HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Cigányok ideje

2009.02.04. 11:00 ekkerjoz

Emír Kusturica filmje (Dom za vesanje) egyik sokszor nézett mozim. Másik, szintén tőle a Macskajaj-nak fordított Crna macka, beli macor. Néztem egyszer a Szőke kólát, ez amolyan Kusturica utánérzés, műcigányokkal. Szőke Andris Tündérdombja se nem utánérzés, se nem film, de annak jó. Hirtelen ennyi mozi jut eszembe, ami cigányokkal foglalkozik és nem dokumentarista, vagy riport. Biztosan akad több is az egyetemes filmtörténetben, mert hálás egy téma az etnikumról néha filmet csinálni, kár, hogy Kusturicát leszámítva egyik rendező sem képes hitelesen bemutatni a cigányokat. Mondjuk, főleg a magyar szerzők ritkán fordulnak elő olyan közegben, ahol megismerhetnék őket, nálunk mindenkinek sztereotipiákra jár az agya.

Pláne a zenbereknek.

Kicsit túl lett lúgozva az agyunk. Kádárnak többször kellett volna Tito marsallnál vadásznia, mert igaz ugyan, hogy a rencerváltás előtt nem volt különösebb fröcsögő cigányozás, de valahogy a délszlávoknál most sincs. Pedig ott is vannak sokan, a népesség 10 százaléka ma is szinte nomád cigány. Mégsem váltak nemzeti közellenséggé. Nem nagyon fizetnek adót, és katonának sem álltak be az ezredvégi háborúkba, de segélyekre sem szorulnak, megélnek a túlzott többségi gondviselés nélkül.

A montenegrói cigánynak sértés, ha romának nevezed. Nálunk fordítva van. A cigány szó lett, bármilyen összetett szóban, pláne önállóan, sértő.

Roma. Magyarul ember. Akár az eszkimóknál, ami nem jég, vagy fóka, az inuit. Ember.

Akkor emberek. Tegyenek arról, hogy a politika szakadjon le magukról. Ne hagyják, hogy segélyekkel szúrják ki a szemüket. Verekedjék ki maguknak a gátépítést, mederrendezést. Érjék el, hogy a cigány önkormányzatok felügyeljék a Tisza környéki melókat. Rugdossák meg a képviselőiket, hogy csak cigányok kubikolhassanak, a politikaközeli cégeket zavarják el a Tisza mellől. Ne hagyják, hogy mindenféle pártkasszába csorgassák a túlszámlázott milliókat. Érjék el, hogy a hullámtérben a cigány önkormányzatok kezeljék a mindenkori műtárgyakat. Ne azt fingassák meg, aki cigánybűnözésről beszél.

5 komment

Címkék: tisza szürrealizmus fokgazdálkodás

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr44922033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pisces 2009.02.04. 20:48:23

Tisza menti vicc árvíz idejéről:
Cigánynak kiadják a lapátot az árvízi védekezéshez és közben faggatják.
Te cigány! Mit csinálsz ha látod, hogy jön föl a buzgár?
Fejbe b@szom a lapáttal! Próbálkozzon a saját fajtájánál.

Csaszi_64 2009.02.05. 17:56:57

"Pedig ott is vannak sokan, a népesség 10 százaléka ma is szinte nomád cigány"
Benne van a kommentedben a lényeg: NOMÁD CIGÁNY!
A politika bűne, hogy erőszakkal letelepítették őket és gyökeresen megváltoztatták az életformájukat. Anno a két nép békésen megfért egymás mellett, mindenki tudta, hogy hol a helye. A múlt "bűneinek" az unokáink fogják meginni a levét. Talán a "szlovák recept" még megfékezhetné a beláthatatlan jövőt!

Más:
Mostanában nem "értékelitek" a bulvársajtót! Ennyire meg vagytok elégedve velük?! :D ;)

muskotály küvé 2009.02.12. 11:36:13

Teljesen egyetértek.
Egy apróság és egy sztori:
1. A cigányok ideje eredetileg Dom za vesanje, ami asszem siralomházat jelent. Egyébként nekem is kedvenc filmem, főleg a hatrészes tv-verzió. Nagyon életszerűen, de kedvesen mutatja be a cigányokat - rud valaki egy ilyen magyar filmet?
2. Egy ismerős mesélte, hogy annak idején egy fővárosi, nem külvárosi kerületi önkormányzati ingatlankezelő cégnél dolgozott, ahol megkereste őt H.A. közismert cigány/roma jogvédő élharcos. Felajánlotta, hogy a cég tulajdonában lévő ingatlanok pincéit esetleg cigányok kitakarítanák, rendbe tennék, mindenki jól járna. Ismerős örömmel belement - aztán kiderült, félreértés történt, igazából csak a pénzt venné át az ismert jogvédő, érdemi munkavégzés nem történne. Ennyit arról, ki árt a cigányoknak.

ekkerjoz 2009.02.12. 11:39:08

@muskotály küvé: Elírtam valamiért...
Kösz, javítom.
süti beállítások módosítása