédesz által kísérlettel bizonyitott törvény újbóli bizonyításához a szerző Öveges professzori kelléktárat vonultat fel. Az öreg tanár játékos kisérleteinek bemutatása közben gyakran hangzott el például a "Minden háztartásban megtalálható ez a 0.14-es transzformátolhuzal ... " fordulat , és a sok egyéb kelléket persze napokig próbáltunk beszerezni a kísérletek otthoni reprodukálásahoz, de nagyon szórakoztatott. Ez a cikkre nem vonatkozik, a fizikai alapfogalmak randomizált egymásután helyezésével teremti meg az álszakszerűség légkörét , ráadásul maga a "módszer" annyira erőltetett, hogy nincs a cikkírón kívül ember, aki ezt végigcsinálná. Egy rövid idézet a cikkből (gyakorlatilag bármely részéből lehetne ekkora marhaságokat ideollózni): " De a csónakot is a víz felhatóereje hordja a hátán, sőt, még a páncélozott hadihajókat is! Miért? Mert ezeknek a szerkezeteknek a vízkiszorításuk is nagyobb, mint a saját súlyuk. Ez persze csak úgy lehetséges, hogy belső tereik tele vannak levegővel. Ezzel a módszerrel még az is elérhető, hogy hogy az ilyen testek (csónak,hajó, stb) még magasan ki is állnak a víz fölé". Pistike, ülj le egyes.-mondaná bármilyen fizikatanár.

 

Az SSH egy kezdő horgászoknak szánt komoly hangvételű cikkben tárja elénk a rokontémát , a mélységmérés ál-kálváriáját. A szerző úgy gondolja, hogy az egyik helyes út nem más, mint az ereszték növelése tízcentinként (közel a nulláról), majd a fenék megtalálása után az ereszték egycentinkénti csökkentése. Nem mondom, lehet így is, de egy 3méteres mélység megtalálása 35-40 dobásból talán nem a legkézenfekvőbb megoldás. Érdekes módon például a versenyhorgászok cikkeit olvasva erre a problémára 3-4 mondatban megszületik a jó módszer. Igaz a precíz, használható infó nem tölt meg két oldalt a lapban. Szintén egy idézet a cikkből, amiben a szerző talán tudatalatt megfogalmazta ars poeticáját a témában: "A mélységméréshez rendszeresített eszközök használata egyszerű,bár némi gyakorlat után többnyire ezek mellőzésével is gyorsan, pontosan tudjuk mérni a mélységet."

A szakcikk dícséretére legyen mondva, nem tartalmaz reklámot, ami az SSH-ban olyan ritka, mint az albínó Dunai Hering a Szentendrei Kiságban.

 

 Szép magyar körmondat

A HVG kilóg a sorból. És bár szimpatikus, hogy horgászetika és környezetvédelem rovat is van, de a sok kisgyermekfotót nem lehet hova tenni.

Ha úgy gondolják, egy új olvasóközönséget (a 8év alattiak) lehet így megszólítani, akkor hajrá! Ebben az esetben fontos, hogy a lap minden cikke tükrözze az Ablakzsiráf szellemiségét.

Amenyiben a lap célközönsége felnőtt horgászokból áll, engedjenek meg egy megjegyzést ( szigorúan marketing szempontból): 

Az esetleges pelenkás gyermekportré, virágot szedő kislány, fonalat gombolyító cica, és hasonló témájú fotók számát drasztikusan csökkentve talán komolyabbnak hatnak majd a szakcikkek is.

 

 

 

 

Az új olvasótábor....

4 komment

Címkék: horgászat fokgazdálkodás prudens szakmaiság

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr52711673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaszi_64 2008.10.16. 08:47:58

A "hazai szakirodalom enyhén mocsárszagú állóvizén" megjelent legújabb, az emberi dilettantizmus minden jegyét magában hordozó Eurohorgász bevezető száma belétek fagyasztotta a szót?! :);P
Ha ilyen lett az első szám (amire lett volna idő normálisan elkészíteni), akkor milyen lesz a következő?!!!!!

gringo 2008.10.16. 09:57:54

Eurohorgász???
Már a címtől is felmegy a vérnyomásom, pedig nem vagyok egy remegős idegbeteg. A harmadik horgász-folyóirat indulásakor is azt gondoltam, hogy telítve van a piac, erre itt van a sokadik, aminek ugyanúgy fel tudnám vázolni a tartalomjegyzékét látatlanban is.

Össze kéne dobnom Worben egy újságot, legyen a címe pl. Suttyó Horgász. Az első szám vezércikke: Ötletek a diszperzites vödör felhasználására. Minden hónapban hosszasan elemezhetnénk a szolunáris naptárat, aztán ott van pl. Shepherd horgász-horoszkópja, középen pedig lehetne egy-egy duplaoldalas poszter valamelyik sztárbojlisról, ahogy egy fehérjén hízlalt ponttyal egyensúlyoz a kamera előtt. Béla lehetne társszerző és fotós is egyben.

Ebben van a pénz, gyerekek!

Csaszi_64 2008.10.16. 10:35:13

Mi kell a vízparty kommunzmusnak ahhoz, hogy kitermelje legújabb búlvártermékét?
EZ:
1. Egy gagyi fordítóprogram a külföldi cikkek fordításához!
2. Egy - két (valós, vagy vélt sérelmei miatt) máshol mellőzött, de a horgászok körében jólcsengő "NÉV"!
3. Néhány lelkes "Amatőr", akikkel elhitetik, hogy sztárok lehetnek!
4 Egy qrv@ nagy szélhámos, aki mindezt összefogja és akit nevezhetünk Főszerkesztőnek!
Itt mazsolázhattok: www.eurohorgasz.hu/site/impressum.php

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2008.10.21. 15:23:08

Istenem, már vagy nyolc éve nem olvastam "horgászirodalmat", de azt hiszem, nem is maradtam le semmiről. Azaz 8 év alatt semmi nem történt (csak a vizek partján tűnik úgy, sajnos).
süti beállítások módosítása