HTML

Szálka

Élővizek mindhalálig! Nyálka, pikkelyek, síkosság, fokgazdálkodás. Heroikus küzdelem az első nyilvánosan közvetített vágótokívásért.

Friss topikok

  • Don Pármezán: @gringo: A fokgazdálkodás jó dolog volt, mert az is csak volt már, múlt időben. Minket, kisszersz... (2019.07.21. 20:44) Sumák hálózás árvízkor
  • Mária Kosztolányi: Bóni-fok, Bóni Antalról kapta a nevét, ha többet szeretnél tudni róla szívesen mesélek. A Bóni gró... (2019.03.21. 00:49) Bóni gróf varsát húz a faszára.
  • csiró géza: @nyubocs: Türelme nem volt hiábavaló. (2019.03.09. 12:53) Cifrafosat a vajhal
  • Vélemény Pista: ? (2019.02.24. 11:45) Lota lota to Kerka
  • WildBear: @Girhes Joe: Látom, erre 9 év alatt nem jött válasz, pedig engem is érdekelt volna.. (2018.02.17. 17:00) Tiltott módszerek III.

Linkblog

K:Miért kellett pár millió halivadéknak elpusztulni? V: Csak

2008.05.09. 10:38 Yozuri Béla

Az elmúlt hetekben, azaz halívás idején hatalmas vízszintcsökkenésről számoltak be a Tisza-tó és környékéről a horgászok, a megdöbbent beszámolók a nádszálakon pusztuló ikrákról kimondatják velünk a tényt, sikerült pár millió ikrát, így halivadékot elpusztítani.

Olvassunk pár horgászmailt:

Valószínűleg azért nem evett a keszeg, mert a vízügyesek 40 - 50 centiket emeltek vagy éppen engedtek le az utóbbi napokban a vízből. horgászboltos elcsukló hangon mesélte, hogy kimentek csónakkal és azt látták, hogy szinte az összes ikra az áprilisi napsütésben szárad a levegőn.

Frankó.

***

nem is emlékszem rá, hogy mióta nem volt ilyen alacsony a vízszint április végén május elején a Laskón. A halőrrel beszélgettem, aki azt mondta, hogy a Laskó befolyásnál egy hatalmas hálót húzott ki a vízügy vagy a mohosz - erre nem emlékszem pontosan - ami arra volt jó, hogy az ívni induló halak ne tudjanak beúszni a patakba. Miután kiverte a balhét, néhány nap múlva elvitték onnan a hálót. Mekkora genyók! A halőr viszont nagyon szimpatikus volt!

***

Csutortokon megint megneztem a Laskot. Ujabb 20 centivel lett kisebb a viz.

A vizugy szerintem teljesen foloslegesen nyitotta meg az osszes arvizkaput. Nem volt akkora viz. Igy viszont sok ikra kerult szarazra, tobbek elmondasa szerint. Tehat hibaztak. Valaki vagy inkabb valami - pl mohosz - nyugodtan perelhetne oket a kar miatt. Ilyenkor kellene az erdekeinket vedeni. Sokszor erezni azt, hogy a vizugyesek szandekosan basznak ki a horgaszokkal es ezt mindaddig megtehetik mig nem figyelmezteti oket valaki. Ilyenkor latszik, hogy nincs erdekkepviseletunk, csak egy vizfej, akik a penzt szedik.

***

Ez hihetetlen. Hálót raktak a Laskó torokba? Minden létező hal a környéken ide jár ívni. Elég jó lehetett a zsákmány. Akkor ezért volt fontos lezárni a gátat a pecások elől. Jobb, ha nem látják az ilyet. A qrva...

Sokan emlegettek már hasonló összefüggést, miért nem lehet a gátat járhatóvá tenni, ami mindig is az volt. Naivan, azt hittem egyszerűen csak elbénázták.

Ugye ez a Lasko a TT-be folyik, igy azzal egyutt kezelendo minden problemaja. A horgaszviz az az 1-2 km ami a torkolat kornyeken leledzik. A vizet valamilyen kft kezeli a szivargoval egyutt, otthon megnezem a napijegyet. A tisza-tavi halak rendszeresen a Laskoba jarnak ivni. Foleg a kornyek deverei szamara nagyon nepszeru. Persze jon utanuk minden ragadozo a harcsaval bezarolag. Ilyenkor egy jol elhelyezett halo csodakra kepes. A mohosz mar regota mocskos allomanymentesnek alcazott halrablassal tizedeli foleg a ragadozo allomanyt. A torpeharcsa ritkitasok is sok horgasznak eleg gyanusak, mert a legjobb sullos palyakon eleg nagy rendszeresseggel uzik, de errol semmi konkret infom. A mastani "elzaras", vagy mifene, meg kulonosen szep. Sajnos en nem lattam, igy fotom sincs, de nagyon felhaborito. Szerintem nem fogjuk tudni utolag bizonyitani.

A Tisza vízszintszabályozása ugye vízügyi feladat, és árvízvédelmi célokat is szolgál. Bár a vízügy adott némi magyarázatot, de laikusként ötletünk nem volt a hirtelen apasztást mi indokolhatta. Hasonlóan van ezzel egy kommentezőnk is , idézném az általunk is megalapozottnak tartott véleményét:

A Tisza-tó vízszintjét a kiskörei(KK)duzzasztó állítja be. KK-felső nyáron kb. 720-as értékkel állítja be a tározó nyári szintjét. Teljesen tipikus a legutóbbi árhullám kezelésének rövid krónikája.

A Felső-Tiszán és a vízgyűjtőben lezúdult a csapadék, tisztán látszott, hogy hirtelen sok vízről van szó, ami csak egy komolyabb árhullámmal jöhet át a rendszeren. KK hogyan várja a nagy vizet? Duzzaszt. Napokon keresztül emeli a vizet. Amikor aztán Vnamény súlyos métereket jön néhány nap alatt, akkor pánikszerűen elkezdi leengedni a vizet. A megérkező víztömeg már kezelhetetlen (ha alacsonyabb kezdő szinttel fogadta volna Kisköre, akkor más lenne a helyzet) a Tisza-tó É-K-i (felső) felén 70 cm-rel magasabb vizet eredményez a normálnál, miközben a KK-i árvízkapu nyitásával a KK-i alsó és felső víz szintje parizálódik kb. 650-nél, és iszonyat sebességgel zúg át a víz a műtárgyon. A gyors víz szívó hatására az abádszalóki és Poroszló környéki árterek szintje jelentősen a nyári víz szintje alá csökken.(!!!)Szalókon a frissen leívott dévérikra szárazon marad, ottrohad, a bűz szinte elviselhetetlen. Közben a Tisza-tó füredi régiójában és az északi részen a magas vízen (nyári víz felett 70-80 cm)kezd ívni a hal. Majd az áradás lecsengőben, KK semmit sem csinál 650 körüli szintet tart. Kisköre alsó gyorsan apad. Ahogy lassul a víz, a tározó alsó része kezd feltöltődni (elfogy a szívó hatás), megy be a víz Szalókra és Poroszlóra, miközben az É-K-i részen drasztikus apadás kezdődik, a víztömeg lefelé mozdul és fentről már nincs utánpótlás (eddig itt ívtak a halak) Kisköre semmit sem csinál, tartja a kb. 650-et. Tiszafüreden 3 nap alatt a nyári víz +70 centiből nyári - 40 centi lett(!!!) Ikrák köszönik szépen... Ez a fiúk, csak okosan.

Hozzáteszem, hogy a május közepi dátum ellenére a Tisza-tavi öblítőcsatornák zsilipjei még az idén nem kerültek nyitásra. Minek is, nehogy már könnyedén kijusson az ívó hal az ártérre!

Olyan érzésem van, mint régen a seregben. Ami kerek, azt cipelik, ami kocka alakú, azt görgetik.

......


Hány évtized kell hozzá, hogy megértsék: nincs az a milliós telepítés, ami pótolni tudná a kieső természetes szaporulatot. Nem kellene semmi különöset csinálni, csak hagyni a természetet kicsit működni. És nem durván ellene dolgozni.

 A Laskó torokban levő halászháló ügyében most csak annyit jegyeznék meg, hogy jelenleg nem tudjuk, ki merte kitenni a hálót, de a Szálka ott lesz, amikor felelni fog érte.

28 komment

Címkék: állatkínzás kommunisták környezetvédelmi hatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://szalka.blog.hu/api/trackback/id/tr83461079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kocapecás 2008.05.09. 11:44:14

Borítékolhatom, hogy senki nem fog felelni azért a hálóért és az elpusztult ikrákért, ivadékokért sem. A lezárt gátért, meg sok másért sem felel senki. Miért éppen itt lenne meg a felelős?

én58 2008.05.09. 16:35:52

A vízügy az egész országban ezt csinálja, évek óta. Soha nem érdekelte őket a vizek élővilága, minden halakat féltő kezdeményezést elhárítanak hatósági gőggel.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.09. 17:09:57

A vízügyben él legtovább a kommenista szemlélet. Mindent lebetonozni, és a vizeket minél gyorsabban lefolyatni. A természet csupán egy leigázandó dolog,oszt kész.

Arról is lehetne még pl. beszélni, hogy a gyors leeresztés nem tesz túl jót a partifecske telepeknek sem.

2008.05.09. 18:31:14

Vízügyi Igazgatóságok (a kezelők) nem rendelkeznek hatósági jogkörrel.

ekkerjoz 2008.05.09. 19:29:39

Tényleg? Akkor miért viselkednek úgy, mint egy hatóság?

nutiform78 (törölt) 2008.05.09. 19:34:48

Nem tudom mit értesz "úgy viselkedik" alatt.A vízügy régebben hatóság volt,de mióta vannak Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségek azóta a hatósági jogkör ott van.Vízügynél dolgozok egyébként csak azért írtam.Elég sok minden ebből a bejegyzésből nem fedi a valóságot,de ez egy blog úgyhogy nem fogok vitatkozni vele.

ekkerjoz 2008.05.09. 19:42:00

Véletlenül eszembe jutott a Mirhó-Kisfoki vízgazdálkodási társulattal kapcsolatos KÖTIVIZIG állásfoglalás, és intézkedés.

Nyugodtan fejtse ki, hol nem fedi a bejegyzés a valóságot, igazán érdekel a vízügyesek véleménye.

albinviggen 2008.05.09. 19:53:49

Kicsit off lesz, de le kell írnom. Nem tartom szerencsésnek az általánosításokat, különösen olyankor, amikor a "vétkes" jól körülírható. Én nem ismerem a tiszai vízügyeseket, de a Balatonnál (Siófokon) dolgozók teljesen korrektek, a természetre is odafigyelő csapat, sokan közülük IGAZI horgászok. KÖDU KÖVIZIG, ha jól emlékszem...

WizzAir 2008.05.09. 19:57:55

erre persze a vizügyes , befogta a pofáját .

ekkerjoz 2008.05.09. 20:09:31

A Balatoni vízügyesekkel nekem sincsen semmi bajom. A közép-tiszai csókákkal se sok, kivéve egy személyes dolgot. Sok mozgásterük nincsen, költségvetésük nincsen, szakemberre pénzük nincsen. Árvízkor, vészhelyzetben komoly dolgokra képesek.
De aki ügyeletes volt Kiskörén, most legalább mondhatna pár mentegetőző szót...

nutiform78 (törölt) 2008.05.09. 20:47:10

ERGO 1600:Nem a számítógép előtt töltöm minden időmet, péntek estéimet különösen nem, valamint ebben a hangnemben én nem vagyok hajlandó "beszélgetni".

nutiform78 (törölt) 2008.05.09. 20:52:08

Egyébként nem azon a vízügyön dolgozok.

ekkerjoz 2008.05.13. 06:56:59

Lassan megszólalhatna valamelyik vízügyes szagember, kíváncsi vagyok a környezetvédelmi szaghatóság véleményére is.

Ezek, ugyan nem egy intézmény persze, de egy városban, egy irodaházban, ugyanazon az emeleten, sőt egymás mellett lévő irodákban székelnek.

ktvktvf.zoldhatosag.hu/ , mint felügyelet, és www.kotivizig.hu/ , mint felelős.

Csaszi_64 2008.05.14. 18:38:42

Ekkerjoz!
Látod, ez az igazi "különös házasság" és lehet, hogy Szolnok jegyzője előtt köttetett meg a frigy!

ekkerjoz 2008.05.14. 19:27:36

Nekünk nem különös, az egész irodaház "Vízügy" székház volt évtizedekig, tizenötemeletes toronyház. Most mindenféle cég, ügyvédek, könyvelők bérlik, az egész vízügy, plusz az utódszervei elférnek egy emeleten, mellettük a környezetvédelmi hatóság.
Nem volt ez a jegyzőre bízva, az önkormányzatnak kevés köze van az állami tulajdonhoz. Remélem.

De most már megszólalhatnának, valami értelmes gondolat jólesne.

Ha nem szólnak, majd kitalálom én, mire gondolhatnak, lehet, hogy meg is írom. Ha tudom.

Éppen ma írta egy hozzászóló, hogy ha feltűzöl egy döglött kérészt a horogra, akkor szabálytsértesz, és ennek vállalnod kell az anyagi következményeit. Ha az idióta vízjátékkal kiszárítasz egymilliárdnyi nemeshal ikrát, akkor nem vagy köteles még reagálni sem, elég, ha van egy kinevezésed.

én58 2008.05.14. 23:42:01

Több horgászegyesület panaszkodik, hogy hiába kérik
az illetékes gátőrt völgyzárógátas tavakon, öntözővíztározókon, hogy ívás előtt emelje a vízszintet, utána pedig ne csökkentse hirtelen, szinte mindig az ellenkezője történik. A fönökei pedig nem hajlandóak tárgyalni a "csak kötözködő, laikus, a lényeget fölfogni képtelen" számukra huszadrangú érdekeket képviselő, "rövidlátóan halcentrikus" horgászokkal. A vízügyesektől csak névleg elszakadt környezetvédelem egyáltalán nem folyik bele ebbe a problémába - tiszelet a kivételnek, ha van egyáltalán!

én58 2008.05.15. 00:08:18

Bocs, az öntözőcsatornákat kifelejtettem az előző felsorolásból. Ehhez járul még, hogy kotrás címén képesek teljesen leereszteni és így kirabolni őket, pl. pár éve így járt a Kiskunsági déli része, pótolhatatlan veszteséget elszenvedve többek között legendásan gazdag compó- és tenyeresnél nagyobb egyedméretű sügérállománya. Előtte nem fértünk el a partján, ma benőtte a gaz az utat, aki mégis megpróbálta, "nem fogott az egyebet, vörösszárnyú keszeget"!

ekkerjoz 2008.05.15. 06:20:48

Nagyjából úgy viszonyulnak a vízügy dolgozói a horgászokhoz, mint vasutasok a vonaton utazókhoz.

Adrian Mole 2008.05.15. 14:59:10

Sem vízügyes, sem felügyelőséges nem vagyok, de egy magyarázatot el tudok képzelni erre a történetre. Áradáskor a Tisza nagyon sok hordalékot hoz, ha ezt kinyomnák a Tisza-tóra, pár éven belül nagyon drasztikusan csökkenne a vízmélység. Ennek kezeléséhez az kell, hogy ár előtt dúzzasszanak, az ár közben meg kezdjék meg a leeresztést. Így az öblözetbe nem megy be (nem annyira megy be) a sok hordalékkal rendelkező víz, ahol az lelassulva kiülepedne és töltené a tómedret, hanem az onnan kifolyó víz "higítja" az átvezetett árhullámot.
Ez a probléma is persze nagy részben annak köszönhető, hogy a beton, beton és beton szemlélet miatt így tud csak működni az eredetileg természetes, dinamikus rendszer... :(

Adrian Mole 2008.05.15. 15:14:53

Ja, igen: azt a bizonyos hordalékot fentebb kellene megfogni, szétteríteni, erre viszont jelen formájukban alkalmatlanok a jelenlegi hullámterek. Kulcsszó: fokgazdálkodás (azt hiszem).

ekkerjoz 2008.05.16. 07:20:44

Ezzel a világon semmi baj nincsen, általában. Legyen úgy, nagyon pozitív, hogy nem engedik elmocsarasodni a tó medrét. Köszönjük. Viszont áradás 8-10 esetben is van évente, ívás többnyire egyszer.

Adrian Mole 2008.05.16. 10:33:22

Oké, de akkor a te példádat és az én hipotetikus feltöltődési időpontomat kombinálva arra juthatunk, hogy nem 2-3 év alatt töltődne fel a tó, hanem 20-30 év alatt.
Megoldás lehetne vízügyes szempontból még több, még drágábban üzemeltethető beton műtárgy, hogy évente egy tavaszi árvizet át lehessen vezetni leeresztés nélkül, de az meg kinek kell? Persze ez innen már egyszerű közgazdaságtan is: fokgazdálkodásos ÚVHT kontra mégtöbb beton a Tisza tavon.

Yozuri Béla 2008.05.16. 10:49:45

Az én problémám az,hogy senki nem állt még elő a Vízügytől pl. egy olyan nyilatkozattal, hogy "az idei halívást ilyen és ilyen okokból nem tudtuk figyelembe venni, mert az egyéb kármegelőzésnek (tételesen felsorol) kellett prioritást biztosítani". Pont. Ekkor elindulhat egy szakmai vita, mi lett volna jobb ökológiai szempontból,és abból mindenki tanul.
Igy meg nagy kuss van az egyik oldalon. Meg (joggal) háborgó horgászok a másikon.

Adrian Mole 2008.05.16. 16:03:04

Tök jogos. A Kötivizig honlapján most néztem meg a közleményeket, itt csak a duzzasztás szüneteltetése (! - tehát nem vízszintcsökkentés) és a feltöltés megindítása van átlagember számára érthetően kirakva, a mostani helyzetről csak a különböző öblözet műtárgyak átállítását írják le egy technikai tájékoztatóban (bekapcs vagy kikapcs). Általános elveket nem is találtam (árvíz levezetésének következményei, módja).
Régebben ismertem néhány fazont ott, emberből vannak, úgy értem, hátha fogják ezeket a kommenteket és lesz erről valami tájékoztatás, legalább a jövőben.

Műtannin · http://amuva.hu 2008.05.18. 01:49:32

A vízügy, akár a MÁV állam az államban. A benne élők, dolgozók azt szokták meg, hogy nem kell magyarázniuk semmit, nem kell tájékoztatni, az idióta civileket el lehet intézni egy flegma vállrándítással, hiszen a valódi érvek csakis ott, a szakmán belül, a székházakban forognak, ők tudják, mi az ország valódi érdeke, különben is minden "szakmai kérdés", aki nem vízügyes, annak kuss.
Annyival rosszabb a helyzet, hogy a MÁV esetében ma már elég látványos a rendszer csődje, fenntarthatatlansága, addig a vízügy sokkal kevésbé van szem előtt.

ekkerjoz 2008.05.18. 07:42:22

Rájöttem, a 30 napos általános határidőre várnak a vízfejű vízügyesek, meg a penész-zöld hatóság, azért nem akarnak korábban nyilatkozni az ügyben.
Hiába, a szokás hatalma.
Nagy dolog az államigazgatás, évekig tanulják ám.

manes 2008.05.18. 11:04:59

Ezt az "ivás után leeresztem a vizet" sokáig eljátszották a Ráckevei-dunaágon is. Egy-két éve már figyelembe veszik az ivást és ilyenkor hagyják a vizmagasságot.
süti beállítások módosítása