HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Bouillabaisse

2009.04.15. 11:00 ekkerjoz

Provance környéki étel volna, nagyjából annyi féle módra főzik, ahány provanszál dialektust beszéltek valaha. Leírom, ahogy Marseille melletti kempingben láttam főzni.

Venni kell a halpiacon (nem a sznoboknak való, yachtok mellett lévőn, hanem ahol a konténereket pakolják, kint az ipari kikötőben) olcsóbbféle halat, vagy négy-öt kilót (2-3 db). Mondjuk ki bátran a varázs-szavakat: "bujjabesz-szilvuplé-merszi", és olyan halat adnak, ami jó lesz a levesbe.

Ha már ott vagyunk, vegyünk feketekagylót, fésűskagylót, narancsot, édesköményt, koriandert, petrezselymet, citromot, póréhagymát, vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot. Ugyanitt lehet kapni kannásbort, csempészett cigarettát, bőrdzsekit, általában mindent, ami le szokott esni a hajókról.

Pucoljuk fel a halat, filézzük ki, a csontos részekből, fejből főzzünk hallét, legyen benne két citrom, vagy liter fehérbor, babérlevél, fej hagyma, fokhagyma, petrezselyem, só, bors. Egy-másfél óra múlva szűrjük le, maradjon legalább két liter alaplevünk.

Nehéz, öntöttvas fazékban hevítsünk fel deci olajat, égessük meg benne enyhén a fokhagymát, pirítsuk le az apróra vágott hagymát, fonnyasszuk el a petrezselyemzöldet. Karikázzuk a póréhagymát, metéljük fel az édesköményt, sózzunk. Az érett paradicsomot magozzuk, hámozzuk, kockára vágva adjuk hozzá a zsiradékhoz. Addig kell párolni a mindenféléket, amíg a paradicsom, hagyma összefő. Fölöntjük a hallével, kerüljön bele szemesbors, esetleg sáfrány, de két narancs héját is reszeljük bele. Egyszer föl kell forralni, és utána hozzáadni a halfilét, kagylókat.

Amíg fő, legfeljebb félórát, szeljünk kenyeret kockára. Dobjuk forró olajba a kenyérkockákat, amíg barnára nem pirulnak. Vegyük ki az olajból, csepegtessük le, dörzsöljük meg fokhagymával.

Tálaláskor még reszeljünk a ragura narancs és citrom héjat.

2 komment

Címkék: étlap

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr181034791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.04.16. 17:54:50

Azért a Vieux Port-nál lévő halpiac se rossz! Igaz, hála az égnek túristamentes időszakban voltam Marseilleben. Onnan meg nem messze van az arab piac, ott is van féláron marlboro rouge, persze kicsit konspirálni kell hozzá :)))

gábornok 2009.04.19. 01:27:41

És merre van ott márszejbe az óccsó kínai piac?
:-D
süti beállítások módosítása