HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

Ürgeleves

2009.05.27. 11:30 ekkerjoz

A Tanú című kultfilm óta majdnem mindenki vágja, hogy az ürge a gátak ellensége. Nem a fokgazdálkodásért rinyáló, Szálkára rondító ürge, hanem a Spermophilus (korábban: Citellus), mely a földön élő mókusfélék (Xerinae) alcsaládjának Marmotini nemzetségébe tartozó nem.

 

Akárhogy töröm a fejem, én ürgét nem láttam gátat fúrni, inkább nagy, széles mezőkön hallottuk gyerekkorunkban, ahogy füttyögetnek egymásnak. Gátoldalba a hörcsög fészkelt, mondjuk az se jobb, vízkormányzati szempontból.

Amíg védetté nem vált, sűrűn előfordult, hogy asztalra került a jószág, főleg a háború környéki időkben. Viszonylag könnyen zsákmányul lehet ejteni, már Petőfi is megverselte, mikor Arany János fiához írt egyet.

Akiknek a cigányokról fogalmuk nincsen, hajlamosak az ürgelevest egyfajta cigányételnek leszólni, hát, elég messze járnak az igazságtól. Az ürge többször került a zsellérek asztalára, de a kubikosok sem vetették meg. Pedig ők ugye szinte szakmunkások, független egyéni vállakozók voltak.

Én egy Nagykörűből elszármazott karcagi juhásznál ettem először ürgelevest. Szerzett egy rakás ürgét, párszáz hektár legelőt járatott a birkákkal, ideje is volt bőven, kifüstölte hát a jószágokat. Ahogy emlékszem, nem nyúzta, sőt elmagyarázta, hogy nem is lehet nyúzni, forrázni kell, és ledörzsülni a szőrt. Ennek kissé ellentmond, hogy léteznek olyan bundák, amelyeket ürgeprémből ácsoltak, de ilyet még nem láttam.

A leves igen jó volt, enyhén édeskés, nagyon tartalmas, igazi húsleves, sok zöldséggel, a kanál meggörbült benne. Másfélnapos birkanyírás után nagyon jólesett, el is fogyott mind.

Hát, ennek lassan harminc éve. Azóta elveszett az élőhelyük jó része, eltűntek az ürgék. Védett állat lett. Ahogy fogyott az ürge, úgy fogytak el a sólymok, akik szintén szerették az ürgehúst. Tanulság: az utolsó ürge után eltűnik a legutolsó sólyom is.

Mindez azért került a Szálkára, mert halétel nem jutott hirtelen eszembe.

29 komment

Címkék: állatvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr501136733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2009.05.27. 12:41:28

Azér görbült el a kanál, mer a juhász para volt.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.05.27. 12:45:26

Nem biztos, hogy bevállalnám az ürgelevest. Inkább egy jó halászlevet. Amiben megáll a kanál.

2009.05.27. 12:49:14

dél amerika: cuy
Magyarország: ürge
:)

Azhát 2009.05.27. 12:54:32

"Én egy Nagykörűből elszármazott karcagi juhásznál ettem először ürgelevest."

És másodszor?

Azhát 2009.05.27. 13:07:31

@ekkerjoz:
Akkor azt a sztorit miért titkolod el? :)

ekkerjoz 2009.05.27. 13:31:47

@Azhát: Egyszer. Esetleg. De nem Szálka sztori.

Gazz 2009.05.27. 13:35:38

A ferihegy II reptér mellet van egy repülőgép emlékpark, na az tele van ürgével. Nagyon mókás kis állatok.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.27. 13:35:43

Nagyjából minden rágcsáló ehető húsú, a nyúl ellen még a kényesebbek sem lázadoznak: Legenda a nyúlpaprikásról. Miért lenne kivétel az ürge, vagy a tengerimalac, ami pl. Peruban nemzeti eledel. Beszéltem olyan fehér emberrel, aki saját bevallása szerint evett már patkányt is. Általában véve, zsenge csirkehúshoz hasonlít az ízük.

Az ürge bizony befúrja magát a gátba is, mint ahogy a szántóföldön, mezőn is. Nem tesz különbséget vízszintesen és függőlegesen kiterjedő földtömeg között, ha fúrni kell, hát fúr az istenadta. Ez létének veleje, tekintve a föld alatt fúrt járatokban lakik, alszik, nemz utódokat, stb. Az ürgék gátfúrása természetesen nem azért veszélyes, mert a járatokon átszivárog a víz, hanem azért, mert a földépítmény szerkezetét gyengíti.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.27. 13:37:46

@efes: Gát mellett töltöttem ifjúkorom, ezért vagyok biztos abban, hogy az ürge fúr lyukat a gátba (is).

gentry 2009.05.27. 14:03:35

Én egyszer nutriát ettem, finom volt.

Titus Pullo Urbino 2009.05.27. 14:05:40

Édesapámék is kifigyelték (50-es években járunk) hogyan fogják meg hurokkal az ürgét a cigányok, de azok nem megfőzték, hanem agyaggal betapasztották, gödröt ástak neki, majd tüzet raktak felette, mire leégett a tűz, kiszedték a cserepet, ősszetörték, a cserépbe beleégett a szőre, ezért nem kellett előre megnyúzni. Biztos ez is finom lehetett, bár édesapámék sose voltak annyira éhesek, hogy kipróbálták volna.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.27. 14:30:16

@Titus Pullo Urbino: ja, ez ősi módszer, tyúktól a malacig sokmindent szoktak így megsütni, én csirkét ettem így sütve, pazar volt!

De az igazi cigánykaja nem is az ürgepörkölt, hanem a varjúpörkölt! Állítólag elkészítés ELŐTT napokra földbe ássák a varjút, hogy ott rohadjon (-Akkor lesz jó porhanyós a húsa!- és utána főzik szintén vagy 24 órán át, a hagyományos pörköltrecept szerint. A cigányok amúgy is mesterei a döghús elkészítésének, baromira tudják, hogyan kell a kicsit zöld húst úgy elkészíteni, hogy semmi bajuk ne legyen tőle. Állítólag a világ legfinomabb kolbászát is döghúsból csinálják. De civilizáltabb kajákban is tudnak: a kakastökepörkölt túróscsuszával közismert, de töltött káposztában is verhetetlenek. Az egy dolog, hogy a töltelékből nyilván több van, mint a köretkáposzta, de dobálnak bele kolbásztól, füstölt oldalastól kezdve főtt tojáson át libacombig mindent, ami akad. És van rá della. Ezeket ettem már, és fantasztikus kaják.

lápi lidérc 2009.05.27. 14:32:51

A sólyom az ürgét, mi?
Főleg a repülő ürgéket, mert a sólyom a levegőben repülő állatokra vadászik.
Elgörbült benne a kanál? Úri Gellért járt a környéken? Magyarul max. olyat mondanak, hogy megáll benne a kanál.
Egyébként meg nem tudom, honnan veszed ezt a zsellérek-kubikusok is dolgot, de én ismertem jó pár ilyet, ők bizony cigánytelnek tartották, és nem leves, hanem pörkölt formájában.
Megnyúzni meg simán meg lehet.

Szűcslaci 2009.05.27. 14:46:26

A mátyásföldi reptér mellett nőttem fel - itt lakok ma is. Sokszor, nagyon sokszor láttam embereket - főképp cigányokat - ürgét önteni. a kiöntött, csapzott kis ürgéket drótkarikára fűzték fel - visítottak, ahogy mi is tennénk ilyen esetben. azért nem állítom, hogy mind cigány volt, mert már nem emlékszem pontosan. de az ürgék visítására igen. Enni nem ettem belőlük, pedig kínáltak - volt, hogy nyárson sütötték. Még a ruszkik sem ették meg, pedig azokat is kínálták : Potkin!- mondták a szerencsétlen kiskatonák - ami patkány akart lenni.

Cypriánus 2009.05.27. 14:59:38

sas! Sas! sas!
de amúgy ha kicseréljüka sólyom szót , akkor stimmel.
egyébként tetszik a cikk!!! :)
Az ürge aranyos állat, örülök hogy legalább a repterek környéke menedékhely számára.

bazsu 2009.05.27. 15:06:08

Nos. Valóban a kerecsen, és több ergyéb sólyomfaj legfőbb zsákmányállata az ürge. Az EU Kerecsen Life élőhelyvédelmi programjának egyik alappillére az ürgepopuláció növelése, visszatelepítése, a gyepgazdálkodás olyan jellegű szabályozása, hogy az ürgének megfelelő élőhely teremtődjön.
A program középúton jár és az ürgék is megvannak. És a kerecsen is gyarapszik. A helyzet már nem annyira vészes mint 10-20 évvel ezelőtt, amikor az állatenyésztés leépülése miatt a gyaepgazdálkodás teljesen háttérbe szorult.
üdv.

ekkerjoz 2009.05.27. 15:18:00

@lápi lidérc: Nem fogok magával se ürgéről, főleg sólyomról vitázni, nem azért írok ilyeneket, hogy a magafajtát becsapjam.
A sólyom főleg ürgét eszik, ami jószágot maga esetleg solymász kezén látott, az mutatványból vadászik "levegőben repülő állatokra".
Nekem olyen szerencsém volt gyerekkorombna, hogy Lelovich Gyuri bácsival laktam egy faluban, aki elég sokat tudott, és tanított a sólymokról.
Baráti üdvözlettel: EJ

Szűcslaci 2009.05.27. 15:31:38

@bazsu:
Te nyilván a takarmányürgéről beszélsz - szemben az itt leírt éti ürgével. :)

neménvagyok 2009.05.27. 16:48:14

"3 éve 10 millióért, most 800 ezerért költöztették az ürgéket
4 hozzászólás Szabó C. Szilárd2008.11.11. 03:00Értékelem a cikket!
Szeged - Kétszáz ürgét telepítettek át nemrégiben a szegedi repülőtérről a 150 kilométerre fekvő Békés megyei Zsadányba. A fokozottan védett állat átköltöztetése 800 ezer forintjába került a Körös–Maros Nemzeti Parknak."

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/3_eve_10_millioert_most_800_ezerert_koltoztettek_az_urgeket/2076941/

neménvagyok 2009.05.27. 16:51:33

Darabját négyezerért. Nem sok az levesnek?

csiró géza · http://szalka.blog.hu/ 2009.05.27. 17:07:35

Az attól függ, mekkorák voltak. Meg a minőség, ugye.
Azért a kapellán-lazacból nyert, szépiával festett ikra se kerül annyiba, mint a vizakaviár.

Adrian Mole 2009.05.27. 17:42:30

@ekkerjoz:
Sólyma válogatja. Ami Magyarországra a legjellemzőbb, az a kerecsen, az tényleg nagy részben ürgén él. De a "legsólymabb" sólyom a vándorsólyom (szintén vagyogat Magyarországon, sokkal kisebb számban, mint a kerecsen), na az főként repülő madarakkal táplálkozik. Természetfilmekből ennek a pedzését ismerik legtöbben, bár ennek ellenére lápi lidérc nagyon benézte jelen esetben.
(horgászatra is extrapolálható megfigyelésem egyébként, ezért merem leírni: National Geographic és egyéb természetfilmes csatorna nézése nem _feltétlenül_ növeli a biológiai ismereteket és tudást)

ekkerjoz 2009.05.27. 20:11:52

@Adrian Mole: De hát a vándorsólyom nem él a pusztán, magasban fészkel, sziklán, ahol nem is él ürge. Alföldön akkor látni vándorsólymot, ha vadásznak vele. Kerecsennel ugye tilos. De ha vadásztatnák is a kerecsent, inkább enne pockot, hörcsögöt, gyíkot, mint gerlét.
Azt még elmondom, hogy Lelovich Gyuribá maga volt a National Geographic, a világ minden tájáról jöttek hozzá solymászatot tanulni.

gábornok 2009.05.27. 21:11:25

-Hunnan kezdi enni a kerecsen(y) az ürgét?
-???
-..,há' turul! :-)

gábornok 2009.05.27. 21:12:59

ekkerjoz@,
És mit ittál az ürgeleves után, nemtán csirkepálinkát? :-)

Adrian Mole 2009.05.27. 23:30:37

@ekkerjoz:
A sólymáaszat téma ennél bonyább, sem kerecsennel, sem vándorsólyommal nemigen lehet vadászni per def és ab ovo ( :) és ;) ). Az Alföldre tényleg a kerecsen a jellemző(bb) (bár ebből sincs annyi, hogy "jellemzőnek" lehetne mondani).
NatGeo téma: aki végignézett egy 20 kilós vadlazac műlegyes fogást az erre szakosodott csatornán, még nem alkalmas feltétlenül egy 5 kilós dunai harcsa kifogására - akármennyire szeretné magáról ezt hinni. Ha öreg szakik mellett tanul jászkeszeg fogást, akkor inkább. :)
Ja, meg egy ontopic hozzáfűzés: a postban helyesen le van írva, hogy védett az ürge, és hogy ez miért történt így. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy a természetvédelmi értéke 10 000 Ft, de elviekben a megfogása, hát, hmm, "kisipari módszerekkel" az állatkínzás esetét is kimeríti, ami már börtönnel is fenyegetett.

rognork 2009.05.29. 21:27:13

nagyapám mesélte, hogy gyermekkorában megdöglött a disznajuk, mielőtt jól levághatták volna, de az is lehet, hogy az emse adta meg magát. el is ásták, mert ugye. erre a cigók szépen kihantolták, és elvitték további felhasználásra. majd visszamentek a házhoz sót, hagymát, fűszert kizsarolni, mert a gonosz gazda döglött disznót sózott rájuk, szegényekre, oszt mingyá mennek is feljelenteni űket. hát adtak.
süti beállítások módosítása