HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Halpaprikás

2009.04.01. 11:00 ekkerjoz

A jó halpaprikás alapvető hozzávalója a minőségi hagyma. Olyan hagymát válasszunk, ami ránézésre is csíp, könnyeztet, mint a mohosz éves beszámolója. Makói bronzot javaslok, billiárdgolyó keménységűt. Kell még fej fokhagyma is, aprószemű, pucoláskor ragacsos érzetű.

Olvasszunk fel pár kanál zsírt, ezen kissé pirítsuk meg a kés lapjával szétnyomott fokhagyma gerezdeket. Mehet bele a finomra vágott hagyma, három-négy fej. Két cső nyílméreg paprikát helyezzünk a zsírba, ezt követi pár tekerés bors. Sózzuk rendesen, fedjük le. Mikor a hagyma üvegesre változik, öntsük fel két deci borral. Fedő alatt hagyjuk pöfögni.

Míg a szaftunk készül, kockázzunk fel két-három kiló harcsafilét, vagy pontyfilét. Vegyük le a lángról és hagyjuk kicsit hűlni a zsiradékot, szórjunk bele egy púpos kanálnyi őrölt paprikát. Tegyük bele a halat, keverjük át, mehet vissza a tűzre, halkan rotyogni. Kevés bor kerülhetik a fazékba, vagy a bográcsba.

Fedő alatt tíz-húsz percig hagyjuk párolódni, már nem szabad kavarni, csak rázni az edényt. Mikor készen van, öntsük fel tejföllel, amit érdemes átkeverni kevés szafttal, hogy ne legyen csomós. A tejfölös paprikásunk gyakorlatilag kész, állítsuk be a savát, borsát, hagyjuk melegen.

Közben fél kiló lisztből, két tojásból, csipet sóból, kevés zsírból és vízből gyúrjunk tésztát. Ha leválik a kézről, fedjük le valamivel, kicsit pihennie kell. Wokszerű serpenyőben olvasszunk ki apró kockára vágott szalonnát, a tepertőt szedjük ki a  zsírból.

Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd vágjuk kockára. Lobogóan forró vízben főzük ki, a leszűrt tésztát forgassuk bele a forró serpenyőbe. Törjünk rá zsíros túrót.

A túrós csuszát szedjük mély tányérba, adjuk mellé a halpaprikást, tepertőt, külön csuporban tejfelt is.

6 komment

Címkék: étlap

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr401034659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rognork 2009.04.01. 12:24:57

én a tejfölös szaftba szoktam beletenni a harcsát, és szinte azonnal le is kapcsolom. a szaftot nagyon apróra vágott zöldpaprikával turbózom, fokhagyma pedig nincs benne. bogrács helyett halfőző kondért illene emlegetni, mivel a formája miatt segíti az önálló keveredést, beavatkozás nélkül. ki is csordult a nyálam.

Adrian Mole 2009.04.01. 21:41:57

Szemetek, megint kinyírták Kennyt. Azaz engem. Előbb a beakadt horgok, aztán ez... De durva éhes vagyok.

Spiritmonger 2009.04.02. 01:12:02

ez zseniális, köszönöm!

TSK 2009.04.02. 08:49:35

Sziasztok!
mitfogta.blog.hu
Az új pecás blogom. Ha érdekel, kukkants rá...

gábornok 2009.04.02. 12:06:40

Mnyammm *P-: !!
Halfőző kondér, igen! Keskeny szájú, széles aljú, amelik befelé forgatja a levet, így nem pirul a szélére rá a paprika (annyira..) Bár a paprikás elég rövid levű étel.
Bort és fokhagymát Erdei nem írt a 'Néprajzi ínyesmesterség' c. alapművében a halételekhez -ha jól emlékszem-, de nem lehet rossz így se.. mindenesetre csak módjával!
Érdekesség viszont, h a halászlé alá, szedés előtt a tányérba nyers (vörös-)hagymakarikákat szeltek az öreg halászlé-evők..

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2009.04.02. 12:17:44

"Érdekesség viszont, h a halászlé alá, szedés előtt a tányérba nyers (vörös-)hagymakarikákat szeltek az öreg halászlé-evők.."

Ilyet most is tesznek sok helyen. Persze mi az, amit jó hagymával el lehet rontani? Én még a rizsfelfújtba is rakok, ha nem vagyok már szomjas.
süti beállítások módosítása